Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Hasan Ruhani İran'ın yeni Cumhurbaşkanı oldu
Rafsancani: “İran en demokratik semini yaptı”
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
15-06-2013 18:48 - 1589 Okunma

  "Ruhani'nin oyları yüzde 51’i geçti"

Tahran– İran’da 11. dönem cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını açıklayan İçişleri Bakanlığı Genel Müdürü, yerel saatle 15:30’e kadar oyların yüzde 51’den fazlası Ruhani’nin olduğunu bildirdi.

Mehr haber ajansının  bildirdiğine göre, İran İslam Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Genel Müdürü seçim sonuçlarını söyle açıkladı:

1- Hasan Ruhani: 11 milyon 754 bin 013               

2- Muhammed Bager Galibaf: 3 milyon 494 bin 938

3- Mhusin Rızai: 2 milyon 723 bin 202                   

4- Said Celili: 2 milyon 593 bin 169                    

5- Ali Ekber Velayeti: 1 milyon 405 bin 543                       

6- Seyyid Muhammed Garazi: 276 bin 499            

Geçerli Oy Sayısı: 22 milyon 247 bin 364

Sayılan Oy sayısı: 23 milyon 014 bin 873

Rafsancani: “İran en demokratik semini yaptı”

 İran İslam Cumhuriyeti Düzenin Yararını Teşhisi Konseyi Başkanı, İslam cumhuriyeti düşmanlarını insaflı olmaya davet ederek, İran’ın en demokratik seçimini yaptığını açıkladı.

  Düzenin Yararını Teşhisi Konseyi'nin bugünkü toplantısında konuşan Ayetullah Haşimi Rafsancani, İran halkının yurt dışı ve yurt içinde coşkuyla seçimlere katılmasını takdir ederek, ülke meselelerini sağduyuyla takip eden İran halkı coşkuyla sandık başına giderek İslam İnkılabı Rehberi’nin siyaset hamasetini en iyi şekilde gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Rafsancani ayrıca sçimleri en iyi şekilde organize eden yetkilileri de takdir ederek, İran İslam Cumhuriyeti’nin vefalı, inançlı ve anlayışlı halkı, yerli ve yabancı kaynakların olumsuz peropagandalarının etkisinde kalmadıklarını ispatladıklarını belirtti.

İran İslam Cumhuriyeti Düzenin Yararını Teşhisi Konseyi Başkanı, İslam cumhuriyeti düşmanlarını insaflı olmaya davet ederek, İran’ın en demokratik seçimini yaptığını açıkladı.

Halka Teşekkür Etti

Hasan Ruhani seçim sonuçlarının açıklanması ardından İran'ın yeni seçilmiş cumhurbaşkanı bir mesaj yayınlayarak seçimlerin asıl galibinin İran halkı olduğunu bildirerek, dini demokrasi düzenine olan güven ve şuurluluk içinde İran'ın milli çıkarları ve onuru doğrultusunda sağlam ve yüksek bir adım daha atıldığını açıkladı.

Mesajında böyle siyasi bir hamasetin oluşturulduğu için İran halkı ve İslam İnkılabı Rehberine takdir ve teşekkürlerini bildiren Hasan Ruhani, "Ben halka karşı sözünü verdiğim ahdime bağlı kalacağım ve siz halkın hayır dualarınıza dayanarak ve desteğinizin devamını alarak bu yolun sonuna kadar ayakta kalacağım" ifadesini kullandı.

Siyaset sahnesindeki bu katılımın, iktisadi alanda da huzur, istikrar ve umudun müjdecisi olduğunu hatırlatan Dr. Hasan Ruhani, "Artık bu yeni aşamanın eşiğinde  uluslar arası sahnede de yeni bir fırsat oluşmuştur ve gerçek demokrasi, diyalog ve haklılığı koruyanlar bu halk hamaseti karşısında İran İslam Cumhuriyetinin hukukuna karşı saygılı olmaları onları kabul ederek bu büyük halkla diyaloga girmelidirler ki uygun cevabı da almış olsunlar."

Dr. Hasan Ruhani mesajında ayrıca tüm seçim sorumluları, anayasayı koruma konseyi, yürütme, yasama ve yargı güçleri, yürütme ve denetleme kurumları ve askeri ve güvenlik güçlerine teşekkür etti.

Hasan Ruhani Kimdir?

  1977 yılında İmam Humeyni’ye İmam denilmesi için minberde açıkladığı öneri tüm devrimci kesimlerce benimsendi ve o günden sonra İmam Humeyni’ye İmam Humeyni dendi.
 
Devrim öncesi aktif olarak siyasi faaliyetlere katılıp birçok kez tutuklanan Ruhani, Devrimden sonra muhtelif görevlerde bulundu. 5 dönem milletvekilliği yaptı. 2 dönem Savunma Komisyonu Başkanı, 2 dönem de Dış Politika Komisyonu başkanlığı ve Meclis Başkanvekilliğinde bulundu. Irak Savaşı esnasında üst düzey komutanlıklar ve Uzmanlar Konseyi Üyeliği yaptı. Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi’nin kurulması ile birlikte bu Konseyde dini liderin temsilcisi ve Konsey genel sekreteri oldu.


 
Hatemi Hükümeti döneminde Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreterliğine devam eden ve Nükleer Başmüzakerici olan Ruhani bazı eleştirilere maruz kaldı. Halen Düzenin Yararını Teşhis Konseyi üyesi ve Genel Sekreter Yardımcısı olan Ruhani bu kurumun Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanlığı’nı yürütmektedir.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
15-06-2013 18:48 - 1589 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım