Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
El Arabiya'nın kimyasal yalanları
Yalanları kanıtlandı ama iddaları kanıtlanamadı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
21-08-2013 14:42 - 770 Okunma

Bugün Suriye yetkilileri Şam yakınlarında kimyasal silahın kullanıldığı haberini yalanladı. Daha önce Dubai’deki El Arabiya televizyon kanalı Twitter’deki sayfasında Şam yakınlarındaki Guta’da askerler tarafından kimyasal silah kullanılması sonucunda 280 kişinin hayatını kaybettiğini belirtmiş, bu haber daha sonra televizyon kanalının internet sitesinde de yer almıştı. Açıklamada saldırının en az 500 kişinin ölümüne neden olduğu belirtilmişti. Televizyon kanalının haberlerine göre saldırı hükümet güçleri tarafından ‘kara-kara’ füzelerinin kullanılmasıyla yapılmıştı.

Resmi Suriye SANA Devlet Haber Ajansı’nın sitesinde yer alan açıklamada ‘Guta’da kimyasal silahın kullanılmasına dair haberler tamamen yalandır. Bu, BM’nin uluslararası uzmanlarını görevlerini yerine getirmesinden alıkoyma teşebbüsüdür’ diye yazılmıştır.

Daha önce El Arabiya televizyon kanalı haberleri doğru olmıyan şekilde vermekten ve bilgileri çarpıtmaktan suçlanmıştı. Ama kanalın ‘kimyasal saldırı’ ile ilgili en son haberleri saçmalık rekorunu kırdı. Suriye’li askerlerin son kalan savaçşı gruplarını sıkıştırdıkları başkentin çevrelerinde kimyasal silah kullandıkları haberi hiç te inandırıcı gelmiyor.

Rusya Yüksek Ekonomi Okulu’nun analisti Leonid İsayev’in sözlerine göre bu haberlerin Şam ve Halep’te uluslararası uzmanlar grubunun çalışmalarına başladığı tam zamanda ortaya çıkması dikkat çekicidir. 18 Ağustos’ta Suriye’ye gelen uzmanlar olası kimyasal silah kullanımı ile ilgili bütün bilgileri inceleyecekler. El Arabiya’nın muhalefetin militanlarına bilgisel destek sağladığını ifade eden İsayev şunu söyledi:

‘Şn an El Arabiya ve Suriyeli muhalefete destek veren başka televizyon kanalları hükümet güçleri için olumsuz haber ortamını yaratmaya çalışacak. Onlar BM uzmanlarının neticelerini etkileyebilmek için doğru olmıyan bilgilere ve haberlere dikkat çekecek’.

Meslektaşının görüşüne katılan Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (MGİMO) profesörü Veniamin Popov şunu dedi:

‘Muhalefet birliklerinin rejim üzerine suçu atmak için kendisi bu silah kullandığı ihtimali de dışlanmamalı. Şam’da BM’nin uluslararası uzmanlar grubu çalışırken bu silahın kullanılması iddiaları çok saçmadır’.

BM uzmanları, daha baharda kimyasal silahın kullanılmasına dair kanıtların bulunduğu iddia edilen Halep yakınları dahil olmak üzere üç bölgeyi inceleyecekler. Suriye topraklarında kimyasal saldırıların yapıldığı bilgileri İngiltere, Fransa ve ABD tarafından belirtilmişti. ABD yetkilileri bunu yapmakla Suriyeli hükümet ordusunu suçlamıştı.

Bu arada Rus uzmanları sarin gazı içeren füzelerin el işi olduğunu tespit etmiştiler. Daha Haziran ayında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov basın toplantısında konu ile ilgili açıklamada bulundu. Lavrov şunu söyledi:

‘Uzmanlarımız, numuneleri olay yerinden aldı, Rusya’da bulunan ve Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü’nün sertifikasına sahip laboratuarda inceledi ve hem füzelerin hem de sarin gazının el işi olduğunu tespit etti. Aldığımız ek bilgilere göre füzeler ve bu madde, 2013 yılının Şubat ayında bu dönemde Özgür Suriye Ordusu’na bağlı bir grubun kontrol ettiği bölgede üretildi’.

Muhalefet militanlarının Suriye rejimini zehirli maddeler kullanmakla defalarca suçlamalarına rağmen bugüne kadar bu iddialar kanıtlanmadı. Bu arada militanlar kendilerinin böyle maddeler kullandıklarına dair çok sayıdaki kanıt var.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
21-08-2013 14:42 - 770 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım