Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
ABD Elçiliklerinde Alarm
Türkiye'den tepkiler büyüyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
14-09-2012 08:55 - 1243 Okunma

 

Mısır ve Libya'dan sonra bu kez de Yemen'de bazı grupların ABD Büyükelçiliği'ne saldırdığını bildirdi.
 
Başkent Sana'da toplanan bir grup ABD Büyükelçiliği'ne saldırdı. Göstericilerin büyükelçiliğin bahçesinde olduğu ancak ofislerin bulunduğu binaya girmediği belirtildi.
 
Göstericiler büyükelçiliği basmadan önce, elçiliğin dış duvarındaki tabelayı söktü ve lastik yaktı. Bahçeye giren göstericiler ABD bayrağını indirerek yaktı.
 
Polisin büyükelçilik binasının önünde toplanan göstericileri dağıtmak için ateş açtığı belirtildi.
 
Yemen, El Kaide'nin en aktif kollarından birine ev sahipliği yapıyor. Sana hükümeti terörle mücadelede ABD'yle çok yakın çalışıyor. Hükümet Salı günü El Kaide'nin ikinci adamının ABD'nin düzenlediği bir hava saldırısında öldürüldüğünü bildirmişti.
 
Kahire, Tahran, Bağdat ve Dakka’da da düzenlendi. Bağdat’taki göstericiler Amerika ve İsrail aleyhtarı sloganlar arttı, Amerikan bayrağı yaktı.
 
Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton tartışmalı filmin YouTube sitesinde gösterilen fragmanını “iğrenç” ve “tahammül edilmez” diye niteledi, ve filmin yapım amacının kuşku uyandırdığını söyledi.
 
Öte yandan ABD yetkilileri bölgedeki yetkilileri için güvenlik önlemlerini en üst seviyeye çıkardı. 
 
İRAN'DA BAYRAK YAKILDI
 
İran’ın başkenti Tahran’da da 500 kadar kişi toplanarak filmi protesto etti.
 
AFP fotoğrafçısının aktardığına göre ABD’nin İran’daki temsilciliğini yapan İsviçre Büyükelçiliği’nin yakınlarında bir araya elen grup “Amerika’ya ölüm” sloganları attı.
 
İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney'e yakınlığıyla bilinen Öğrenci İslam Birliği'nin çağrısı üzerine toplanan göstericiler, filmin yönetmenine de tepki gösterdi.
 
Protesto sırasında bir ABD bayrağı yakıldı. Protestocular diğer ülkelerdeki gösterilere destek olmak amacıyla Mısır ve Libya bayrakları da taşıdı.
 
BERLİN'DEKİ KONSOLOSLUK BOŞALTILDI
 
Almanya'nın başkenti Berlin'de Dahlem bölgesinde bulunan ABD Konsolosluğu şüpheli bir paket nedeniyle boşaltıldı.
 
Alman haber ajansı DPA'ya göre, ABD Konsolosluğu'na bugün bir paket gönderildikten kısa süre sonra 3 kişi "nefes" almakta zorlandıkları şikayetinde bulundu.
 
Olayı ciddiye alan Alman yetkililer, 50 kişiden oluşan bir yardım ekibini konsolosluğa gönderdi.
 
Alman itfaiyesinden bir yetkili, "Olayı çok ciddi bir biçimde araştırıyoruz. Bu aşamada başka açıklama yapmak istemiyoruz" dedi.
 
Olayın günlük postanın alımından sonra meydana geldiği, personelin haber vermesi üzerine konsolosluk binasının boşaltıldığı ve polis ile itfaiyenin özel ekiplerle binaya geldikleri belirtildi.
 
Gelen postanın içinde şüpheli madde bulunup bulunmadığıyla ilgili ise, açıklama yapılmadı.
 
KAHİRE'DE 70 KİŞİ YARALANDI
 
ABD’nin Kahire Büyükelçiliği önünde yapılan gösteriler 
sırasında, aralarında güvenlik görevlilerinin de bulunduğu 70 kişinin yaralandığı bildirildi.
 
Mısır Sağlık Bakanlığı, yaralananlardan 6’sının hastanede tedavi altına alındığını ancak bu kişilerin hayati tehlikesinin bulunmadığını belirtti.
 
Edinilen bilgiye göre ABD’nin Kahire Büyükelçiliği önünde toplanan göstericiler büyükelçiliğe molotof attıktan sonra binaya 100 metre mesafedeki Ömer Makram camisi yakınında İçişleri Bakanlığına bağlı zırhlı bir polis aracını ateşe verdi.
 
Göstericiler, Hz.Muhammed’e hakaret içeren film, Mısır hükümeti tarafından resmen kınanmadan elçilik önünden ayrılmayacaklarını söyledi.
 
Kahire emniyet müdürlüğünden Tuğgeneral İsmail İzzeddin göstericilerin molotof kokteyli kullanmaları nedeniyle 
çatışmaların şiddetlendiğini ifade etti.
 
Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin resmi bir ziyaret için bulunduğu Belçika’nın başkenti Brüksel’de yaptığı konuşmanın, göstericilerde nasıl bir tepki oluşturacağı henüz bilinmiyor.
 
Mursi, yaptığı konuşmada, ABD Başkanı Barack Obama’dan filmin yapımından sorumlu kişiler aleyhine yasal yolların başlatılmasını istediğini dile getirmişti.
 
Mursi konuşmasında ayrıca, Kahire’deki Amerikan elçiliği önünde yaşanan şiddeti ve Libya’da Amerikalı diplomatların öldürülmesini kınamıştı.
 
NATO AFGANİSTAN'I UYARDI
 
Taliban’ın, Hz. Muhammed’e hakaret içeren filmin intikamının alınması için militanlarına saldırılarını daha da artırmaları çağrısı yapmasının ardından Afganistan’daki uluslararası güce bağlı askerler uyarıldı.
 
Afganistan’ın başkenti Kabil’de açıklama yapan Avustralyalı Tuğgeneral Roger Noble, NATO’nun filmle ilgili muhtemel protesto ve saldırılar için ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerini uyardığını söyledi.
 
"Yanlış zamanda ve yanlış yerde olma ihtimalini en aza indirmek için gayret ediyoruz" diyen Noble, koalisyonun Afgan halkına, onların dini ve kültürüne saygılı olduğunu ifade etti. Noble, halka yönelik açıklamasında, "Sizlerden anlayış bekliyoruz. Afganistan’a yardım etmek için evlerimizden çok uzakta, burada olduğumuzu hatırlamanızı istiyoruz" dedi.
 
Türkiye 
Saldırıyla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül birer başsağlığı mesajıo yayınladı.
Erdoğan, ABD Başkanı Obama'ya gönderdiği mesajda ''Sayın Başkan, dün akşam Bingazi'de gerçekleşen bir saldırı sonucunda Libya nezdindeki ABD Büyükelçisi Christopher Stevens ve üç görevlinin yaşamlarını yitirdiklerini öğrenmekten büyük üzüntü duymaktayım. Acınızı içtenlikle paylaşıyoruz. Ülkelerini yurt dışında fedakarlıkla temsil eden diplomatları hedef alan bu saldırıyı en sert şekilde kınıyorum. Türkiye, ABD ile terörle mücadele konusundaki işbirliğini önümüzdeki dönemde de sürdürmeye kararlıdır" ifadelerini kullandı.
Gül ise mesajında olaydan duyduğu derin üzüntüyü ifade ederek,  başsağlığı diledi ve saldırıyı telin etti.
 
İran
İslami şura meclisi başkanı Ali Laricani, İslami değerlere yönelik çirkin saldırının sorumluğunun Amerikan hükümetinde olduğunu söyledi
MHA - İslami şura meclisi başkanı Ali Laricani, önceki gün Kum kentinde Kum Feziye medresesinde İmam Cafer-i Sadık as'ın şehadeti münasabetiyle düzenlenen yas merasiminde, İslam peygamberine yönelik çirkin saldırıyı kınayarak, Amerika'da, İslam peygamberine yönelik böyle çirkin ve küstah bir filmin yapılması ve yayınlanası telin edilecek çirkin bir hareket olduğunu söyledi.
 
İslami şura meclisi başkanı Ali Laricani, Amerikalı siyasetçilerin, muhtelif kültür ve medeniyetlere destek verdiklerini söylemelerine rağmen, bu iddiaların tamamen yalan olduğu gibi desteklenen kültürlerin de fesad ve ahlaksızlık olduğunu dile getirdi.
İslami şura meclisi başkanı Laricani, ABD ve Siyonist rejiminin, kültürler arası kin ve nefret oluşturma siyasetlerinin, kabul edilmediğini hatırlatarak, "Amerikalılar tarafından, kültürler ve inançların tahrib edildiği ve Obama'nın iş başına gelmeden önce müslümanlara karşı saygılı olacağı değişim siyasetleri izleyeceği söylemlerinin aksine bu gün, iş başına geldikten sonra, söylemlerinin büyük bir yalan olduğu daha net ortaya çıkmakta ve dünya müslümanlarını üzüntüye boğan olaylara tanık olunmakta. Siyonist rejim ve ABD izledikleri bu siyasetlerle dünya müslümanlarının kin ve nefretlerini alacaklar diye konuştu.
 
Mısır
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi İslam karşıtı filmin protesto edilmesini anlayışla karşıladığını ama taşkınlıkları desteklemediğini açıkladı.
Mursi’yi Brüksel’de ağırlayan Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso bölgede şiddetin son bulmasını isterken Mısır Devlet Başkanı ifade özgürlüğünün şiddete dönüşmemesi gerektiğini vurguladı:
“Size Arap ve İslam dünyasındaki insanların hazreti Muhammed’i küçük düşürmeye çalışan bazı insanlar tarafından yapılan bu filme çok sinirlendiğini söyleyebilirim. Ama gösterilerdeki provokasyonları yapanları ve bu nefretin arkasında duranları şiddetle kınıyoruz.”
Ülkedeki diplomatları koruyacakları sözünü veren Mursi, Amerikan Başkanı Barack Obama ile de iki ülke halkının arasını açan bu konuyla ilgili gerekli önlemlerin alınmasını görüştüklerini belirtti.
 
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
14-09-2012 08:55 - 1243 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
20-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım