Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Büyük Matem ayı Muharrem
Kerbela matemi başlıyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
01-11-2013 12:04 - 3243 Okunma

Bu yıl 1374. yılını anacağımız matem ayı Muharrem, 4 Kasım Pazartesi günü başlıyor. Hz. Peygamberin ciğer paresi, Cennet gençlerinin efendisi Hz. İmam Hüseyin ve 71 yareninin Kerbela çölünde Muhaviye oğlu Yezid tarafından katledilmesinin yıl dönümüne yönelik hazırlıklar da sürüyor. Evrensel Aşura Matem Merasimine bu yıl da ülkemizin doğusundan batısına, güneyinden kuzeyine her kesimin, her rengin bir arada olacağı ve ortak yasta buluşacağı örnek bir matem olacak.

Matem ayına yönelik bu yıl ilk kez TBMM'nin de gündeminde olacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bu yıl da muharrem iftarında kanaat önderleri ve Alevi -Caferi kesiminin liderleriyle muharrem iftarında buluşacak. Diyanetişleri başkanlığı da Kerbela şehitlerini anma programı düzenleyecek.

CAFERİDER Başkanı Av. Sinan Kılıç yaptığı açıklamada: "Bu yılki törenlerde yine ilklerin yaşanacağı bir tören olacağını ifade ederek, başta Cumhurbaşkanımız olak üzere davetlerin yapıldığını, hazırlıkların son aşamaya geldiğini belirtti. Kılıç bu yıl 1374. yılını anacağımız AŞURA gününe necip milletimizin her ferdini davet ediyoruz. Bu matem bizi tek bir amaçta birleştiren ender bir buluşmadır. Yardımlarını esirgemeyen bütün kurum ve kuruluşlarımıza şimdiden teşekkür ediyorum. İmam Hüseyin (as) sevdalısı her Müslüman bu büyük törene katkı yapmalı ve bu yası yaşaması gerektiğini söyledi.

Matem Ayı pazar günü Halkalı Zeynebiye Camii'nde akşam namazının ardından başlayacak. Programda muharremle ilgili sohbetler, mersiye ve sineler okunacak. Program düzenli olarak Zeynebiye Tv'den canlı olarak yayınlanacak.

Muharrem ayının dikkati çeken ilk hususiyeti hicri-kameri yılın ilk ayı olmasıdır. Hicri takvim, Hz.Muhammed (s.a.v.)’in Mekke’den Medine’ye hicretiyle başlatılır.

İslam dünyasında Muharrem ayı denilince hiç kuşkusuz akla gelecek ilk Alevisi-sünnisi hepimizin hatta insanlığın ortak değeri olan Kerbela olayıdır. Muharrem ayının onuncu günü yani AŞURA günü Peygamberin, arşta meleklerin kainatın ağladığı, yas tutuğu gündür. Aşura on demektir. Muharrem ayının onuncu günü.

“ÂŞÛR” Erdemli, ilkeli, dürüst, şefkatli, mert ve yiğit bir kahramanın, zamanının zalim diktatörü tarafından altı aylık süt emen çocuğuna varıncaya kadar bütün yakınlarıyla birlikte acımasızca, susuz olarak şehit edildikleri günün adıdır.
Bu facianın vuku bulduğu Hicretin 61. yılının Muharrem ayının onuncu gününün adıdır “ÂŞÛR”.
Bu kahramanın zalime dalkavukluk yaparak onursuzca yaşamaktansa, hayatı pahasına ona boyun eğmeyerek onurluca ölmeği seçtiği günün adıdır “ÂŞÛR”.
Mazlumun zalime, öldürülenin öldürene ve kanın kılınca galebe çaldığı günün adıdır “ÂŞÛR”.
Ve zalim karşısında mazlumların ölümcül suskunluk ve durgunluğunu, zalimi kahredici bir çığlığa, yok edici bir volkana çeviren bir özgürlük destanının adıdır “ÂŞÛR”.
KERBELA, bu destanın yazıldığı çölün adıdır.
HUSEYN, bu destanı asîl kanıyla yazan erdemli, ilkeli, yürekli ve fedakâr kahramanın adıdır.

MUHARREM AYI
 ‘Muharrem’ sözlükte; “Haram kılınan, yasaklanan; kutsal olan, saygı duyulan” anlamlarına gelir. Kur’an-ı Kerim’de Muharrem kelimesi ay ismi olarak zikredilmemekle beraber-saldırıya uğrama durumu hariç- savaşmanın haram olduğu aylardan biri olduğuna işaret edilerek bu aylara saygı gösterilmesi istenmiştir. Hz. Peygamberin (s.a.v.) de işaret buyurduğu bu aylar; Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep aylarıdır.(2/191,194,217; 5/2,97; 9/5,36) Ayrıca tefsir kitaplarında  Fecr suresinde üzerine yemin edilen on gecenin Muharrem ayanın ilk on gecesi ve üzerine yemin edilen “Fecr” den maksadın Muharrem ayı olduğunu söyleyen yorumlara  rastlamak da mümkündür.

Muharrem ayının dikkati çeken ilk hususiyeti hicri-kameri yılın ilk ayı olmasıdır. Hicri takvim, Hz.Muhammed (s.a.v.)’in Mekke’den Medine’ye hicretiyle başlatılır.

İslam dünyasında Muharrem ayı denilince hiç kuşkusuz akla gelecek ilk şey Alevisi-sünnisi hepimizin hatta insanlığın ortak değeri olan Kerbela olayıdır. Hz. Peygamberin (sav), arşta meleklerin, kainatın ağladığı, yas tutuğu gündür. Aşura on demektir. Muharrem ayının onuncu günü. Aşure ise yenilen tatlının ayıdır. Ancak AŞURA aş günü değil yas günüdür.

 

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
01-11-2013 12:04 - 3243 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım