Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
BM: IŞİD 670 Şii mahkumu katletti
Birleşmiş Milletlerin Musul raporu
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
26-08-2014 13:19 - 1058 Okunma

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan rapora göre, Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), Irak'ın Musul kentinde bulunan Baduş hapishanesinde toplu bir katliama imza attı.

İddiaya göre, Irak ordusunun çekilmesiyle savunmasız bırakılan hapishanede bulunan yaklaşık 3 bin mahkumun yarısı kaçmayı başardı. 10 Haziran'da hapishaneyi ele geçiren IŞİD, burada mahkumları Sünni ve Şii olarak ayırdı. Mahkumların İslamiyet ve ailelerinin kökenleri hakkında sorgulanmalarının ardından, Şiiler kamyonlara bindirildi.

IŞİD mahkumları 3 km uzaktaki çöl bölgesine götürdü. Mahkumlardan kamyonlardan inmesi ve 4'lü sıralar oluşturması istendi. Mahkumlar bu istekleri yerine getirirken IŞİD ateş açtı ve 670 Şii'yi katletti.

İddiaya göre Sünni mahkumlar, İslam Devleti'ne biat karşılığında serbest bırakıldı. Daha korkuncu ise, Sünni mahkumların bir çoğu Şii katliamında "kaynak" olarak kullanıldı.

Diğer yandan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, Irak'ta insanlığa karşı suç işlendiğini bildirdi.

Pillay, yaptığı yazılı açıklamada, terör örgütü IŞİD militanlarının Musul'da 670 kadar tutukluyu öldürdüğü ve korkunç ihlaller yaptığını belirtti.

IŞİD ve ona bağlı savaşçılar tarafından hergün ciddi insan hakları ihlalleri yapıldığına işaret eden Pillay, "Irak'taki insan hakları ihlalleri, insanlığa karşı suç boyutunda" dedi.

Irak'ta insanların etnik, dini ve mezhepsel mensubiyetlerine göre sistematik olarak hedef alındığına işaret eden Pillay, IŞİD'in kontrol altında tuttuğu bölgelerde geniş kapsamlı etnik ve dini temizlik yapıldığını kaydetti.

Pillay, Yezidilere ve Türkmenlere yapılanlardan örnekler vererek, bütün bunların savaş suçu ve insanlığa karşı suç boyutunda olduğunu vurguladı.

Diğer taraftan, BM Irk Ayrımcılığı'nın Önlenmesi Komitesi ise yazılı açıklamasında, BM İnsan Hakları Konseyi'nin, Irak'taki insan hakları durumunu ele alması için özel oturum yapması çağrısında bulundu.

Komite, BM Genel Sekreteri'nin de Irak'ta geçici acil durum kapsamında Ninova'da güvenli bölge oluşturulması amacıyla BM Güvenlik Konseyi'ne öneri götürmesini talep etti.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
26-08-2014 13:19 - 1058 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
17-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım