Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Ayetullah Hamanei oyunu kullandı
İran yeni Cumhurbaşkanı seçiyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
14-06-2013 10:49 - 844 Okunma


 Mehr haber ajansının bildirdiğine göre, İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamanei bu sabah İmam Hümeyni(r.a) Hüseyniyesi’nde 11. dönem cumhurbaşkanlığı ve yerel seçimler için olmak üzere iki pusula sandığa attı.

İslam İnklabı Rehberi Aytullah Hamanei oy kullandıktan sonra ilk başta Şabaniye bayramlarını tebrik ettikten sonra yaptığı konuşmada, “Allah’a şükürler olsun ki milletimize bir kez daha kendi geleceklerini belirleme hakkını verdi. İran halkı bugün yeni bir efsane yaratacaktır” dedi. İslam İnkılabı Rehberi, konuşmasına şöyle devam etti:

“Aziz milletimden beklentim, herkesin seçimlere katılmasıdır. Oy kullanmak için sabahın erken saatlerini seçmenizi ve bu görevi ertelememenizi nasihat ediyorum. Ben bugün yerel seçimler için 31 kişiye oy verdim. Bunlardan bazılarını yakından tanısam da birçoğunu tanımıyordum. Ben de herkes gibi adayları tanıtan broşürlerden aldım ve adaylarımı seçerek onlara güvendim.”

Ayetullah Hamanei, cumhurbaşkanlığı için oy verdiği isim ile ilgili “Cumhurbaşkanlığı için oy verdiğim kişiyi hatta ailem ve evlatlarım dahi bilmiyor. Adaylar hakkında araştırma yapmak ve kime oy vereceğine karar vermek halkın görevidir. İnşallah Rabbimiz halkın seçimine bereket vererek, ülkemizin manevi ve maddi refaha ulaşmasını sağlayacak kişi cumhurbaşkanı seçilecektir” ifadelerini kullandı.

En önemli konunun herkesin sandık başına gidip seçime katkıda bulunması olduğunu vurgulayan Ayetullah Hamanei, oy sandık görevlileriyle oyları sayacak kişilere hitaben “Halkın oyu size emanettir. Emanetin korunması kul hakkıdır. Kul hakkının ödemenin Allah hakkını ödemekten zor olduğunu unutmayın” uyarısında bulundu.



Ayetullah Haşimi Rafsancani, bu seçimlerin İran halkı için birlik ve beraberlik getirmesini dua ederek, yabancı ve iç tehlikeye karşı başarılı olmak için milli birlik ve beraberliğin sart olduğunu ifade etti.

Düzenin Yararını Teşhisi Konseyi Başkanı, siyasi hamaset olmaksızın ekonomik hamasetin gerçekleşmesi mümkün olmadığını ifade ederek, bugünkü siyasi hamasetin amacına ulaşması için dua etmek gerektiğini kaydetti.


96 ülkede cumhurbaşkanlık seçimleri
 Ülke dışındaki seçim merkezinin belirttiğine göre içişleri ve dışişleri bakanlığının koordinasyonu ile 96 ülkede 128 merkezde toplam 290 şubede seçimleri gerçekleşecektir.

İçişleri bakanlığına bağlı ülke dışı seçim merkezi, toplam 850 bin oy pusulasının yurt dışına gönderildiğini, bu bağlamda seçimlerin ikinci tura taşınma ihtimalinin de göz önüne alındığını açıklayarak, yurt dışında yaşayan İranlıların elçilikler ve baş konsolosluklara giderek oylarını kullanabileceklerini açıkladı.

Habere göre dışişleri bakanlığı, Amerika'da 25 merkez, Avustralya'nın Melborn, Sydney ve Canberra kentlerinde 3 merkez ve Londra'da bulunan İran konsolosluğunda oy kullanılabileceğini açıkladı.

Yurt dışında seçim komitesinin belirttiğine göre Irak'ta kutsal mekanları ziyarete giden İranlıların konsolosluklarda ve de İranlı ziyaretçilerin toplandığı mekanlarda bulunan oy sandıklarına oylarını kullanabilecekler. Bu arada Arabistan'ın Riyad, Mekke ve Medine kentlerinde bulunan konsolosluklarda cumhurbaşkanlık seçimlerinin gerçekleşeceği belirtildi. Cumhurbaşkanlık seçimleri, yurt dışında gerçekleşen tek seçimdir.

 İran Kültür Bakanı Muhammed Hüseyni, cumhurbaşkanlığı seçimlerini 450’den fazla yabancı medya çalışanının izlediğini açıkladı.

Çeşitli ülkelerden 250 gazetecinin İran’da ikamet ettiği, 205 gazetecinin de bugün yapılan seçimleri izlemek için bu ülkeye geldiği belirtildi.

Kültür Bakanlığı, bugünkü cumhurbaşkanlığı seçimlerine dört yıl önceki benzer seçimlere göre yüzde 15 daha fazla yabancı gazetecinin geldiğini açıkladı.

İran medyasına gelince, seçimleri 2 binden fazla yerel gazetecinin izlediği ifade edildi.
 

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
14-06-2013 10:49 - 844 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım