Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
İbrahimi suikastindeki gelişme ortalığı karıştırdı
Tunus'ta büyük öfke
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
26-07-2013 17:58 - 935 Okunma

 Tunus’ta muhalif politikacı Muhammed İbrahimi’ye düzenlenen suikastte, geçen şubat ayında başka muhalif bir politikacının öldürüldüğü silahın kullanıldığı anlaşıldı.

Tunus polisi, Muhammed İbrahimi ile geçen şubat ayında hayatını kaybeden muhalif politikacı Şükrü Belıyd’ın aynı silahla vurulduğunu tespit etti. Saldırıdan Selefileri sorumlu tutan İçişleri Bakanı Lütfü Ben Ciddu, cinayetle ilgili soruşturmanın devam ettiğine dikkat çekti.

Suikast iktidardaki İslamcı yönetime karşı protesto gösterilerine yol açarken, ülke genelinde sendikaların çağrısıyla genel greve gidildi. Günlük hayatı felce uğratan grev nedeniyle yurt içi ve yurt dışı uçuşların büyük bir bölümü iptal edildi.

Uluslararası toplumdan tepkiler

Tunus’ta muhalif politikacı Muhammed İbrahmi’nin öldürülmesi BM, ABD ve AB tarafından da  kınandı. AB, suikastin bir an önce aydınlatılıp sorumluların mahkeme önüne çıkarılmasını talep etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Böylesine korkunç ve korkakça bir eylemin hiçbir haklı gerekçesi olamaz" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, demokratik geçiş sürecinde bulunan Tunus’ta şiddetin yeri olmadığı vurgulandı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de kanlı saldırıyı kınadı.

Ashton, AB adına Tunus kurumlarından suikastin bir an önce eksiksiz biçimde aydınlatılmasını ve sorumluların mahkeme önüne çıkarılmasını talep etti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ise sükûnet çağrısında bulundu. Ban, bu korkunç saldırının ülkedeki demokratikleşme sürecini başarısızlığa uğratmaması gerektiğini kaydetti.


 Tunus’un önde gelen bir diğer muhalif politikacılarından Şükrü Belıyd de 2013 yılı başında radikal İslamcılar tarafından öldürülmüştü. Arap Baharı’nın başladığı ülkede gerginlik suikastın ardından tırmanmış, Tunus yine kitle gösterilerine sahne olmuştu.

Zeynel Abidin Bin Ali’nin devrilmesinin ardından 2011 yılındaki seçimleri kazanan ve tek başına iktidara gelen İslamcı Ennahda Partisi, kabinenin revize edilmesine onay vermişti. Ennahda Partisi, ülkede merkez sol ve sosyal demokrat partilerle üçlü koalisyon hükümetini oluşturuyor.

Ennahda Partisi de saldırıyı kınadığını açıkladı. Cinayetin, sadece İbrahmi’ye değil aynı zamanda da demokratik geçiş sürecine yapılan bir saldırı olduğu kaydedildi.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
26-07-2013 17:58 - 935 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım