Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
ABD'den Avrupa'ya 'Irak'tan çekil' baskısı
Irak’taki İran’a yakın olduğunu ileri sürdüğü grupları bahane ederek bu ülkeden personelini çekmesinin ardından ABD, Avrupa ülkelerine de Irak’taki faaliyetlerini durdurmak için baskı yapıyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
17-05-2019 11:22 - 599 Okunma
İran’ı çevreleme politikası kapsamında yaptırım ve askeri yığınak kartlarını oynayan ABD Tahran’ın komşu ülkeleriyle de arasını açmak için harekete geçti. Irak’taki İran’a yakın olduğunu ileri sürdüğü grupları bahane ederek bu ülkeden personelini çekmesinin ardından ABD, Avrupa ülkelerine de Irak’taki faaliyetlerini durdurmak için baskı yapıyor.
 
ABD’nin acil durumlarla ilgili olmayan tüm Amerikan hükümet yetkililerini Irak’tan çekmesinin ardından Almanya ve Hollanda da kendilerine yönelik somut bir tehdit olmamasına rağmen Irak’taki askeri eğitimlerini durdurma kararı aldı. Alman ve Hollanda basınına göre bu karar ABD’nin başını çektiği uluslararası koalisyon tarafından alındı.
 
Alman Basın Ajansı DPA’nın haberine göre, Almanya, bölgedeki artan gerilimler nedeniyle Irak askeri eğitim programına katılımını askıya alıyor. Almanya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Jens Flosdorf, Berlin’de düzenlenen basın toplantısında Alman ordusunun Irak’ta eğitim faaliyetlerini askıya aldığını belirterek, bu kararın, bu yönde adım atan ortak ülkelerle uyum içinde verildiğini ifade etti. Kararın mevcut durumdan dolayı alındığını ifade eden Flosdorf, “Ancak bu, bunun (eğitim faaliyetlerinin) gelecek günlerde tekrar başlamayacağı anlamına gelmez” değerlendirmesinde bulundu. Büyük bir dikkatle hareket ettiklerini söyleyen Flosdorf, Irak’ta yüksek güvenlik seviyesinin uygulandığını ve askerlerin kaldıkları yerlerden çıkmamalarının ve bulundukları yerlerden ayrılmamalarının öngörüldüğünü belirtti. “Güvenlik durumunun kötüleştiğine ilişkin bir ipucu var mı” sorusuna da yanıt veren Flosdorf, “Bizim bir ipucumuz yok. Somut bir tehdit yok. Daha çok oradaki güvenlik durumu genel olarak gergin olarak değerlendiriliyor. Alman hedeflerine yönelik somut saldırı uyarıları yok. Müttefiklerimizle ve diğer ortak ülkelerle koordinasyon içindeyiz” dedi.
 
Flosdorf, Almanya’nın Bağdat’ın kuzeyindeki Taji kentinde 60, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi bölgesinde de 100 Alman askerin bulunduğunu kaydetti. Almanya, terör örgütü IŞİD’le mücadele kapsamında Peşmerge ve Irak ordusuna eğitim vermesi amacıyla bölgeye askeri eğitim birliği göndermişti.
 
‘DURDURDUK AMA ÇEKİLMİYORUZ’
 
Öte yandan Hollanda resmi haber ajansı ANP, ‘güvenlik tehdidi nedeniyle’ Irak güçlerine destek-yardım misyonunun askıya alındığını duyurdu. Hollanda Savunma Bakanlığı da haberi doğruladı. Ancak bakanlık sözcüsü Hollanda askerlerinin bölgeden çekilmesinin halihazırda gündemde olmadığını belirtti. Hollanda basınına göre, eğitim misyonunu askıya alma kararı, ABD’nin bu ülkedeki diplomatik personelini çekme kararının ardından Irak’ta üslü uluslararası koalisyonun komutanı tarafından alındı. ABD’nin başını çektiği IŞİD’e karşı uluslararası koalisyon CENTCOM’a bağlı olarak Korgeneral Paul J. LaCamera komutanlığında yönetiliyor. Bu koalisyona bağlı sahadaki birliklerin başında farklı ülkelerden generaller bulunuyor.
 
Hollanda askerleri Irak’ın başkenti Bağdat ile Erbil’de konuşlu. Erbil’dekilerin sayısı 50’yi buluyor.
 
'ABD'NİN SAHTE İSTİHBARATLA BAŞLATTIĞI PROPAGANDA SAVAŞI'
 
İran’ın BM temsilciliği sözcüsü Alirıza Miryusefi, ABD yönetiminin Irak’taki personelini çekme talimatı vermesinin, Beyaz Saray’ın sahte istihbarat raporlarına dayanarak İran’a karşı başlattığı propaganda savaşının son perdesi olduğunu açıkladı.
 
Alirıza Miryusefi ABD’nin bu adımının “muhtemel bir savaşın başlatılma bahanesi” olduğunu belirtti. Miryusefi, İran’ın ne Irak’ta ne de başka bir yerde hiç kimseye yönelik tehdit oluşturmadığını ve hiçbir yere de saldırma niyetinde olmadıklarını kaydetti. İran sadece kendini savunduğu ve hiçbir ülkeye karşı saldırı stratejisi olmadığını belirten Miryusefi, İran halkının ABD’nin başlattığı yeni psikolojik savaşa da teslim olmayacaklarını vurguladı.
 
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun geçen hafta Irak’a düzenlediği sürpriz ziyarette, Bağdat yönetimini, “İran’a yakın olan grupları kontrol etmeleri” konusunda uyardığı ABD basınına yansımıştı. Reuters uyarının, Şii grupların ABD üslerine yakın bölgelere füze rampaları yerleştirdiği istihbaratının ardından geldiğini duyurmuştu. Ajansın üst düzey iki Irak güvenlik yetkilisine dayandırdığı habere göre Pompeo ‘söz konusu milis grupları üzerinde kontrol sağlamamaları durumunda kendilerinin güç kullanarak bunu yapacaklarını’, Bağdat’a açık bir dille iletti.
 
Söz konusu ziyaret sonrası Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi herhangi bir tarafa yönelik bir tehdit söz konusu olmadığını belirterek, “Amerikalılara, hükümetin bütün tarafları koruma görevini yerine getirdiğini net bir dille aktardık” demişti.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
17-05-2019 11:22 - 599 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
08-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım