Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Alman Anayasa Mahkemesi: Başörtüsü tehlike değil
Almanya Federal Mahkemesi, aldığı kararla başörtüsünün genel olarak yasaklanamayacağına hükmetti
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
13-03-2015 08:55 - 755 Okunma
Almanya’da Federal Mahkeme’den başörtüsü konusunda tarihi karar çıktı. Yüksek mahkeme, aldığı kararla başörtüsünün genel olarak yasaklanamayacağına hükmetti. 
 
Konu Kuzey Ren Vestfalya Eyalet okul yasası ile ilgili. Yasada öğretmenlerin, devletin tarafsızlığı ilkesini zedeleyecekleri sebebiyle ve okul barışını bozacakları gerekçesiyle baş örtüsü örtmelerini yasaklıyordu.
 
Mahkeme, yasadaki devletin tarafsızlığı ve okul huzurunu bozmayı soyut kabul etti ve bu tehlikenin somut olması gerektiğine karar verdi.
 
Yasanın ilgili maddesini iptal etme yerine, uygulamada yeni bir yoruma giden Federal Anayasa Mahkemesi, öğretmenlerin baş örtüsüörtmelerinin bu tür soyut gerekçelerle yasaklanamayacağına karar verdi.
 
Federal mahkeme, Kuzey Ren Vestfalya okul yasasındaki Hristiyan batı kültür değerleri ve eğitim değerleri ve geleneği ifadesini ise anayasaya aykırı buldu.
 
Yüksek Mahkeme, bütünüyle kaldırmaları beklenirken bununla yetindi.
 
Bu durumda bu işlerle tek tek öğretmenler ve okul müdürleri uğraşacak. Eğer bir öğrenci, veli kendini başörtüsü örten bir öğretmenden rahatsız hissederse, bu konuda şikayet yapılacak ve tartışma başka bir boyuta taşınacak.
 
Yani karar keyfi yasaklamanın önüne geçiyor. Ancak alınan kararla yüksek mahkemenin yeni bir kültür savaşı başlattığı ifade ediliyor.
 
Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde 4 tane baş örtülü öğretmen oldugu bildiriliyor
 
KARAR, BASINA ERKEN SIZDI
 
Bu arada Taz Gazetesi'nin haberine göre, yarın açıklanması beklenen karar, bilgisayar arızası nedeniyle bir gün önce basına sızdı.
 
Kuzey Ren Vesfalya’da görev yapan iki öğretmenin, eyalet yasaları gereği verilen başörtüsü yasağına itirazını görüşen yüksek mahkeme, sadece başörtüsü ve şapka (kipa) takmanın tarafsızlığı zedelemeyeceğine ve okulda huzurun bozulmasına neden olarak gösterilemeyeceğine hükmetti.
 
Başörtüsü yasağı için 'yeterince somut tehlike' bulunması şartı getirildi. TAZ’ın haberinde, kararın genel bir başörtüsü serbestisi anlamına gelmediği bildirildi. 
 
KENDİ KARARINI REVİZE ETTİ 
 
Federal Mahkeme, aldığı bu yeni kararla, 2003 yılında aldığı kendi kararını revize etmiş oldu. Yüksek mahkeme, 2003 yılında Stuttgartlı öğretmen Fereshta Ludin’in davasında, yasal dayanağı bulunması durumunda, ihtiyati başörtüsü yasağının mümkün olduğuna karar vermişti. Karar üzerine bir çok eyalet başörtüsü yasağı konusunda yasal düzenleme yoluna gitmişti.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
13-03-2015 08:55 - 755 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım