Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Annan’ın Yeni Suriye Planı
İran konferansın sonuçları hakkında bilgilendirilecek
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
28-06-2012 16:12 - 1075 Okunma

 

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliğinin özel temsilcisi Kofi Annan Suriye’de milli birlik hükümetinin kurulmasını teklif etti.

Adının açıklanmasını istememiş olan diplomatın bildirdiğine göre hükümete şimdiki kabinenin üyeleri, muhalefetin temsilcileri ve diğer kişiler girebilirdi. Aynı zamanda iktidarın devredilmesini güçleştirebilecek veya uzlaşma sürecirne zarar verecek kişilerin hükümetten uzaklaştırılması teklif ediliyor. Söz konusu kimlerdir, açıklanmıyor. Tahmin edildiğine göre Batı ülkelerinin Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in Suriye yönetiminden uzaklaştırılmasını teklif etmeleri beklenebilir. Rusya Şarkiyat Enstitüsünden eksper Vladimir İsayev Kofi Annan’ın yeni girişimine değinerek şunları söyledi:

Milli birlik hükümetinin kurulmasına ilişkin teklif objektif olarak esassız değildir. Fakat milli birlik hükümeti anlamı neyi ifade ediyor, detaşlaştırmak gerek. Her halde Cumhurbaşkanı Beşşar Esed için bu hükümette yer bulunmıyacak, Beşşar Esed’in de buna razı olacağı zannedilmez. Zannediliyor ki şimdiki Suriye hükümeti de buna razı olmıyacak. İkincisi, hükümette muhalefeti kimler temsil edecekler? Bilindiği gibi terör eylemleri gerçekleştiren uzlaşmaz muhalefet te vardır. Suriye halkı bu mahalefetin temsilcilerinin ülkenin yönetiminde görmek isteyecek mi? Uzlaşmaz muhalefetin temsilcileri Esed’in taraftarlarının yanına oturmak ve Esed’in taraftarları uzlaşmaz muhalefetin yanına oturmak isteyecekler mi? Zannetmem.

Kofi Annan’ın yeni teklifi, Suriye konulu uluslararası konferansta görüşülecek başlıca konulardan biri olacak.Önümüzdeki Cumartesi günü Cenevre’de yapılacak bu konferansa Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi, bundan başka Irak, Türkiye, Katar, Küveyt, ayrıca Birleşmiş Milletler, Arap Birliği ve Avrupa Birliğinin yöneticileri katılacaklar. Kofi Annan yeni girişimini açıklamadan önce Suriye için politik çözüm planını kilit rolü oynıyan ülkelerle görüştü. Bu arada Kofi Annan ile Rusya Dışişleri bakanı Sergey Lavrov arasında telefonla görüşme yapıldı.

Rusya Dışişleri bakanı Sergey Lavrov bugün Moskova’da düzenlenen basın toplantısında konuşurken şunları söyledi: Cenevre konferansının planının onaylanması söz konusu değildir. Sadece bu plan konusunda görüşmeler yapılıyor. Bu konferans iç Suriye diyalogunun olası sonuçlarını belirlemektense bu diyalogu başlatmalıdır.

İran ve Suudi Arabistan’ın Cenevre konferansının katılımcıları arasında bulunmadığı dikkati çekiyor. Bilindiği gibi Rusya, Tahran’ın konferansa katılmasında ısrar ediyordu. Davet edilenler listesini hazırlayan Kofi Annan da daha önce konferansta Tahran’dan resmi kişileri görmek istediğini söylüyordu. Fakat ABD ve diğer Batı lükeleri İranlılar ile birlikte Cenevre konferansına katılmak istemediler. Kofi Annan durumu dengeleştirmek için buna karşılık olarak, Suriye muhalefetini her bakımdan destekleyen Suudi Arabistan’ı konferansın katılımcıları listesine almamaya karar verdi.

İran’ın Birleşmiş Milletlerdeki daimi temsilcisi Muhammed Hazai bunu, Batı’nın gerçeklere hor baktığını gösteren örneklerden biri olarak nitelendirdi. Kofi Annan kendi temsilcisi aracılığı ile İran’ı konferansın sonuçları hakkında bilgilendireceğini ve Tahran’ın Suriye çözümüne katılmaya devam etmesi için gerekli tedbirler alacağını vadetti.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
28-06-2012 16:12 - 1075 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
27-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım