Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
CHP'li Vekillerden Çarpıcı Malatya Raporu
Madımak'a döner diyen grup nefret suçundan yargılansın
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
03-08-2012 11:43 - 1077 Okunma

  CHP milletvekillerinin hazırladığı Malatya raporunda çarpıcı tespitler yer aldı. Raporda Malatya’nın Doğanşehir ilçesine bağlı Sürgü beldesinde davulcu Mustafa Evşi ile tartışan Evli ailesinin evine yürüyen 300 kişilik grubun, “Bugün davulumuzu susturan, yarın ezanımızı susturur”,  “Kürtlere ölüm. Alevilere ölüm. Buradan gidecekler. Yoksa burası Madımak’a dönecek. Burayı yakacağız” sloganları attıkları belirtildi.

CHP milletvekilleri Veli Ağbaba, Hüseyin Aygün, Müslim Sarı ve Kazım Kurt, Sürgü’de yaşanan olaylara ilişkin raporunu tamamladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na da sunulan rapora, Evşi’nin sahur vakti çalması gereken davulu gerekenden iki saat kadar önce çalmaya başladığı belirtildi. Davulcu ve aile arasında çıkan tartışmanın ardından 300 kişilik bir grubun Evli ailesinin evine yürüdüğü, evi taşladığı ve tekbir getirerek, “Sürgü Kürtlere mezar olacak, Sürgü Alevilere mezar olacak” sloganları attığı belirtildi.
Raporda Jandarmanın araya girmesiyle grubun dağıldığı, ancak kalabalığa Evli ailesinin Sürgü’den ‘tehcir’ edileceğine dair söz verildiği iddiası da yer aldı. CHP’li heyetin Malatya Valisi Ulvi Saran ile yaptığı görüşmede, Vali’ye ailenin tehcir edilmesi girişiminin yanlış olduğunu ifade ettikleri anlatıldı.
 
‘ÖRGÜTLÜ SUÇ ’
Raporda, şu tespit ve önerilere yer verildi:
“Sürgü’de yaşananlar bir nefret suçu ve cana kast eylemidir. Olayın ortaya çıkışından sorasındaki yaşananlar, örgütlü ve amaçlı bir faaliyet yürütüldüğünü göstermektedir. Doğanşehir’de kaymakam bulunmamaktadır. Güvenlik zafiyetinin ve otorite boşluğunun oluşmasında bu da önemli bir etken olarak saptanmıştır. ”
Raporda olayla ilgili soruşturmanın nefret suçu bağlamında ele alınarak sürdürülmesi gerektiği, aileye de psikolojik destek verilmesi gerektiği vurgulandı.
Raporda mağdurlardan Şeyho Evli’nin sözlerine de yer verildi. Evli heyete, “‘Sürgü Türklerindir, Türklerin kalacak. Allah’ını seven bunlara saldırsın. Bu ev size mezar olacak. Kürtlere ölüm. Alevilere ölüm’ diye sloganlar attılar. Jandarma sayısı azdı. Biri, ‘Buradan gidecekler. Yoksa burası Madımak’a dönecek. Burayı yakacağız. Bunları burada istemiyoruz’ diyordu” diyerek olayları anlattı.
 
‘Bugün Davul Susar Yarın Ezan’
 
Raporda heyet üyelerinin, davulcu Evşi ile yaptığı görüşmeye de yer verildi.  Evşi, “Sahurda davul çalarak geziyordum. Evin önünden geçerken bana sataştılar. Ertesi gün hiçbir şeye karışmadım. Görenler bana, ‘Bugün davulumuzu susturan, yarın ezanımızı susturur’ dedi. İnsanlar akşam için plan yapıyorlardı, onları buradan sürmek istiyorlardı ama ben karışmadım. Bana ‘hadi gidelim’ dediler. Kalabalığın önüne geçtim, ‘gitmeyin, haklıyken haksız olmayalım’ dedim” diye konuştu.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
03-08-2012 11:43 - 1077 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
12-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım