Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
İran ile nükleer anlaşmaya varıldı
İran ile nükleer müzakereleri yürüten ülkeler arasında anlaşmaya varıldı. Anlaşma İran'ın nükleer çalışmalarının kısıtlanmasını, yaptırımların ise hafifletilmesini öngörüyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
14-07-2015 11:03 - 664 Okunma
İran ve 5+1  ülkeleri arasında Viyana'da uzun süredir devam eden nükleer müzakereler konusunda bugün anlaşmaya varıldı. Anlaşma, İran'a uygulanan yaptırımların aşamalı olarak kaldırılmasını, bunun karşılığında İran'ın da nükleer programını kısıtlanmasını öngörüyor. Anlaşma kapsamında füze yaptırımları 8 yıl daha sürecek.
İran'la BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (P5+1 ülkeleri) arasında Viyana'da süren nükleer müzakerelerde anlaşmaya varıldığı bildirildi.
 
Batılı bir diplomat, Associated Press'e (AP) yaptığı açıklamada, son engellerin de aşılmasının ardından, İran'la anlaşmaya varıldığını kaydetti.
 
Batılı diplomat, anlaşma kapsamında Birleşmiş Milletler müfettişlerinin İran'da, denetim amacıyla askeri tesislere girişleri konusunda uzlaşma sağlandığını belirtti. Diğer taraftan anlaşma kapsamında, İran'ın BM tarafından gelecek askeri tesislere giriş talebini sorgulama hakkı bulunuyor.
 
Tarafların bir saat içinde basın toplantısı yaparak anlaşmanın detaylarını açıklamaları bekleniyor.
 
OBAMA ANLAŞMA İÇİN ISRAR ETMİŞTİ
 
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, İran ile 5+1 ülkeleri arasında yürütülen müzakerelerde anlaşmaya ulaşılması için kesin bir tarih olmadığını belirterek, görüşmeler verimli olmaya devam ettiği müddetçe ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Viyana’da kalmayı sürdüreceğini söylemişti. 
 
Earnest’a, günlük basın brifinginde, Avusturya’nın başkenti Viyana’da yürütülen nükleer müzakereler için öngörülen son güne girildiği hatırlatılarak, ABD yönetiminin beklentileri soruldu. Taraflar arasında anlaşmaya ulaşılmaması halinde Ortak Eylem Planı’nın süresinin uzatılacağını belirten Earnest, “Eğer nihai anlaşmaya varırsak bu geçici anlaşmanın yerini alacak. Ancak Viyana’da görüşmeler devam ediyor. Bu görüşmelerde onların gerçek bir ilerleme kaydettiğini söyleyebilirim. İlerleme var, önemli bir mesafe kat edildi” diye konuşmuştu. 
 
Earnest, bazı konuların üzerinde tarafların anlaşmaya vardığını ancak hala çözüme kavuşturulması gereken noktaların da bulunduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürmüştü: “Görüşmelerde uzlaşmayı engelleyen çözümlenmemiş konular var olmaya devam ediyor. Başkan (Barack Obama) ekibine faydalı olduğu sürece müzakerelerde yer almaya devam etmeleri direktifini verdi. Kaydedilen ilerlemeye ve bazı anahtar konuların kapanmasındaki başarı göz önüne alındığında, bu görüşmelerin faydalı olduğu görülüyor. Eğer ABD’li yetkililerin görüşmelere devam etmeleri gerekiyorsa ve görüşmeler yararlıysa, müzakere ekibi Viyana’da kalacaktır.”
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
14-07-2015 11:03 - 664 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
19-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım