Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Chuck Hagel- Mursi buluşması
Ana gündem İsrail'in güvenliği
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
26-04-2013 15:02 - 896 Okunma

  ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, dün (24 Nisan) Kahire'ye vararak Mısır ziyaretine resmen başladı. Suudi Arabistan ziyaretini tamamladıktan sonra Mısır'a geçen Hagel, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Savunma Bakanı Abdülfettah El-Sissi ile ayrı ayrı görüşmeler yaptı.

    Gündem, Sina'nın güvenliği...

    Mısır Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen bilgiye göre Mursi, Hagel ile iki ülke arasındaki askeri işbirliğinin yoğunlaştırılması konusunu ele aldı. Hagel, görüşmede Sina Yarımadası'ndaki son gelişmelerden endişe duyduklarını belirtti.

    Mısır ordusunun, Sina Yarımadası'nın güvenliğini koruma gücüne sahip olduğuna işaret eden Mursi, kendi güvenlik meselelerine dış güçlerin karışmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

    Hagel ile Mısırlı mevkidaşı Abdülfettah El-Sissi arasındaki görüşmede ise Mısırlı askerlerin Pentagon tarafından düzenlenen uluslararası askeri eğitim planına dâhil edilmeleri olasılığının yanında, Washington'un Mısır'a yapacağı askeri yardımın nasıl artırılacağı tartışıldı.

    Mısır'ın Sina Yarımadası'nın düzenini bozan güçlere darbe indirme yeteneğine sahip olduğunu kaydeden Mısırlı bakan, Sina'da yabancı askeri birlik varlığını ise reddettiklerini vurguladı.

    ABD'nin Sina'ya ilgisi neden?

    ABD ile Mısır arasındaki görüşmelerde, Sina Yarımadası'ndaki son gelişmelere önem verilmesinin farklı nedenleri olduğu belirtiliyor.

    Sina Yarımadası, Mısır-İsrail sınırında bulunuyor. 2011 yılında Mısır'da yaşanan devrimden bu yana, ordunun Sina Yarımadası'ndaki kontrolü büyük ölçüde zayıfladı. Bu da bölgedeki güvenlik durumunun kötüleşmesine yol açtı.

    2011 yılında Mısırlı silahlı güçler ile İsrail askerleri sınır bölgesinde birbirine ateş açmış, çatışmalarda sekiz İsrailli asker ölmüştü. Bu yılın mart ayında, Sina Yarımadası'nı gezen biri İsrail uyruklu, iki yabancı turist rehin alındı. 17 Nisan'da Sina Yarımadası'ndan fırlatılan iki roket bombası, İsrail'in Eilat bölgesine düştü. Yaşanan patlamaların ardından sınırdaki gerginlik tırmandı.

    Sina Yarımadası'nın durumu, İsrail'in toprak güvenliğini ve Ortadoğu bölgesinin istikrarını doğrudan ilgilendirdiği için, ABD'nin buradaki son gelişmeleri yakından takip ettiğine dikkat çekiliyor.

    Hagel, Mısır'dan sonra BAE'ye geçecek

    Mısır basınında yer alan haberlere göre, Mısır'daki son gelişmelerden endişe duyduklarını dile getiren Hagel, Mısır ordusunu siyasi tutumunu titizlikle düşünmeye ve eylemlerinde şeffaflığı artırmaya çağırdı.

    ABD Savunma Bakanlığı tarafından daha önce yayımlanan açıklamada ise, Hagel'in Mısır ziyareti sırasında askeri yetkililer ve siyasetçilerle görüşerek, ülkenin demokratik geçiş sürecini ele alacağı belirtildi.

    Ortadoğu turu kapsamında İsrail, Ürdün ve Suudi Arabistan'ı ziyaret eden Hagel'in, Mısır'ın ardından Birleşik Arap Emirlikleri'ne gitmesi bekleniyor.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
26-04-2013 15:02 - 896 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım