Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Guantanamo da açlık grevi
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
04-04-2013 08:48 - 979 Okunma

 

ABD yeni bir protesto dalgası ile karşı karşıya kalabilir. Bunun nedeni Guantanamo hapishanesindeki tutukluların açlık grevi. Amerikan askeri üssünün esirleri neredeyse iki aydır yemek yemeyi reddediyorlar. Böylece gardiyanlardan gördükleri aşağılamalara ve ABD yönetiminin istihbarat örgütlerinin şikayeti olmayanların serbest bırakılmasını reddetmesine karşı protestolarını dile getiriyorlar. Tutukluların avukatları Beyaz Saray’dan, BM’ne tüm ilgili yerlere başvurular yapıyorlar ve basın-yayın organlarının ilgisini çekmeye çalışıyorlar.
 
Guantanamo avukatlarından gelen çok farklı açıklamalara bakılacak olursa tutukluların açlık grevine başlamalarının nedeni hapishanede uygulanan düzenin sertleştirilmesi oldu. Gardiyanların tutuklulara ve onlara ait olan Kur’an kitaplarına karşı aşağılayıcı davranışları olduğu da ifade ediliyor. Gardiyanların düzenli hücre kontrollerinde kutsal kitabın nüshalarını kontrol ettikleri biliniyor. Tutukluların bunların içinde ilaç sakladıkları olaylar yaşanmıştı.
 
Açlık grevi 5. ve 6. bloklarda başladı. Bunlar tutukluların ortak hücrelerde kaldıkları komün bölümler. Bugüne kadar çok sayıda tutuklunun aşırı derecede zayıfladığı biliniyor. Tutuklulardan birinin avukatı olan Cindy Panucho bu konuda şunları söyledi:
 
Müvekkilimi geçtiğimiz hafta gördüm. Şok oldum. Son görüşmemizden bu yana neredeyse 18 kilogram kaybetmişti ve inanılmaz derecede takatsiz kalmıştı. Karnındaki ağrılardan büyük ızdırap çekiyordu. 6 şubattan bu yana yemek yememiş, açlık grevini başlatanlardan biri imiş. Tek kişilik hücreye atacaklarından ve zorla beslemeye başlayacaklarından korkuyor. Müvekkilim ve diğer tutuklular sonuna kadar gitmeye kararlılar. Dinlerine, Kur’ana karşı saygı duyulmasını talep ediyorlar. Ancak en önemlisi serbest bırakılmalarını talep ediyorlar. Birçoğu 2002’den bu yana Guantanamo’da bulunuyor. Birçoklarını suçsuz olduğu anlaşıldı ve serbest bırakılmaları gerekiyor. Ancak ABD yönetimi bunları başka ülkelere göndermeyi istemiyor, kongre bu amaçla kullanılmak üzere para tahsis etmiyor.
 
Basın-yayın organlarının Guantanamo’daki durum hakkında ana bilgileri aldıkları avukatların aktardıkları bilgiler Pentagon tarafından diler getirilen bilgilerle aşırı derece farklılıklar gösteriyor. Hukukçular 166 tutuklu arasında 130 kişinin açlık grevine katıldığını bildirirken, Amerikalı askeri kaynaklar 40 protestocudan bahsediyorlar. Resmi bilgilere göre birçokları su kaybı ve aşırı zayıflamadan dolayı hastaneye kaldırılmış bulunuyor.
 
Hapishane yönetimi tarafından uygulanan yeni yeni ceza yöntemleri hakkında anlatımlar ortaya çıkıyor. Örneğin tutuklulara içme suyu yasağı konmuş. En azından avukatlar bunu söylüyor.
 
CNN kanalına konuşan, 11 tutuklunun avukatı, hukukçu Carlos Warner bu konuda şunları söyledi:
 
Durum gerçekten korkunç. Müvekkillerimden biri ile bir süre önce konuştum. Bana açlık grevinin devam ettiğini anlattı. Kendi adına dün dünyaya şunları iletmemi istedi: “Amerika nihayet maskesini indirdi ve bizleri açık açık öldürüyor.” Tabii askeri yetkililer tutukluların açlık grevini zorlama ile durdurabilirler. Ancak bu sorunun çözümü değil. Bu girişimin nedeni tutukluların korkusu ve Obama ve yönetiminin Guantanamo sorunlarını görmezlikten gelmeleri. Diğer yandan tutuklular özgürlüğe giden tek yolun ölüm olarak kaldığından korkuyorlar.
 
 Guantanamo yönetimi temsilcileri tüm olanların basının ilgisini çekmek için yapıldığını savunuyorlar. Tutuklu müslümanların dini duygularının aşağılandığı iddiaları askeri yetkililer tarafından reddediliyor. İstihbarat kuruluşları tarafından suçsuz oldukları kabul edilen tutuklulara gelince ki bu oradaki insanların hemen hemen yarısıdır, yönetim tarafından bunları serbest bırakılmasının üstesinden gelinemeyecek bir sorun olduğu kabul ediliyor. ABD kongresi direk olarak bunun yapılmasını yasaklamıştır. Ancak diğer yandan askeri yetkililer hapishanenin rekonstrüksiyonu için bütçeden hemen hemen 200 milyon dolar talep ettiler. Yani Guantanamo’nun yakın bir süre içinde kapatılması planları daha uzun bir süre plan olarak kalacağı anlaşılıyor.
 
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
04-04-2013 08:48 - 979 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım