Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Çiçek, Ruhani'yle bir araya geldi
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
24-09-2013 09:37 - 775 Okunma

Resmi ziyaret için Tahran'a gelen Türkiye Parlamento Başkanı Cemil Çiçek, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'yle bir araya geldi.

Mihr haber ajansının bildirdiğine göre Ruhani, Görüşmede, iki ülkenin tarihi ve derin ilişkilerine değinerek, İran İslam Cumhuriyeti'nin Türkiye'yle siyasi, ekonomik, kültürel ilişkilerini ve bölgesel işbirliğini geliştirmek için kararlı olduğunu vurguladı.

Muhabirimizin verdiği habere göre, Ruhani, İran ile Türkiye'nin bölgenin iki önemli ve etkin ülkesi olduğuna dikkat çekerek, Tahran ile Ankara'nın bölgesel krizlerin çözümü başta olmak üzere bölgede etkin rol oynamak için yakın işbirliğine gitmeleri gerektiğini ifade etti.

İki ülke parlamentoları arasındaki yakın ve dostane ilişkilerin iki yönetim arasındaki münasebetlerin pekişmesinde etkili olduğunu ifade eden Ruhani ayrıca, 2015 yılında Türkiye ile İran'ın ticari hacminin 30 milyar dolara ulaşmasının mümkün olduğunu kaydetti, milli para birimleriyle iki ülkenin ticaret yapmasının ticari ilişkilerin artmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Ruhani ayrıca, ulaşım başta olmak üzere çeşitli alanlarda ortak şirketlerin kurulmasını önerdi.

Ruhani, konuşmasının devamında, iki komşu ülke İran ile Türkiye'nin bölgedeki ortak çıkar ve hedeflerine değinerek, radikalizm, terörizm ve mezhepçi ihtilafların tırmandığını ve bölgede her iki ülke için tehlike oluşturduğunu ifade etti, Suriye'de kriz ve iç çatışmanın hiçbir tarafın lehine olmadığını, bu yüzden Tahran ile Ankara'nın bu konular üzerinde birbiriyle net şekilde istişare yapması gerektiğini vurguladı.

Görüşmede, Cemil Çiçek de, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı'yla görüşen ilk Türk yetkili olduğuna dikkat çekerek, Ruhani döneminde ikili ilişkilerin daha hızlı gelişeceği temennisinde bulundu.

Ortak bağlara ve dostane ilişkilere değinen Türkiye Meclis Başkanı, İran ile Türkiye yönetimleri arasındaki ilişkileri güçlendirmek amacıyla Türkiye Yasama Erkinin tüm imkan ve kapasitesini devreye sokacağını kaydetti.

22 milyar dolara ulaşan iki ticaret hacmine temas eden Çiçek, iki ülkenin sahip olduğu imkan ve kapasite sayesinde 2015 yılında ikili ticaretin 30 milyar dolara ulaşmasının zor olmadığını ifade etti.

Çiçek, Türkiye'nin dış politikasının temelini savaş ve akan kanın durması, sorunların diyalogla çözümlenmesi oluşturduğunu sözlerine ekledi.

Türkiye Meclis Başkanı bugün, Nizam Maslahının Teşhis Kurulu Başkanı Ayetullah Haşimi Refsanci'yle biraraya gelerek ikili ve bölgesel gelişmeler konusu üzerinde görüş teatisinde bulundu.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
24-09-2013 09:37 - 775 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
19-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım