Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Hocalı Soykırımı Peyazperdede
Hocalı'da ne oldu?
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
25-02-2013 11:13 - 1905 Okunma

 Yakın tarihin Ermeniler tarafından işlenen Hocalı katliamı beyazperdeye taşındı. 

Filmdeki Hadiseler 1992  Şubat ayının 25 -26 günlerinde Hocalı’da geçmektedir.   İki genç- Aliekber ve Günel evlenmeye karar verir.  Bakü’de nikâh sarayına müracaat ederler. Nikâh tarihi 1992 yılının Şubat ayının 25. Günü tayin edilir. Aliekber derhal hizmet ettiği yer olan Karabağ’a- Hocalı’ya döner.  
Düğün günü için damat kıyafetini almak için Bakü’ye gönderilen Aliekber  Hocalı’nın Ermeniler tarafından tam anlamıyla muhasara altına alındığı haberini alır.   Aliekber iki seçim arasında kalır ya düğün ya da müdafaa.
Kalbi düğünü bırakıp kendi halkını ve toprağını müdafaa etmesini söyler. Aliekber halkıyla beraber çetin bir savaşın içinde şehit edilir.  Sonunda Aliekber’in naşını Bakü’ye getirirler.  
 

Hoca adıyla 1 Mart 2013 Cuma günü vizyona girecek film, Hocalı'da yaşanan katliamı bir aşk hikâyesi içinde işliyor. Katliamla ilgili gerçekleri anlatan filmde acı gerçekler tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriliyor. Çekimlerinde yaklaşık 2 bin kişi yer alan Azerbaycan Ordusu gerçek kuvvetleriyle rol aldı. Bir gecede bir kasabanın tamamen yok olduğu Hocalı katliamı, İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından Dağlık Karabağ bölgesi işgal edildikten sonra en kapsamlı sivil katliamı olarak nitelendirildi. Vahid Nakış'ın senaryo yazarlığını üstlendiği filmin yönetmenliğini ise Vahid Mustafa Yev yaptı. Hocalı'da başrolleri ise İlgar Musayev, Nigar Bahadır, Azer Aydemir ve Telman Aliyev paylaşıyor.

Hoca filminin galası

Cuma günü tüm dünyada gösterime girecek olan filmin galası yarın saat 20.00  İstanbul
 Kanyon AVM'de birçok seçkin davetlinin katılımıyla yapılacak.


Yakın tarihin en büyük ermeni katliamı her yıl dünyanın birçok yerinde yapılan etkinliklerle dünya kamuoyunun gündemine taşınıyor. Geçtiğimiz yıl Taksimde yüzbinlerin katıldığı protesto gösterisi düzenlenmişti.

1992'de Hocalı'da ne oldu?

1988'de Azerbaycan ile Ermenistan arasında patlak veren savaş, 1992-1993 yıllarında doruk noktasına ulaştı.

Uluslararası hukuku çiğneyerek, Azerbaycan topraklarını işgal eden Ermenistan güçleri, Hocalı'da sivilleri katletti. 25-26 Şubat'ta şehre giren Ermeniler ve Ruslara ait 366. motorize piyade alayı, hiçbir ayırım yapmadan, 106'sı kadın, 63'ü çocuk 70'ten fazla yaşlı olmak üzere 613 Azerbaycan Türk'ünü öldürdü.

Saldırılar nedeniyle binlerce kişi, yaşadıkları bölgeyi terk etmek zorunda kaldı.

Tanıkların dilinden Hocalı vahşeti
1992 yılının 26 Şubat gecesi, Hocalı isimli bir kasaba haritalardan silindi.
Ermeni ordusu, kadın-çocuk, yaşlı-genç ayırt etmeden 613 kişiyi hunharca katletti.
Yirmi bir yıl önce gerçekleştirilen bu insanlık ayıbı birçok ermeni yazar tarafından kaleme alındı.
Zori Balayan 1996 yılında yayımlanan "Ruhumuzun Canlanması" adlı kitabından...

ÇOCUĞU DUVARA ÇİVİLEMİŞLER

"Ben ve Haçatur ele geçirdiğimiz bir eve girdiğimizde şahit olduk. Askerlerimiz 13 yaşında bir Türk çocuğunu pencereye çivilemişlerdi.
Çocuk bağırıyordu. Haçatur çocuğun sesini kesmek için annesinin kesilmiş döşünü çocuğun ağzına soktu. Daha sonra 13 yaşındaki çocuğun derisini yüzdük. Saate baktım Türk çocuğu yedi dakika sonra öldü.
Sonra çocuğun cesedini doğrayarak aynı soydan geldikleri köpeklerin önüne attık. Akşam aynı olaya üç kez daha şahit oldum. Türk çocuklarına yaptıklarımdan bahtiyarlık duyuyorum!”
Zori Balayan'ın yazdıkları insan olan herkesin kanının donduracak nitelikte.

“ÖLÜLERDEN KÖPRÜ YAPTIK”
David Herdiyan'ın "Haç Uğrunda" kitabında yazdıkları da Balayan'ıninkinden farksız değil.
Herdiyan ise kitabında şu cümlelere yer veriyor: "Bataklıktan geçmemiz gerekiyordu ancak sabah hava çok soğuktu, biz de kendimize ölülerden köprü yaptık. Ben önce cesetlerin üzerine basmak istemedim ancak Ohanyan bana korkmamamı söyledi. Adımlarıma 9 yaşlarında bir kızın sinesine basarak başladım. Ve böylece bin 200 kişinin üzerinden geçtim."
Hoca adıyla 1 Mart 2013 Cuma günü vizyona girecek film, Hocalı'da yaşanan katliamı bir aşk hikâyesi içinde işliyor. Katliamla ilgili gerçekleri anlatan filmde acı gerçekler tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriliyor. Çekimlerinde yaklaşık 2 bin kişi yer alan Azerbaycan Ordusu gerçek kuvvetleriyle rol aldı. Bir gecede bir kasabanın tamamen yok olduğu Hocalı katliamı, İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından Dağlık Karabağ bölgesi işgal edildikten sonra en kapsamlı sivil katliamı olarak nitelendirildi. Vahid Nakış'ın senaryo yazarlığını üstlendiği filmin yönetmenliğini ise Vahid Mustafa Yev yaptı. Hocalı'da başrolleri ise İlgar Musayev, Nigar Bahadır, Azer Aydemir ve Telman Aliyev paylaşıyor.

Ermeniler tarafından Hocalı’da gerçekleştirilen bu vahşet, uluslararası camianın suç olarak kabul ettiği soykırım ve insanlığa karşı suçlar kapsamındaki tanımlamalarla birebir örtüşmektedir.

Hocalı soykırımına katılmış Ermenilerin yaptıkları uluslararası hukuki antlaşmaların - Cenevre Sözleşmesi, İnsan Hakları Beyannamesi, Vatandaş ve Siyasi Haklar Konusunda Uluslararası Sözleşme, Ateşkes Zamanında ve Askeri Çatışmalar Zamanı Kadın ve Çocukların Korunması Beyannamesi ve BM’nin 'Soykırım Suçunun Önlenmesine ve Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşmesi' 2. Maddesinde yer alan “milli, etnik, ırkı veya dini bir grubu kısmen veya tamamen imha etme” biçiminde tanımlanan Jenosit/Soykırım kavramı ile tamamen örtüşmektedir. Ermenilerin Hocalı’da yaptıkları toplu katliam BM Soykırım Anlaşmasında Soykırımı düzenleyen 2. maddenin a) bendinde yer alan “bir grubun üyelerinin katledilmesi” ve b) bendinde yer alan “grup üyelerinin bedeni ve akli açıdan ciddi biçimde zarar verilmesi” koşulları ile birebir uyuşmaktadır.
Hocalı Soykırımının Tanınması ve Duyurulması
İnsan Hakları İzleme Örgütü olayı Dağlık Karabağ Savaşı içerisinde yapılan en büyük katliam olarak nitelemiştir. Azerbaycan Parlamentosu 1994'te Hocalı'da yaşanan katliamı "soykırım" olduğunu ilan etti.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin 30 üyesi (12 Türkiye, 8 Azerbaycan, 3 Birleşik Krallık, 2 Arnavutluk, 1 Bulgaristan, 1 Lüksemburg, 1 Yugoslavya Federal Cumhuriyeti, 1 Makedonya Cumhuriyeti, 1 Norveç, 1 Polonya) tarafından imzalanan, Ermenistan tüm Hocalıları öldürdüler ve tüm şehri harap ettiler ifadesinin de yer alan ve 19. yüzyılın başlarından beri Ermenistan tarafından Azerilere karşı işlenen soykırım olarak tanınmaya adım atılması gerektiğini bütün parlamento üyelere söyleyen 324 nolu bildiri yayımladı.
2009'un Şubat ayında Kaliforniya Eyalet Alt Senatosu'nun üyesi Felipe Fuentes, Azerbaycan cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e yazdığı mektupda Hocalı olaylarını Azeri katliamı şeklinde nitelendirerek, kurbanların ailelerine başsağlığını sunmuştur.

SOYKIRIMI TANIYAN ÜLKELER/KURULUŞLAR
*Azerbaycan
*Meksika
*Pakistan
51 ülkenin parlamenterlerinden oluşan "İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamentolar Birliği" olayları soykırım olarak tanımıştır.
2012 Yılında  Meksika’nın ardından Kolombiya’da soykırımı tanıyan ülkeler oldu.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
25-02-2013 11:13 - 1905 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım