Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
ABD'nin ünlü siyaset bilimcisi konuştu
ABD’nin küresel hegemonyası son buluyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
26-10-2013 15:31 - 1837 Okunma

 Dünyaca ünlü Amerikan siyaset bilimci ve devlet adamı Zbigniew Brzezinski, ABD’nin küresel hegemonyasının son bulduğu saptamasında bulundu. Fakat ABD, dünyada liderliği için mücadeleye devam ediyor ve bu amaçla yeni yöntemler kullanıyor.



Washington’daki Johns Hopkins Üniversitesi’nde eski meslektaşları ve öğrencileri tarafından kendisi hakkında yazılan kitabın tanıtımında konuşan Brzezinski, tüm ömrünün davası olan ABD’nin küresel hegemonyasını sağlamayı beklenmedik bir şekilde sorguladı. Soğuk Savaş’ın ardından 13 yıl süren ABD egemenliğinin geçmişte kaldığını ve büyük ihtimalle gözle görülür gelecekte onarılamayacağını söyledi.

Rusya Dış ve Savunma Politikası Konseyi Müdür Yardımcısı Dmitriy Suslov, ABD’nin küresel egemenliğinin iki başlıca nedenle yıkıldığını söyledi. Birinci, 2000’li yılların ortalarında, yeni kuvvet merkezlerinin dinamik şekilde gelişmesi ve eskilerinin canlanması yüzünden dünyadaki politik, ekonomik ve askeri nüfus alanlarını yeniden dağıtması:

“Çin, Hindistan, Brezilya, Türkiye ve Rusya gibi ülkeler çok büyük hızla gelişiyordu. Yani bu ülkelerin askeri alan dahil güç olanakları artıyordu. Ancak sadece askeri değil, politik ve diplomatik alanda da. İkinci başlıca neden, ABD’nin çok fazla hata yapması. 1990’lı yıllardaki Clinton yönetiminin yumuşak hegemonyasını sert hegemonyaya dönüştürmeye çalıştılar. Ancak bununla hegemonyanın sonunu yaklaştırdılar. Zira Bush yönetiminin belirlediği hedeflere ulaşamadılar, dünyadaki pek çok kuvvet merkezlerinin protestosunu doğurdular, insanlığın önemli bir kısmını kendilerine karşı kurdular ve böylece kendi konumlarını bozdular. Aslında Amerikan hegemonyasının sonu, George W. Bush yönetiminin son yıllarında başladı.”

Rusya’nın ABD ve Kanada Enstitüsü Müdür Yardımcısı Valeriy Garbuzov’a göre Amerikan egemenliği, her zaman sorgulanmıştı, birçok ülke veya ülke grupları savaştan sonraki yıllarda ABD’ye meydan okumuşlardı. Mevcut ABD Başkanı Barak Obama, çok kutuplu dünyanın varlığını ve dünya politikasının diğer oyuncularının çıkarlarını da hesaba katma gereğini kabul etti. Bu, ABD’nin dünyada değişiklikleri anladığını gösteriyor.

Arap Baharı da ABD’nin dış politika etkisinin sınırlarını ve Washington’un artık dünyadaki gelişmeleri istediği şekilde modelleme yeteneğinde olmadığını sergiledi.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
26-10-2013 15:31 - 1837 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
04-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım