Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
İran 11. dönem Cumhurbaşkanlığı seçimleri
Vazife icabı seçimlere katıldım
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
23-05-2013 10:11 - 1051 Okunma

 İran- Nizamın maslahatını teşhis kurulu başkanı Ekber Haşimi Refsencani, 11. dönem cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmasının dini ve milli sorumluluk duygusundan kaynaklandığını bildirdi.


İran'ın eski cumhurbaşkanlarından ve Nizamın maslahatını teşhis kurulu başkanı Ayetullah Ekber Haşimi Refsencani geçtiğimiz Perşembe günü Tahran üniversitesinde öğretim üyeleri ve öğrencilerden bir gruba hitaben yaptığı konuşmada, ülkenin içerden ve dışarıdan karşı karşıya bulunduğu sorunları çok iyi bilen biri olarak kendi milli ve dini vazifesi icabı bu seçimlere aday olduğunu söyledi.

Ayetullah Ekber Haşimi Refsencani, ülkenin mevcut durumunu açıklayarak, öğretim üyelerinin sözlerinin memleketin sorunlarının giderilmesi yönünde dile getirilmiş alimce sözler olduğunu hatırlatarak, halkın seçimlere katılımının yüksek olmasını ve en iyiyi tercih ederek ülkede birlik ve dayanışmaya katkıda bulunması gerektiğini bildirdi.

Şimdiye kadar ülkede yapılan üstün hizmetleri yönelik karalama girişimlerinde bulunanların hakikatleri yansıtmaya sözlerini eleştiren Ayetullah Refsencani, geçmiş hükümetlerin hizmetlerinin göz ardı edilmesinin halkın İslam İnkılabı ve yetkililere karşı umutsuzluğa kapılmalarına yol açacağını bildirdi.

İslam'in üstün bir din olduğunu ve insanları nur ve kalkınmaya doğru hidayet ettiğini belirten Haşimi Refsencani, İslam'ın olduğu gibi hayata geçirilmesi durumunda ülkenin artık mevcut kültürel, ekonomik ve siyasi sorun ve sıkıntılarla karşı karşıya gelmeyeceğini bildirdi.
İran'ın eski cumhurbaşkanlarından ve Nizamın maslahatını teşhis kurulu başkanı Ayetullah Ekber Haşimi Refsencani halkın katkı ve yardımıyla ve çetin bir dönem ve programıyla ülkenin içinde bulunduğu iç ve dış sorunların aşılabileceğini ve parlak bir geleceğe doğru yol alınabileceğini bildirdi.

Koruma konseyi, nizamın maslahatına göre salahiyetleri belirler


Koruma konseyi sözcüsü 11. Dönem cumhurbaşkanlık seçimleri adayların salahiyetlerinin belirlenme şartlarına ve ilgili konularına değinerek, konseyin, nizamın maslahatını dikkate alarak ve belirlenen ölçüler çerçevesinde salahiyetleri belirlediğini söyledi.

Koruma konseyi sözcüsü Abasali Kedhudai dün akşam Tahran TV kanalından yayınlanan ' güneşli gece' adlı programda cumhurbaşkanlık adaylarının salahiyetlerinin belirlenme ölçülerinin meclis seçimlerinden farklı olduğuna işaretle, meclis seçimlerinde koruma konseyinin denetleme heyetleri ile adayların salahiyetini ölçtüğünü, fakat cumhurbaşkanlık seçimlerinde salahiyetlerin reddedilmesi gibi bir şeyin söz konusu olmadığını, sadece adayların gereken şartlara sahip olup olmama durumlarının incelendiğini ve bunun ise sadece koruma konseyinin görevi olduğunu ifade etti.

Kedhudai meclis seçimlerinde adayların kayıt yapması için bazı engellerin bulunduğunu, fakat cumhurbaşkanlık seçimi yasasında böyle kısıtlamaların olmadığını, ancak yine de bunun her kesin cumhurbaşkanlık için aday olabileceği anlamında olmadığını zira anayasanın da belirttiği gibi ilk şart adayların siyasi ve dini rical ve şahsiyetlerden olması gerektiğini ifade etti.

Salahiyetlerin içişleri bakanlığı tarafından açıklanacağını belirten Kedhudai bu dönemde fazla adayların bulunması nedeni ile aday salahiyetlerinin incelenmesi için 5 günlük sürenin uzatıldığını belirterek Salı gününe kadar sonuçları içişleri bakanlığına iletmeleri gerektiğini bakanlığın ise 2 gün içinde sonuçları adaylara açıklamasının ardından seçim propagandaları ve faaliyetlerinin başlanacağını duyurdu.

Koruma konseyi sözcüsü Abasali Kedhudai yurt dışında yaşayan vatandaşların seçime katılması ile ilgili ise sadece cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurt dışındaki İranlıların da katılabileceğini ifade ederek, yurt dışında seçim heyetinin belirlendiğini, görevinin ise yurt dışındaki siyasi temsilcilerinde oylamayı denetlemek olduğunu söyledi.

 Cumhurbaşkanlık adayları açıklandı



  Cumhurbaşkanlık seçimler yasasının 60. maddesi uyarınca salahiyetleri Anayasayı koruma konseyi tarafından onaylanan kişilerin adı şöyle:

Muhammed Hasan     oğlu Sait Celili

Rıza oğlu    Gulamali Haddad Adil

Necef oğlu Muhsin Rızai Mirgaid

Esedullah oğlu   Hasan Ruhani

Mirza Ahmet oğlu Muhammed Rıza Arif

Seyit Rıza oğlu   Seyit Muhammed Garazi

Hüseyin oğlu Muhammed Bagır Galibaf

Ali Asker oğlu    Ali Ekber Velayeti

İran İslam cumhuriyeti cumhurbaşkanlık yasasının 66. maddesi uyarınca adayların açıklanmasının hemen ardından adayların seçim faaliyetleri ve kampanyaları başlarken, seçimden 24 saat önce yani 13 haziran 2013 Perşembe sabah saat 8'e kadar devam edebilir açıklamasında bulundu.


  İran iletişim bakanı Muhammed Hasan Nami, 14 haziran tarihinde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 70 bin sandıkta bilgisayar ortamında online sisteminde  oy kullanılacağını söyledi.

Tahran'da kılınan Cuma namazında hutbeden önce İletişim Günü münasebetiyle  konuşan Hasan Nami, seçimlerin coşkulu ve görkemli bir şekilde geçmesi için başta kendi bakanlıkları olmak üzere bütün kuruluşların çaba göstermesi gereğine vurgu yaparken, bu  seçimlerde 70 bin sandıkta oyların bilgisayar ortamında online sisteminde kullanılacağını söyledi.

Bu arada ülke genelinde bugün kılınan Cuma namazı hutbelerinde, hutbenin konusu genel olarak İran'da 14 haziran tarihinde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri oldu ve bu münasebetle yerel yetkililerin bir çoğu bulundukları kentlerde Cuma namazı hutbesinden önce cemaate hitaben seçimlerin görkemli bir şekilde gerçekleşmesi konusunda  konuşma yaptılar.

  11. Dönem Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yaklaşıldıkça muhtelif araştırma merkezlerince yapılan anketlerde İran halkının büyük bir bölümünün seçimlere katılarak oylarını kullanacakları gerçeğini ortaya çıkardı.
İran medyasında gerçekleştiren bir ankete göre Tahran halkının önemli bir bölümü kesin olarak cumhurbaşkanlığı ve şuralar seçimlerine katılacaklarını belirtmişlerdir.
Bu araştırmalardan birinde 18 yaş üstü 4 bin deneğin görüşüne baş vurulmuş ve deneklerden %60'ın üzerinde seçimlere katılarak oy kullanacaklarını, %11'inin kesin olarak oy kullanmayacaklarını ve %28'inin ise şimdilik kararsız olduklarını açıkladıklarını belirtmişlerdir.
11. Dönem cumhurbaşkanlığı seçimi 14 Haziran tarihinde düzenlenecek.
Şehir ve Köy Şuraları seçimleri de 14 Haziran'da Cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte düzenlenecek

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
23-05-2013 10:11 - 1051 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım