Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Büyük Operasyon Başladı!
ABD'nin IŞİD'e karşı yürüttüğü Doğal Kararlılık Operasyonu Sözcüsü Albay Steve Warren, Ramadi'nin terör örgütünün elinden kısa zamanda geri alınacağını belirtti.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
23-12-2015 11:10 - 584 Okunma

ABD'nin IŞİD'e karşı yürüttüğü Doğal Kararlılık Operasyonu Sözcüsü Albay Steve Warren, Ramadi'nin terör örgütünün elinden kısa zamanda geri alınacağını belirtti.

ABD öncülüğündeki koalisyonun IŞİD'e karşı yürüttüğü Doğal Kararlılık Operasyonu Sözcüsü Albay Steve Warren, Irak güçlerinin Ramadi kentini IŞİD'den geri almasının 'kaçınılmaz' olduğunu belirterek, "Sona yaklaşıyoruz" dedi.

Albay Warren, Bağdat'tan telekonferans yoluyla Pentagon'daki gazeteciler için bilgilendirme toplantısı düzenledi. Iraklı güvenlik güçlerinin Anbar ilinin kent merkezi Ramadi'ye girmesi hakkında bilgi veren Warren, koalisyon güçlerinin, taarruza katılan Iraklı güçlere son 24 saat içinde çok sayıda cephane desteğinde bulunduğunu söyledi.

Warren, son birkaç haftadır ilerleme kaydedilmesine rağmen Ramadi'nin şehir merkezinde birçok alanda zorlu çatışmaların olacağının altını çizerken, "Ramadi'nin tamamen temizlendiğini deklare edebilmemiz için daha çok zaman var" diye konuştu.

'IŞİD'İN RAMADİ'DE 350 SAVAŞÇISI VAR'

Iraklı kuvvetlerin önlerinde çetin çarpışmaların bulunduğunu ve şehrin geri alınmasının zaman alacağını vurgulayan Warren, "Ramadi'nin geri alınması kaçınılmazdır. Sona yaklaşıyoruz" ifadesini kullandı.

Warren, Ramadi'de 250 ile 350 arasında terör örgütü IŞİD'in savaşçısı olduğunu da belirtti.

'OPERASYONDA KİMLERİN YER ALDIĞINA IRAK KARAR VERDİ'

Warren, bir soru üzerine, kentin geri alınması için düzenlenen taarruza Şii gönüllü halk güçlerinin katılmadığı bilgisini verdi. Şehre giren Iraklı kuvvetlerin büyük çoğunluğunun Takaddum üssünde eğitilen Sünni yerel savaşçılardan oluştuğunu aktaran Warren, bu gruplara bazı Irak güvenlik güçlerinin de destek verdiğini kaydetti. Warren, Ramadi operasyonunda kimlerin yer aldığına Irak hükümetinin karar verdiğini ifade etti.

'GÖZÜ DÖNMÜŞLÜĞÜN İŞARETLERİ'

Steve Warren ayrıca, IŞİD'in, Felluce'den çekilirken savaşçılarına Iraklı güvenlik güçleri gibi giyinmeleri ve bu şekilde katliamlar yapmaları talimatı verdiği bigisini de aldıklarını belirtti.

Bu bilgilere Iraklı güvenlik güçlerinin elde ettiği belgelerden ulaşıldığını belirten Warren, belgelere göre IŞİD militanlarının Felluce'de camileri havaya uçurmak, halka işkence etmek ve onları öldürmek istediğini kaydetti.

Warren, "Gözü dönmüşlüğün işaretleri olabilecek davranış değişikliğini görmeye başlıyoruz" dedi.

RAMADİ'Yİ KURTARMA OPERASYONU

Bağdat, IŞİD militanlarının Mayıs ayında ele geçirdiği Ramadi kentini kurtarmak için geniş çaplı bir askeri operasyon başlattı.

Reuters ajansına konuşan Irak ordusunun anti-terör birimi sözcüsü Sabah Numani, ordu güçlerinin dün sabah Anbar eyaletinin başkenti olan Ramadi'ye operasyon başlattığını söyledi. Irak güçleri geçtiğimiz günlerde Ramadi'nin IŞİD kontrolündeki bazı bölgelerini geri aldığını da duyurmuştu.

Irak Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi, hafta başında devlet televizyonunda yer alan açıklamasında, "Önümüzdeki saatlerde Ramadi'yi IŞİD'den geri alma operasyonunun üçüncü aşaması başlayacak" ifadelerini kullanmıştı. Ganimi'ye göre, bu operasyonla Ramadi'nin tüm yönlerden abluka altına alınması ve kent merkezinin IŞİD'den tamamen temizlenmesi hedefleniyor.

Irak Hava Kuvvetleri'ne bağlı savaş uçakları hafta sonunda, Ramadi'de bulunan sivillerin 72 saat içerisinde evlerini terk etmesini içeren broşürleri havadan dağıtmıştı.

IŞİD KONTROLÜNDEKİ TOPRAKLAR %14 AZALDI

IŞİD'in 2015 yılında, koalisyon ülkeleri ve yerel güçlerin operasyonlarında, kontrolündeki bölgenin yüzde 14'ünü kaybettiği açıklandı.

Tel Abyad, Tikrit ve Beyci rafinerisi gibi kuzeyde verdiği kayıpların yerine Palmira ve Ramadi'ye yönelen örgüt halen 78 bin kilometre karelik bir alana hükmediyor.

1 Ocak'ta 90 bin kilometrekareden fazla alana hâkim olan örgüt, yaklaşık 12 bin 800 kilometrekare alan kaybetti. İngiltere merkezli düşünce kuruluşu IHS Janes'in raporuna göre, IŞİD'in 2015'teki kayıplarının çoğunluğu Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırındaki bölgelerde yaşandı.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
23-12-2015 11:10 - 584 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
19-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım