Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Husilerin zaferi Suudi krallığını gerdi
Yemen analizi
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
29-09-2014 06:24 - 1131 Okunma

 Suudi Arabistan dış işleri bakanı Suud El-Faysal, New York'taki BM genel kurulu toplantısında yaptığı konuşmasında, Yemen'deki Husilerin iktidar olması ardından bu ülkeyle uluslar arası toplumun güvenliğinin, eşsiz bir şekilde tehdit edildiğini iddia etti. Suud El-Faysal, Suudi krallığının Yemen'in mevcut Cumhurbaşkanı Abdurabbe Mansur Hadi'nin iktidar olmasını koşulsuz olarak desteklediğini göz ardı edip, Arabistan'ın güney komşusundaki istikrarsızlığı acil bir şekilde gidermek gerektiğini ileri sürdü. Suudi Arabistan dış işleri bakanı Suud El-Faysal görünüşte Yemen halkına acıdığını iddia ederken, kendi tabiri ile Husilerin barış ve güvenlik anlaşmasını ve siyasi sürece katılmayı reddettikleri için, bu anlaşmanın yürürlüğe girmediğini ve bu yüzden Yemen'de krizin sona ermesinden ümidini kestiğini söyledi.

Husiler liderliğindeki Yemen Ensarullah hareketi öncülüğünde Yemen halkının, Sana yönetimine karşı barışçı ve demokratik itirazları kana bulandı. Başkent Sana'da, Suudi Krallığının desteğindeki Yemen güvenlik güçlerinin halka ateş açması sonucu, Ensarullah da silahlı eylemler başlattı. Nihayet halk desteğindeki Ensarullah teşkilatıyla cumhurbaşkanı Abdurrabbe Mensur Hadi arasında 21 Eylül günü barış ve siyasi katılım anlaşması imzalandı. Yemen Ensarullah hareketi siyasi katılım ve barış anlaşması ardından, halk itirazlarına son verme, silahsızlanma ve Yemen hükümetinin bu ülkenin bütün bölgelerini denetim ve hakimiyeti altına alması gereğini içeren güvenlik anlaşmasını da 27 Eylül cumartesi günü imzaladı.



Yemen'dei son bir ayda halk kıyamı sonucu, Başbakan Muhammed Salim Basendva, yaptığı yazılı açıklamada, cumhurbaşkanı Abdurrabe Mansur Hadi ile Husi Ensarullah Hareketi arasında anlaşmanın başarılı  olması için istifa ettiğini bildirdi. Böylece Yemen halk devrimi yeniden canlanıp büyük ölçüde zafere kavuştu.

Arabistan'a hüküm süren Suudi Hanedanı ve krallığı Yemen'de etkisini sürdürmeye çalıştığı için, Ensarullah liderliğindeki Yemen Halk kıyamını ve devrimini kendi zararına görüyor. Suudi Prens Suud el-Faysal'ın Yemen'deki halk devrimini acil tehdit kaynağı olarak nitelendirmesi de onların öfkelerini gözler önüne seriyor. Yemen halkı 2011 yılında Ali Abdullah Salih rejimine karşı kıyam başlattı. Bunun sonucu, Yemen Diktatörü Arabistan'a kaçmak zorunda kaldı.

Suudi Arabistan liderliğindeki Fars körfezi işbirliği konseyinin planı üzerine dikta Ali Abdullah Salih'in yardımcısı Mensur Hadi tek kişilik seçim adayı olarak cumhurbaşkanlığa seçildi. Bundan amaç Yemen Müslüman halkının haklı, demokratik inkılabını saptırmaktı. Suudi krallığın, paralı askerler ve milis güçlerin desteğinde, Yemen Halk devrimini bastırıp erteledikten ve yeni bir hükümeti Yemen Halkına dayattıktan sonra bile, halkın bilinçli direnişi devam etti. Nihayet halk son aylarda Husi kabilelerden oluşan Yemen Ensarullah Hareketi öncülüğünde yeniden harekete geçti. Bu demokratik ve barışçı halk hareketi yeni bir devrim sürecini canlandırdı. Yemen güvenlik güçleri, Suudi Arabistan'ın paralı askerleri ve terörist çetelerinin saldırılarına, Ensarullah savaşçıları karşı koyup, devlet kurumlarıyla merkez bankasını ele geçirdiler. Bu arada Yemen ordusu da halk devrimine katıldı. Böylece yemen halkı, yabancı güçlerin işbirlikçisi yemen hükümetini halk kıyamına teslim olmaya zorladı.

Ensarullah hareketiyle yemen cumhurbaşkanı arasında imzalanan siyasi anlaşmayla, yemen halkı ve muhalefeti barışçı bir şekilde kendi taleplerini gerçekleştireceklerini vurguladılar. Yemen muhalefeti bu anlaşmaya ilaveten Yemen'ın yeni hükümetiyle güvenlik anlaşması imzalayarak, demokratik sürecin zafere ulaştırılmasında kararlı olduğunu gözler önüne seriyor. (Ali Kerimi- Turkhis İRİB)

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
29-09-2014 06:24 - 1131 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım