Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
BM Grubu: Suriye hükümeti büyük destek veriyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
21-10-2013 10:10 - 739 Okunma

 Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Suriye Kimyasal Silah İnceleme Grubu'nun çalışmaları sürüyor. Grubun yetkilisi, inceleme çalışmalarında herhangi bir sorun yaşamadıklarını, kalan bütün kimyasal silahları, planda belirlenen takvime uygun olarak yok edebileceklerini belirtti.

    "Takvim sonuna kadar yok edebiliriz"

    Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (KSYÖ) yetkilisi Malik Ellahi, dün (17 Ekim) bir açıklama yaptı. Ellahi, Suriye'de kimyasal silahların çatışma alanlarında veya muhalif güçlerin kontrolü altındaki bölgelerde bulunmasına rağmen, Suriye hükümetinin inceleme grubuna verdiği büyük destek sayesinde işlerinin kolaylaştığını söyledi. Malik Ellahi, ülkede geri kalan bütün kimyasal silahları, planda belirlenen takvimin sonuna kadar yok edebileceklerine güvendiğini ifade etti. Ellahi, hükümetin kontrolü dışındaki bölgelerde incelemenin, istişare yoluyla gerçekleştirilebileceğini kaydetti.

    6 depo, hükümet tarafından yok edildi

    KSYÖ tarafından 16 Ekim'de yayınlanan bildiriye göre, grup personeli, Suriye'de kimyasal silahların bulunduğu 11 depoyu inceledi. 6 depo ile kimyasal silahlarda kullanılan maddeler Suriye hükümeti tarafından yok edildi. Bildiride, grup personeli ve Suriye hükümetinin olumlu bir atmosfer altında işbirliği yaptıkları belirtildi.

    Plana göre grubun, 1 Kasım'dan önce kimyasal silahların rezerv depolarına ve üretim yerlerine yönelik incelemeyi tamamlayarak, üretim tesislerini kaydetmesi ve bozması gerekiyor. Bunun yanı sıra, kimyasal silahlarda kullanılan malzeme de yok edilecek.

    Takvimler uymuyor

    ABD ve Rusya arasında varılan, Suriye kimyasal silah sorununa ilişkin anlaşmaya dayalı olarak, Suriye hükümetinin 2014 yılının ortasından önce, rezerv deposunda bulunan bütün kimyasal silahları yok etmesi gerekiyor. Ancak bu hedefin gerçekleştirilmesinin önünde büyük zorluklar var.

    "Kimyasal Silahların Yasaklanması Antlaşması"nda Suriye'nin önümüzdeki "10 yıl içinde" kimyasal silahları yok etmesi öngörüldü. Ancak ABD ve Rusya arasında varılan anlaşmada bu takvim, "2014 yılının ortası" olarak saptandı.

    Ekonomik kriz ve güvenlik

    Ciddi ekonomik krizi, Batılı ülkelerin ablukası ve yurtdışı sermaye girişlerinin donmasıyla karşı karşıya bulunan Suriye hükümeti, kimyasal silahların yok edilmesi için gereken bütün parayı sağlayamadı.

    Bunun yanı sıra, Suriye'de hükümet ordusu ve muhalif güçler arasında çatışmaların sürmesi ve terör saldırısı tehlikesi nedeniyle, inceleme grubu personelinin güvenliği de önemli bir sorun.

    Öte yandan, çok sayıda ülke, Suriye'deki kimyasal silahların yok edilmesine yönelik personel ve para desteği sağlamaya hazır olduğunu açıkladı. Bu sayede KSYÖ, bütün tarafların çabalarıyla, Suriye'deki kimyasal silahların 2014 yılının ortasından önece yok edileceğine inandıklarını kaydetti.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
21-10-2013 10:10 - 739 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
19-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım