Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Fisk: Batı Suriye'de İran'la savaşıyor
'Kimyevi silah kullanımına dair kanıt yok'
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
20-05-2013 09:46 - 805 Okunma

 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi devletlerin iç savaşın nasıl sonsa erdirilebileceği hususunda anlaşamadıkları Suriye'de dengeler değişmeye başladı. Muhalif gruplar, hükümet kuvvetlerinin yanı sıra birbirleriyle de savaşarak zayıf düşerken, Suriye ordusunun muhalefet karşısında üstünlük kurmaya başladığı bildiriliyor. Öte yandan iç savaşın devletler camiasının müdahalesiyle sona erdirilebileceğini ve bu ortak girişim sayesinde yeni bir küresel güvenlik mimarisi kurulabileceğini savunan uzmanların sayısı artıyor.

 İngiliz gazetesi The Independent'in Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, Suriye izlenimlerini aktardığı Alman basınına, asilere silah yardımı yapılması ve İran'ın Suriye iç savaşındaki rolüyle ilgili olarak da şunları anlattı:

Kimyevi silah kullanımına dair kanıt yok'

Cephede izleme imkânını bulduğu Suriye hükümet kuvvetlerinin son derece kararlı ve acımasız olduğunu belirten İngiliz gazeteci Fisk, kendisine son günlerde 700 kadar asinin öldürüldüğünün anlatıldığını ve asker çizmesi altında yüzleri çiğnen yüzlerce cesedin video kaydının seyrettirildiğini belirttikten sonra, Suriye'de kimyevi silah kullanılıp kullanılmadığı şeklindeki soruyu şöyle yanıtladı:

"Suriye ordusunda kimyevi silah olduğu malum. Ancak muhaliflerin iddia ettiği gibi bu silahların kullanıldığına dair herhangi bir kanıt yok. Hükümetin, asilerin kimyevi silah kullandığı şeklindeki iddiası Birleşmiş Milletlerin tespitleriyle uyuşuyor. Kimyevi silahları sorduğum yüksek rütbeli bir subay bana, ‘havadan yaptığımız bombardıman çok daha etkili olurken neden kimyevi silah kullanalım ki?' dedi."

Batı İran'la savaşıyor

"Asilere silah yardımı yapılması iki buçuk yıldır Washington'un gündeminde. Amerikalılar bu opsiyonu sürekli dile getirdikleri takdirde, duruma seyirci kaldıklarının farkına varılmayacağını düşünüyorlar. Batı Hür Suriye Ordusu'nu desteklemek istiyor ama silahların İslamcı grupların eline geçmesinden endişe ediyor. Suriye'de desteklediği El Kaide bağlantılı gruplarla Mali'de savaşması, Batı açısından son derece çelişkili bir durum. İran'a gelince. Bu ülke Suriye iç savaşında önemli rol oynuyor. Çünkü söz konusu olan aslında Suriye değil, İran. Batı, İran'ın bölgedeki son müttefikini dize getirip Tahran yönetimini tecrit etmek istiyor. İran da bunu önlemek için Şam'ı destekliyor. Ama Suriye'ye yaptığı yardımın sembolik olduğu söylenebilir. Hiçbir yerde, komşu ülkeye gönderildiği iddia eden İranlı savaşçılara rastlamadım."

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
20-05-2013 09:46 - 805 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım