Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Esed: Somut adım görmedik
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin müzakere sinyali verdiği Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed henüz bu açıklama dışında ABD'den somut bir adım görmediklerini fakat herkesle diyaloğa açık olduklarını söyledi.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
28-03-2015 12:30 - 639 Okunma
Beşşar Esed, “Şimdiye kadar sadece bu açıklama var. Henüz somut bir şey yok. Suriye’deki sorunumuza, iç çatışmaya dair ABD’nin siyasi yaklaşımında gerçekte yeni bir şey yok” diye konuştu.
 
ABD merkezli CBS televizyonunda yayınlanan "60 Dakika" programında gazeteci Charlie Rose'un sorularını yanıtlayan Ezed, “Prensip olarak bizim için her diyalog olumludur. Karşılıklı saygı çerçevesinde ve Suriye’nin egemenliğine baskı yapılmaması koşuluyla herkesle diyalog kurarız, buna ABD de dahil” dedi.
 
Kerry’nin açıklaması
 
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 15 Mart’ta aynı televizyon kanalında katıldığı tartışma programında, “Suriye’de iletişime açık tüm taraflarla görüşerek diplomatik bir çıkış yolu bulabilmek için çok çalışıyoruz. Çünkü herkes askeri çözümün değil, siyasi çözümün kesin sonuç getireceğinin farkında” demişti.
 
Kerry, “Esed’le müzakere edilebilmesi için, herkesin siyasi çözüm beklentisi olduğunu ona anlatabilmemiz gerekiyor” diye konuşmuştu. İfadesine açıklık getirilmesi istenen Kerry bunun üzerine, “Eninde sonunda Esed’le müzakere etmek zorundayız” demişti.
 
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bu açıklamaya tepki göstererek, “Esed'le müzakere edecek ne var? 200 binden fazla insan öldürmüş ve kimyasal silah kullanmış bir rejimle neyi müzakere edeceksiniz? Bugüne kadarki müzakerelerden hangi sonuç ortaya çıktı” demişti.
 
Rejimin yıkılması endişesi
 
CIA Başkanı John Brennan da, Washington yönetiminin Suriye'de IŞİD gibi örgütlerin hakim olması tehlikesi nedeniyle rejimin yıkılmasını istemediğini söylemişti. 
 
Suriye'nin bazı bölgelerinde IŞİD ve El Kaide gibi 'radikal unsurların egemen olduğuna' dikkat çeken Brennan, New York Dış İlişkiler Konseyi'nde yaptığı konuşmada, ABD yönetiminin rejimin çökmesi halinde yerini kimin alacağına dair endişeleri olduğunu belirterek "Bence bu meşru bir endişe" demişti.
 
ABD'nin Suriye'deki önceliği değişti
 
ABD yönetimi Suriye'de iç savaşın başlamasından bu yana Esed rejimine karşı bir pozisyonda duruyor. Ancak Washington krizin sadece siyasal bir yolla çözülebileceği kanaatinde. 
 
ABD ayrıca IŞİD'in Suriye topraklarında egemen olmasının ardından rejimle mücadele önceliğinden vazgeçti ve Suriye'de öncelikli tehdit olarak IŞİD'i görmeye başladı. 
 
Eylül ayında, liderliğini yaptığı koalisyon ile birlikte Suriye'deki IŞİD mevzilerini havadan vurmaya başlayan ABD, IŞİD'le savaşan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve PYD'ye de destek sağladı.
 
CBS, Al Jazeera
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
28-03-2015 12:30 - 639 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
16-06-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım