Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Davutoğlu ve Görmez'den Muharrem ayı vurgusu
Mezhepçiliği körükleyenler şiddeti körüklüyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
18-10-2014 07:49 - 1141 Okunma

 Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığında bilgilendirme toplantısına katıldı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Başkan Yardımcıları ve Genel Müdürlerin katıldığı bilgilendirme toplantısında Başbakan Davutoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığının faaliyetleri hakkında bilgi aldı.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez şunları söyledi: "Dini bilginin sağlam kaynaklardan elde edilmesinin önemi, özellikle son dönemlerde yaşanan gelişmelerle daha büyük bir önem ifade ediyor. Eğer bugün çok az bir dini bilgiyle insanlar dini konuda her türlü hükmü verebilecek konumda görmeleri gibi yanlış kanaat cereyan etmişse işte bu bilgi anarşisi aslında dini şiddete yol açıyor. Bilgide ortaya çıkan şiddet dini görünümlü veya algıda böyle ortaya çıkartabilen IŞİD benzeri yapılar ve diğer yapılarda toplumsal hayatımızda da İslam'ın dünyadaki algısını etkileyecek sonuçlar doğurabiliyor.

“Herkesin kendi özgür iradesiyle dini anlayışını yaşayabilme hakkı, insanlık onurunu ilgilendiren bir haktır…”

Dini hayat denince burada hiçbir mezhep ayrımı, din ayrımı gözetmeden bütün din ve mezheplerin, muharrem ayı var, Alevi kardeşlerimizin, vatandaşlarımızın da bütün Sünniler ve diğer cemaatler gibi muharremi idrak etmeleri bağlamında da konuları ele aldık. Hiçbir ayrım gözetmeden herkesin kendi özgür iradesiyle dini anlayışını yaşayabilme hakkı insanlık onurunu ilgilendiren bir haktır. Bu anlamda o onurun korunması çerçevesinde de bütün din görevlilerimize Diyanet İşleri Başkanlığımıza içselleştirici, bütünleştirici ve birlikte ortak bir sosyal hayatı paylaşıcı bir çerçeve sunma ihtiyacı var.

Birçok kültürün bir arada yaşadığı İslam anlayışı, kültürel çoğulculuğu da bünyesinde barındırır. Bir de böyle bir çoğulculuk anlayışına sahip olmadan gelişen dini telakkiler var ki maalesef alternatif veya farklı gördüğü her şeyi yok etmeye, tahrip etmeye dönük bir anlayış. Bu bazen farklı dinler, mezheplere mensup dini mekanların Irak'ta, Suriye'de görüldüğü gibi bombalanması, tahrip edilmesi şeklinde tecelli ediyor. Bazen hiç İslam'la uzlaşması mümkün olmayacak katliamlar şeklinde tecelli edebiliyor. Buna karşı İslam'ı bir barış dini olarak takdim etmek, korumak, yaymak başta Diyanet İşleri Başkanlığımız olmak üzere hepimizin görevidir."

Başbakan Davutolu ise:  'Her türlü mezhepçiliğe karşı olduklarına dikkati çeken Davutoğlu, mezhepçiliği körükleyenlerin aslında şiddeti de körüklediğini ifade etti. Davutoğlu, Muharrem ayına girileceğini anlatarak, "Hepimiz hangi mezhepten olursak olalım hep beraber Muharrem orucu tutacağız. Bu barış anlayışını dünyaya yaymak için Diyanet işlerinin başlattığı çalışmaları çok önemli görüyoruz. İslam dünyasının içinden ve dışından kaynaklanan birçok yanlış anlaşılma ile karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
18-10-2014 07:49 - 1141 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım