Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
İran'a yönelik ambargonun yumuşatılmasının ilk adımı
550 milyon Dolar aktarıldı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
03-02-2014 18:27 - 827 Okunma

 Batı’lı ülkeler tarafından İran’a uygulanan ambargo ve yaptırımların geçici durdurulmasına ve hafifletilmesine ilişkin olarak imzalanan anlaşma çerçevesinde Tahran, daha önceden dondurulmuş olan uluslararası hesaplarında bulunan aktiflerinden 550 milyon Dolar’lık bir dilime kavuştu. Söz konusu anlaşma uyarınca, önümüzdeki 6 aylık dönemde İran’a 4 milyar Dolar’lık bir kaynağın daha dönmesi bekleniyor.

Daha önceden dondurulmuş olan hesaplarında bulunan aktiflerin bu ülkeye geri dönüyor olması, İran’ın uygulamış olduğu nükleer program çerçevesinde varılan anlaşma uyarınca bu ülkeye karşı uygulanmakta olan ambargoların hafifletilmesinin sadece küçük bir parçasını teşkil etmekte. Ülkeler arasında varılan söz konusu mutabakat, İran’ın tankerlerini yeniden sigorta ettirmesine, uluslararası pazarlarda petrol ve petrol ürünleri ile birlikte değerli metallerin ticaretini yapmasına, yurtdışından gıda mamulleri, tıbbi ürünler ve ileri teknoloji mamulleri satın almasına olanak tanıyor. Rusya'nın RAN Dünya Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Baş Araştırmacısı Aleksandr Gusev, uygulanan uluslararası ambargoların İran’ın çok zor zamanlar geçirmesine sebep olduğu, ancak ülkenin ekonomisini tamamen tahrip edemediği görüşünde:

Devlet şirketlerinin hesaplarının da dahil olduğu aktiflerin dondurulması, İran ekonomisinin gelişmesi, uluslararası para operasyonlarının gerçekleştirilmesi ve ülkenin genel bankacılık sistemi açısından son derece büyük bir engel yaratmıştır. Söz konusu koşullar altında İran ekonomisi yine de istikrarını korumayı başarmış, lakin çok ciddi kayıplara da uğramıştır’’.

Son iki yıldır ciddi bir resesyon (durgunluk) yaşayan İran ekonomisindeki en büyük problemler petrol, gaz, otomotiv ve havacılık sektörlerinde yaşandı. Ancak günümüz konjonktürü içerisinde gelinen noktada, mevcut durum tersine döndürülmek suretiyle söz konusu kayıplar gerisin geriye telafi edilebilir.



İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ülke ekonomisinde önümüzdeki 6 aylık süre zarfında çok ciddi değişimlerin yaşanmasını beklediğini ifade etmişti. Gerçektende Batı’lı ülkeler tarafından uygulanan ambargolara ara verilmesi ile birlikte ülkenin havacılık sektörü de rahat bir nefes alacak. Yurtdışından yedek parça alınamadığı için şimdiye kadar hangarlarda atıl olarak bekleyen pek çok uçak, gelecek olan yeni yedek parçalar ile yeniden aktif hale gelecek. İthal edilecek olan yeni parça, mamul ve yarı mamuller sayesinde, ülkenin otomotiv sanayisi yeniden gelişebilecek. Washington tarafından konuya ilişkin olarak yapılan değerlendirmelerde söz konusu ambargoların hafifletilmesi sayesinde İran’a önümüzdeki dönemde 7 milyar Dolar’lık bir kaynak girişinin yaşanacağına vurgu yapıldı. Tahran cephesinden yapılan değerlendirmelerde ise bu rakamın iki katı bir kaynak girişinin beklendiği ifade edildi. Dünya Bankası’nın tahminlerine göre, ambargoların hafifletilmesi ile birlikte yeniden canlanacak olan İran ekonomisinin bu yıl %1 oranında büyüme göstereceği, İran’ın nükleer programına ilişkin nihai anlaşmanın imzalanması durumunda ise söz konusu büyüme oranının 2015 ve 2016 yıllarında iki katına çıkabileceği bildirildi. Anlaşmanın imzalanamaması durumunda ise tüm bu olumlu beklentilerin kötü senaryoya göre yeniden hesaplanması gerekmekte.

İran’ın uluslararası arabulucular olan 5+1 ülkeleri ile yaptığı anlaşma 6 aylık bir süreyi kapsıyor. Bu süre zarfında taraflar hem anlaşma şartlarını yerine getirme, hem de süre sonunda imzalanacak olan nihai anlaşmayı hazırlamakla mükellefler.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
03-02-2014 18:27 - 827 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım