Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Arap devletlerinin bir yılda aldığı silah:150 milyar
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
02-02-2015 14:34 - 853 Okunma
 Katar emirliğinde yayınlanan el-Ray gazetesinin 31 Ocak günkü sayısındaki rapora göre, Fars Körfezi İşbirliği Konseyine üye ülkeler 2013 yılında 150 milyar doları aşkın silah alımı anlaşmalarıyaptılar.
 
Petrole dayalı rant ekonomisiyle yönetilen Fars körfezi kıyısındaki Arap ülkeleri, milyarlarca dolar silah alımı yaparak, batılı ülkelerin desteğinde, halkın isteğine rağmen iktidarlarını sürdürmeye çalışmaktadırlar. Arabistan’a egemen Suudi krallığı ve hanedanı, bu ülkenin petrollerini Batılı güçlere ve şirketlere yağmalatmakta ve en büyük rantiye devletine dönüşmüş bulunuyor. Arabistan en büyük petrol üreticisi ülkelerden biridir. Nüfusu az olan Birleşik Arap emirlikleri de büyük bir petrol üreticisi ülkedir. Rusya ve İran İslam cumhuriyetinden sonra Katar da dünyada doğal Gaz ihracatı alanında 3. sırada yer almıştır.
 
Bu zengin ve küçük Arap ülkelerinin enerji kaynağı olmasından dolayı Amerika ve Batılı ülkeler, Fars körfezi Arap ülkeleriyle işbirliğini geliştirmeye özen göstermekte ve kendi isteklerini bu ülkelere dayatmaktadırlar. Batılı ülkeler, Fars körfezindeki Arap rejimlerine silah satmak ve vurgun yapmak amacıyla İran korkusunu salıp aşılamaya çalışmaktadırlar. Bu rant ve korku stratejisi sonucu, hanedan rejimleriyle yönetilen kendi halkları tarafından otoriter ve gayri meşru sayılan bu Arap devletleri batılı ülkelerden en gelişmiş silahlar satın alarak ayakta kalmaya çalışmaktadırlar.
 
Batılı ülkeler ve özellikle Amerika, emir komuta zinciriyle bu ülkelerin petrollerini alıp, yerine silah satarak, iktidarların varlığını korumakla birlikte kendi ekonomilerine ve silah sanayisine katkıda bulunmaktadırlar. Günümüz siyasi literatürde silahlanma ve silah satışı ekonomisi de uluslararası ekonomik sistemin bir parçasına dönüşmüştür. Birleşik Arap Emirliklerinin yerli nüfusu yaklaşık bir milyon 300 bin kişidir. Yabancı işçiler ve Göçmenlerden de oluşan Toplam nüfusu, 6 milyonu aşmaktadır. Bu küçük Arap ülkesi büyük bir silah ithalatçısı ülkedir. Suudi krallığıyla birleşik Arap Emirlikleri Amerika ve batılı ülkelerden bol miktarda silah satın almaktadırlar. Nitekim Arap dünyasında silah satın alma hacmine bakılırsa, bu silah ithalatının %7’si Fars körfezi İşbirliği ülkelerine aittir.
 
Amerika ise bu ülkelere silah satışında tekel kurmuştur. Amerika 2011 yılında 57 milyar dolar tutarında Fars körfezi İşbirliği Konseyine üye Arap krallık ve emirliklerine silah satmıştır. Katar 2011 yılında Amerika’dan 11 milyar dolar silah satın aldı ve 54 bin Amerikalıya iş sahası açmış oldu. Bu ülkelerdeki halk kitleleri ve sivil toplum örgütleri, silah ithalatının gereksiz olduğunu vurgulamaktadırlar. Çünkü Amerika başta olmak üzere batılı ülkelerden modern silahlar, füzeler, uçaklar satın alan söz konusu Arap ülkeleri, bu silahları kullanabilecek eğitimli insan gücüne bile sahip değillerdir. Sadece güç gösterisi yapmak ve iktidarlarını petrole dayalı rantiye ekonomileri üzerinde sürdürebilmeleri için rüşvet olarak batılı ülkelerden silah satın alıp, onların desteğini kazanmaktadırlar.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
02-02-2015 14:34 - 853 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım