Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Davutoğlu-Kerry buluşması
Model ortaklığımız sonsuza kadar sürecek
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
19-11-2013 09:22 - 954 Okunma

Washington’da temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ABD  Savunma Bakanı  Chuck Hagel ve Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüştü.

Savunma Bakanlığı  basın sözcüsü Carl Woog görüşmeyi özetlerken Hagel’in Davutoğlu ile Pentagon’da ikinci kez biraraya geldiğini ve Suriye’de devam eden kriz ve kimyasal silahları yok etme süreci  dahil bölgesel güvenlik sorunlarını ele alma fırsatı bulmaktan memnunluk duyduğunu açıkladı.

Woog,  Hagel’in Türkiye’nin Suriye halkına yaptığı insani yardımları övdüğünü de belirtti.
Açıklamaya göre Hagel, Davutoğlu’na Amerika’nın Türkiye’de NATO komutası altındaki iki Patriot füze bataryasına katkısını sürdürme kararı aldığını da söyledi.

Hagel,  Patriot füzelerinin sadece savunma amaçlı ve ABD ile Türkiye arasındaki   ittifak dayanışmasının somut göstergesi olduğunu da  vurguladı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu  Washington’da Brookings Araştırma Kurumunda bir koruşma yaptıktan sonra ABD Dışişleri bakanı John Kerry ile biraraya geldi. İki bakan görüşme sonrası ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu Türkiye ile Amerika arasındaki model ortaklığın sonsuza dek süreceğini belirtirken Kerry görüşmede Suriye ve İran dahil çeşitli konuları ele aldıklarını söyledi.

Davutoğlu, Türkiye’nin İran konusunda Amerika'nın nükleer uyuşmazlığa diplomasi yoluyla çözüm bulma çabalarını desteklediğini de vurguladı.

"SURİYE'DEKİ DURUM TÜRKİYE İÇİN TEHDİT"

Davutoğlu, bir soru üzerine, Türkiye’nin en uzun sınırı olması nedeniyle Suriye’deki krizden en fazla etkilenen ülke olduğunu hatırlattı. İnsanlık trejedisi olarak 800 binden fazla sığınmacının Türkiye’ye geldiğini ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti: "Onlar bizim misafirlerimiz, elimizden gelen her şeyi yaparız. Bu bir insanlık sorumluluğu. Bu konuda 2 milyar dolar harcadık. Türk halkı kalplerini, kapılarını bu insanlara açtı ve kardeşleri olarak kucak açtı. İnsanlık açısından bu politikamıza devam edeceğiz. Ama aynı zamanda, bu insanlık meselesiyle birlikte, Türkiye’nin Suriye sınırı da kötü etkilendi. Çünkü, sınırın diğer tarafında kamu otoritesi olmaması nedeniyle, son 1,5 yıldır Türkiye’nin ulusal güvenliğine yönelik tehdit arttı. Suriye bizim için önemli ama birinci önceliğimiz Türkiye’nin ulusal güvenliği ve Suriye’deki durum Türkiye’nin ulusal güvenliğini her gün tehdit ediyor."

KERRY: ANLAŞMAZLIKLAR OLABİLİR
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD-Türkiye ilişkilerinde her unsurun güven üzerine kurulu olduğunu belirterek "Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler güçlü. Kimse buna mani olmayı deneyemez ve bu ilişkilerin sağlamlığını sorgulayamaz. Bazı dönemlerde anlaşmazlıklar olabilir, bu normaldir. Dostların, birbirlerinin konuları ele alma şekline saygı gösterdikleri müddetçe anlaşmazlıkları olabilir. Bu ilişkilerin ilerlemesi konusuna güvenim tam. Türkiye’nin birçok konuda bizimle birlikte çalışmasından minnettarız” dedi.

Kerry, bir soru üzerine, ABD-Türkiye ilişkilerinde her unsurun güven üzerine kurulu bulunduğunu, Türkiye’nin NATO müttefiki olduğunu, ABD’nin Türkiye’yi Suriye ile sınır meseleleri konusunda desteklediğini, ABD olarak Türkiye ile aşırı derecede yakın, günlük bazda çalıştıklarını ve Suriye konusunda koordinasyon içinde olduklarını, istihbarat konularında işbirliği yaptıklarını bildirdi.

Bölge ve Suriye'deki zorluklarla ilgili Davutoğlu ile düzenli olarak görüştüklerini, bazı haftalar defalarca telefonda konuştuklarını ve düzenli istişare içinde olduklarını ifade eden Kerry, şunları söyledi: "Eğer İsrail ve Türkiye ilişkileri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın buraya ziyareti, Başkan Barack Obama'nın açıklamasına bakarsanız, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin güçlü olduğu görülür. Kimse buna mani olmayı deneyemez ve bu ilişkilerin sağlamlığını sorgulayamaz. AB üyeliği konusunda Türkiye ile birlikte çalışıyoruz. AB üyelikleri görmek isteriz. Uzun süredir destekliyoruz. Gerçekten angaje olduğumuz birçok konu var. Tarafsız gözlemci bu ilişkilere bakarsa ‘Wow, gerçekten birlikte çalışıyorlar ve karşılıklı çıkarları var’ der. Ülkeleri ortak değer ve çıkarlar bir araya getirir. Bazı dönemlerde anlaşmazlıklar olabilir, bu normaldir. Dostların, birbirlerinin konuları ele alma şekline saygı gösterdikleri müddetçe anlaşmazlıkları olabilir. Bu ilişkilerin ilerlemesi konusuna güvenim tam. Türkiye’nin birçok konuda bizimle birlikte çalışmasından minnettarız."

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
19-11-2013 09:22 - 954 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım