Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
IŞİD hilafeti bir anlam ifade etmiyor
'Zulüm radikalleşmeyi tetikliyor'
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
27-08-2014 09:59 - 1202 Okunma

 Anadolu Ajansı'na konuşan Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf Karadavi, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) lideri Ebu Bekir Bağdadi'nin ilan ettiği 'hilafetin' hiçbir manâ teşkil etmediğini belirtti. Karadavi, 'Aceleci ve aşırı görüşlerin, hilafet iddialarının, gerçek 'hilafet' sistemini itibarsızlaştırmak için ortaya atıldığını' ifade etti.

İslam ülkelerinde yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Karadavi, IŞİD örgütünün lideri Ebu Bekir Bağdadi'nin kendisini halife ilan etmesi konusunda "İlan edilen hilafet gerekli şartları taşımıyor ve hiçbir anlam ifade etmiyor" dedi. Karadavi şöyle devam etti:

"Bazı grupların aceleci ve aşırı görüşlerle 'İslam devleti', 'İslami emirlik' ya da 'hilafet'in temsilcisi olduklarını iddia etmeleri bu kavramları ayağa düşürmekte, gerçek hilafet sistemini de itibarsızlaştırmaktadır."

Günümüzde hilafetin olması halinde bunun birtakım şartları olacağını aktaran Karadavi, "Günümüzde ilan edilebilecek gerçek hilafet, anayasası İslami ilkelere aykırı olmayan ülke yöneticilerinin talep etmesiyle, birkaç devlet aracılığıyla federasyon ya da konfederasyon şeklinde tesis edilebilir. Böyle bir birlik de halk iradesini dikkate alan, gerçekçi adil yönetimler olur" diye konuştu.

'Zulüm radikalleşmeyi tetikliyor'

Müslümanlar arasında aşırı grupların ortaya çıkmasını mevcut iktidarların baskı, zulüm ve yolsuzluklar gibi bozulmalara bağlayan Karadavi, "Müslümanlar arasında radikal grupların ortaya çıkma sebebi hem dünyadaki süper güçlerin hem de İslam dünyasındaki yönetimlerin halklar üzerinde kurdukları zulümlerdir. Bu baskılara tepki olarak aşırı grupların Allah yolunda savaştığını düşünen bazı Müslüman gençler, radikallerin peşinden gidiyor. Bu çok büyük bir sorun. İslam aşırılığı kabul etmez" şeklinde konuştu.

Orta yolu takip etmenin gençlere aktarılması gerektiğini vurgulayan Karadavi, Hz. Muhammed'in de birçok hadisinde orta yolu takip etmenin ve aşırılıktan uzak durmanın önemine değindiğini aktardı.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
27-08-2014 09:59 - 1202 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
03-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım