Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
İran-Azerbaycan İlişkilerinin Karabağ Savaşına Dönük 20 Yıllık Seyri
Azerbaycan ve Ermenistan arasında geçtiğimiz hafta tekrar eden Karabağ savaşı ateşkesle sonuçlanmışken İran medyası, konunun tarihsel sürecine ilişkin gün yüzüne çıkmamış bilgileri kamuoyuyla paylaştı.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
11-04-2016 09:25 - 638 Okunma

İslâmi Analiz / Haber Merkezi

 

Tesnim Haber Ajansı’ndan Mesud Sadr’ın "Karabağ Savaşı'nın İran'a Yansımaları: 21 Yıllık dosyalar açılıyor!" başlığıyla yayınladığı makalede son 20 yıldır Türkiye ve Azerbaycan’da ana akım medyanın İran'ın Ermenistan'ı desteklediğini ve yardım ettiğini göstermeye çalışmasının aksine bilgiler yer alıyor.

Makalenin ilgili kısmı şu şekilde:

İran Azerbaycan’ı Desteklemek İçin Silah ve Askeri Danışman Yolladı

İran’ın yayınladığı bu bilgilere göre, İran, 90’lı yılların başında komşu iki ülke için arabuluculuk yapmak için büyük bir çaba sarf ederek iki ülke arasında ateşkes olması için elinden geleni yapmıştır. Ama bu arabuluculuk çabalarına rağmen İran, Azerbaycan'ın kaderine kayıtsız kalamayacağı için önemli sayıda silah ve askeri danışmanın yanı sıra Bakü'ye askeri birlikler göndermiştir. 20 yıl aradan sonra ilk defa İranlı emekli Orgeneral Noi Egdem Haydar Aliyev'in  Karabağ savaşında bulunduklarından dolayı kendisine ve arkadaşlarına teşekkür amaçlı verdiği hançeri sergilemiştir. Bunun yanı sıra şuan Erdebil milletvekili olan emekli General Mensur Hakikat Pur bir kaç hafta önce Haydar Aliyev'in huzurunda İranlı komutanlarla olan kısa bir filmi yayınlamış ve bu kısa film  48 saat içerisinde sosyal medyada  bir milyondan fazla izlenmiştir.

Filistin’deki ve Azerbaycan’daki Müslümanlar Arasında Fark Yok!

Devrim muhafızları komutanlarla yapılan söyleşilerde, o yıllarda Bakü ve Karabağ da bulunmaktaki hedeflerinin Filistin ile hiçbir farkının olmadığını ve nasıl ki Filistin için şehadete hazırdıysalar aynı durumun Azerbaycan içinde geçerli olduğunu bildirerek Karabağ’a bu amaçla gittiklerini vurguladılar. Ama bu halis niyetle Karabağ'a giden komutanlar Azerbaycan'ın üst düzey yetkililerin ihaneti sonucu Azerbaycan'dan sınır dışı edildiler. Hâlbuki onların orda bulunmasını Azerbaycan devleti talep etmişti. Bunun yanı sıra onlarca saat görüntü, yüzlerce resim ve yüzlerce belge İranlı askerlerin Karabağ savaşında bulunduklarına dair kanıt bulunmaktadır.

Bu durum, aynı zamanda Azerbaycan hükümetinin o yıllarda siyasi  bazı gizli yönlerini açığa vurmuştur. Bu durumda bazı İranlı analistler 20 yıl içinde Azerbaycan'ın Karabağ konusunda İran karşıtı propaganda yapmasını ahlaksızlık olarak değerlendirmişlerdir.

Diğer bir nokta ise şu ki Tebriz'de Karabağ adlı uluslararası konferansı düzenleyen kişiler 3 yıl sonra konferansın düzenlenmesine Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığının karşı çıktığını açıklamışlardır. 3 yıl önce sivil toplum kuruluşlarının ve Tebriz Üniversitesinin çabalarıyla Karabağ sorununun tarihsel ve hukuki yönlerinin tanınması ve değerlendirilmesi için uluslararası konferans düzenlenmesi karara alınmıştı. Konferansın temel amacı İran'ın Karabağ konusunda Azerbaycan'a desteğini göstermekti. İran, Azerbaycan, Suriye, Almanya, Rusya, Türkiye, Irak ve birçok ülkenin 165 makaleyle katılımının sağlanacağı konferans düzenleneceği tarihten bir kaç gün önce iptal edildi. Bununla birlikte, 3 yıl önce konferansın iptali için hiçbir açıklama ve delil ortaya konulmamıştır. Hatta bazı akımlar örneğin Türk milliyetçileri konferansın iptalinin sorumlusu olarak Tahran'ı göstermişlerdi. Bu hafta konferansın düzenleyicisi Karabağ'daki çatışmalarla aynı zamanda, konferansın Azerbaycan dışişleri bakanlığı tarafından engellendiğini açık bir dille ifade etti. Azerbaycan Dışişleri bakanlığı İranın Bakü Büyükelçisine bu konferansın düzenlenmemesi yönünde uyarıda bulunmuştu!

Görünen o ki İranlı yetkililer Karabağ savaşında birçok şeyi açıklamamışlar ama bundan sonra birçok yeni olayın açığa vurulacağını beklemek ve görmek gerekir.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
11-04-2016 09:25 - 638 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
19-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım