Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Eski ABD Büyükelçisi Jeffrey’den Türkiye İtirafı
ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Fırat Kalkanı harekatında ülkesinin Türkiye’yi hayal kırıklığına uğrattığını ve yalnız bıraktığını itiraf etti.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
20-02-2017 09:14 - 675 Okunma
ABD'nin eski başkanı George Bush’un Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcılığı görevinden sonra 2008 yılında ABD’nin Ankara Büyükelçisi olarak görev yapan James Jeffrey, Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun ‘IŞİD’i Yenilgiye Uğratacak Kilit Karar ve Planlar” konulu oturumunda örgütün nasıl yenileceği konusundaki görüşlerini açıkladı.
 
Türkiye’nin IŞİD’in yenilgiye uğratılmasında çok önemli bir rol  oynayacağını savunan Washington Enstitüsü uzmanı James Jeffrey, IŞİD savaşında Türkiye gibi müttefiklerin hassasiyetlerine önem verilmesi ve IŞİD sonrası ortaya çıkacak güç boşluğunun doğru bir şekilde doldurulması için iyi düşünülmüş bir plan yapılması gerektiğini söyledi.
 
Amerika Dışişleri Bakanlığı Irak Özel Temsilciliği görevinde de bulunan emekli büyükelçi, Irak ve Suriye’deki operasyonların planlanmasında Amerika’nın, Türkiye’nin hassas olduğu konuları dikkate almasının önemini vurguladı.
 
Jeffrey şöyle konuştu: “Türkiye olmadan atılacak her hamle bence yanlış olur. Musul IŞİD’den kurtarılmak üzere ve Musul’un kurtarılmasıyla IŞİD, Irak’tan silinmiş olacak. Ancak IŞİD’in tekrar geri dönmesini engelleyecek koşulların oluşturulması çok önemli. Rakka’da bizi daha da büyük bir savaş bekliyor. Rakka’da birkaç seçeneğimiz var. Birinci seçeneğimiz Kürtler yani YPG. Ancak Kürtler’in ağır silahları yok ve Türkiye Kürtler’e sert bir şekilde karşı çıkıyor. Türkiye bu savaşta bizim için çok önemli. Türkiye’nin hava üsleri ve lojistik desteğini kaybedemeyiz. Türk ordusu da zaten aktif bir şekilde IŞİD’le savaşıyor.”
 
George Bush’un başkanlığı döneminde Savunma Bakanı Leon Panetta’nın danışmanlarından olan, Beacon Global Teknoloji şirketinin müdürü Jeremy Bash da, Trump kabinesinin 7 Müslüman ülkeden gelecek vatandaşlara getirdiği, ancak federal yargıçların durdurduğu seyahat yasağına değindi. Bash, Amerika’nın Müslüman ülkelerle geliştirmek istediği ilişkilerin zarar görmesinden ve IŞİD gibi terör örgütlerinin adam bulma çabalarının kolaylaşmasından kaygı duyuyor.
 
“Bizim odaklanmamız gereken tek şey terörle mücadele. Eğer bütün bir topluma  şüpheyle yaklaşırsanız, gerçek tehlikeleri görmeniz zorlaşır. Aslında daha da tehlikeli olan bizim aslında bu kararla IŞİD’in eline kendilerine adam kazandırabilecek bir neden vermiş olmamız. Bizden yardım bekleyen bölge halkını iyice IŞİD’in önüne atmış oluyoruz.”
 
Büyükelçi James Jeffrey de, Türkiye’nin Rusya’yla ilişkilerini Amerika’nın gözünden değerlendirdi ve Türkiye’nin Suriye’de ısrarla istediği uçuşa yasak bölgenin önemini vurguladı.
 
“Türkiye uzun zamandır uçuşa yasak bölge istiyordu ve sonunda da kendisi, araçlara yasak bölge kurarak Suriye’nin kuzeyinde önemli bir bölgenin kontrolünü eline geçirdi. Böylelikle de hem IŞİD’le savaşırken hem Kürtlerin önünü kesti ve Esad’a daha fazla baskı yapmaya başladı. Ancak bu üç başlı harekatında bizden destek göremeyince hayal kırıklığı yaşadı. Bizden ne Suriye ne de İran’a karşı bir plan gördü. Haklıydı da. Destekledikleri Özgür Suriye Ordusu, Halep savaşını kaybetti ve Rusya karşısında büyük baskı gördü. Bu nedenle de Rusya ile Astana’da ateşkese gitmeye mecbur kaldılar. Ben Türklerin bizimle daha fazla çalışmak istediğini gösteren birçok işaret görüyorum.”
 
Senato’daki oturuma katılan iki konuşmacı da Amerika’nın IŞİD’in yok edilmesini amaçlayan ortak koalisyonu güçlendirerek örgütü yenilgiye uğratması gerektiğinin altını çizdi.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
20-02-2017 09:14 - 675 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
26-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım