Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Çin ve Rusya'dan Suriye Açıklamaları
Suriye konusunda Türk-Rus diyaloğu devam etmeli
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
10-01-2013 17:25 - 876 Okunma

 Çin hükümeti, Suriye krizini siyasi yollarla çözmeyi amaçlayan tüm çabaları desteklediğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye krizi ortak özel elçisi Lakhdar Brahimi ile Rusya ve ABD temsilcileri arasında üçlü görüşme yapılacağı bildirildi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, Çin'in söz konusu görüşmeyle ilgili tutumu hakkında bilgi verdi. Hong Lei, Brahimi'nin Suriye krizinin çözülmesinde adil bir arabuluculuk yapmasına destek sağlayacaklarını vurguladı.

Hong Lei, ilgili tüm tarafların, Cenevre'de düzenlenen, Suriye sorunu eylem grubu dışişleri bakanları toplantısında açıklanan ortak bildirinin gereğini yerine getirmesi, böylece sorunun mümkün olduğu kadar erken ve adil, barışçı ve rasyonel şekilde çözülmesi için ortak çaba harcanması gerektiğini söyledi.

Rusya ise, Suriye yönetimiyle muhalefet arasında diyalogun başlatılmasına yardımcı olmaya hazır.

Konuyla ilgili açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç, Rusya’nın pozisyonunun değişmez olduğunu belirtti. Sözcü, geçtiğimiz sene Haziran ayında kabul edilen Cenevre Bildirgesi’nin önemi hakkında yapılan konuşmaların en kısa zamanda Suriye’deki çatışmalara son vermek için pratik önlemlere dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın bu açıklaması, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland’ın açıklamasına yanıt oldu. Nuland, BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Lahdar Brahimi ile Rusya ve ABD arasındaki görüşmelerin, “Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a baskı manivelası olarak kullanılması” gerektiğini söylemişti.

Lukaşeviç, yalnız Suriyelilerin, ülkeleri için gelişme modeli üzerinde anlaşmaya varabileceğini kaydetti.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Rusya ve Türkiye’den üst seviyeden diplomatlar arasında yapılan istişare görüşmelerinde Suriye’deki durum ve Filistin-İsrail sorununun çözümü konularını ele alındı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ve Türkiye Dışişleri Bakanı Birinci Yardımcısı Ferdiun Sinirlioğlu yapılan görüşmeler sırasında Suriye’de en kısa zamanda kan dökülmesine ve silahlı şiddete son verilmesi gerektiğini ifade ettiler. Taraflar Cenevre Anlaşmalarının yerine getirilmesinin öneminin altını çizdiler.

Moskova ve Ankara Suriye’nin tüm halk tabakalarının çıkarlarının gözetildiği tek bir devlet olarak kalmasından yana. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, istişareye katılanlar tüm Yakın-Doğu ile ilgili sorunlar konusunda Rus-Türk diyaloğunun düzenli bir şekilde devam etmesi gerektiğini ifade ettiler.

Diğer yandan Suriye Dışişleri Bakanlığı, Halep kentinde yağmacılık yapan isyancıların Türkiye tarafından doğrudan desteklendiğini bildirdi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a gönderilen mektupta Halep’te binlerce fabrikanın yağmalandığını belirten Suriye Dışişleri Bakanlığı, çalıntı maddelerin resmi Ankara’nın rızası ile Türkiye’ye gönderildiğini kaydetti.

Mektupta, “Bu, korsanlığa eşdeğer bir saldırıdır.” ifadesi yer alıyor.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
10-01-2013 17:25 - 876 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
17-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım