Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Arnavutluk Başbakanı'nın Türkiye'den İsteği
Ali Paşa'nın kesik başanı verin
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
11-02-2013 10:28 - 1162 Okunma

 Türkiye Arnavutluk Dostluk Gurubu Başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa'nın, Türkiye'den, Ali Sami Yen'in babasının mezarı ile Osmanlı döneminde başı kesilerek idam edilen Arnavut asıllı Tepedelenli Ali Paşa'nın başının Arnavutluk'a naklini istediğini bildirdi.

Sait, Balkan temasları kapsamında, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile birlikte, Arnavutluk ve Kosova gezisine katıldığını, Arnavutluk Başbakan Sali Berişa, Cumhurbaşkanı Buyar Nişanı ile Kosova Başbakanı Haşim Taçi ve Meclis Başkanı Yakup Krasniçi ile gerçekleşen görüşmelere katıldığını ifade etti.

Görüşmelerde Arnavutluk Başbakanı Berişa'nın, kendilerinden ilginç bir istekte bulunduğunu belirten Sait, ''Başbakan Berişa, Arnavut asıllı Ali Sami Yen'in babası ve ilk Türkçe sözlüğün yazarı olan Şemsettin Sami'nin (Sami Fraşeri) mezarının Arnavutluk'a getirilmesini istedi. Berişa ayrıca, Osmanlı döneminde kafası kesilerek idam edilen ve kesik başı bir tepside İstanbul'a getirilen Arnavut asıllı Tepedelenli Ali Paşa'nın kafasının da Arnavutluk'a naklini talep etti. Bu konuda Arnavutluk tarafının resmi yazısı da ülkemize gönderildi diye biliyorum'' dedi.

Sait, II. Mahmut döneminde idam edilen Tepe Delenli Ali Paşa'nın gövdesinin, Arnavutluk'taki bir mezarda bulunduğunu ifade etti.

Ali Paşa Kimdir?

Tepedelenli Ali Paşa 1744 yılında bugünkü Arnavutluk'un Tepelen (Arnavutça: Tepelena) kasabasında doğdu. Zengin ve nüfuzlu bir ailenin çocuğu olmasına rağmen 1758 yılında babasının öldürülmesinden sonra ailesi nüfuzunu büyük ölçüde kaybetmişti. 1768 yılında zengin bir paşanın kızıyla evlendi ve Osmanlı Devleti hizmetinde hızla yükselmeye başladı. 1788 yılında Yanya valiliğine getirildi.

Tepedelenli Ali Paşa'nın oğullarıyla birlikte bağımsız bir devlet kurma aşamasına gelmesi üzerine II. Mahmut mühürdarı Mehmet Sait Halet Efendi'nin de etkisiyle Tepedelenli Ali Paşa'yı görevden aldı. Fener Rum Patrikhanesi'nin de II. Mahmut'un bu kararı üzerinde etkili olduğu söylenir. Tepedelenli Ali Paşa bu kararı dinlemedi ve bir isyan başlattı. Bu isyanı bastırmak üzere II. Mahmut sadrazam Hurşit Ahmet Paşa'yı Tepedelenli Ali Paşa'nın üzerine gönderdi.Bulunduğu yerden ayrılmama yasaklarını çiğnedi ve Osmanlı Devleti'ne gard aldı.Hurşit Ahmet Paşa, Tepedelenli Ali Paşa'nın işgal ettiği yerleri geri alarak Tepedelenli Ali Paşa'nın oğullarıyla birlikte ordusunu yendi.Canına dokunulmaması şartıyla 24 Ocak 1822'de teslim olsa da,ilerde tekrar isyan çıkarma riskine karşı olarak bu karar bozuldu ve idam edilmesi kararına varıldı.Bu haberi alınca silahına davrandığı için, kurşunla vurularak öldürüldü.Daha sonra da başı kesilerek İstanbul'a gönderildi.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
11-02-2013 10:28 - 1162 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım