Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
AB'de özel gezi parkı oturumu
Erdoğan'a tenkit, Gül'e övgü
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
13-06-2013 08:59 - 865 Okunma

  Gezi Parkı’yla başlayan protesto eylemleri Türk hükümeti ve Başbakan Erdoğan’ın Avrupa’daki imajını zedelemeye başladı. Avrupa Parlamentosu’nda (AP) Gezi Parkı eylemleri hakkında düzenlenen özel oturum sonunda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eleştirildiği, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ise kriz yönetimindeki üslubu nedeniyle takdirle karşılandığı bir tablo ortaya çıktı.

'Türkiye’deki Durum' başlıklı özel oturumda söz alan AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton konuşmasına Türk polisinin eylemcilere karşı 'yoğun biber gazı ve şiddet' kullanmasını eleştirerek başladı. Aşırı ve orantısız güç kullanan güvenlik güçlerinin yargı önüne çıkarılmasını isteyen Ashton, seçimlerde AKP’ye oy vermeyenlerin haklarına da saygı gösterilmesini istedi. Ashton, AKP’nin gelecek hafta sonu İstanbul ve Ankara’da düzenlemeyi planladığı mitingler için 'ortamın yatışması gerektiği bir dönemde gerilim riskini artırıcı girişim' ifadelerini kullandı.

 Ashton, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün verdiği mesajlardan övgüyle söz etti. Başbakan Erdoğan’ı doğrudan eleştirmedi, ancak sosyal medyanın sesini kısmaya yönelik girişimler konusunda uyardı. Sosyal medyanın 'sorun' olarak görülmemesi gerektiğini söyledi. İfade ve medya özgürlüğünün Avrupa için önemine değindi. Türkiye’nin önemli bir dönemden geçtiğini söyleyen Ashton, yaşananlar karşısında Türkiye’yle yürütülen katılım müzakerelerini kesmek isteyenlere de 'Zaman Türkiye’yi bırakma zamanı değildir' yanıtını verdi.

Başbakan Erdoğan’ın üslubuna bir sert eleştiri de AP sosyal demokratlarının lideri Avusturyalı parlamenter Hannes Swoboda’dan geldi. Erdoğan’ın “Bu Erdoğan değişmez” ifadeleriyle konuşmasına başlayan Swoboda, “Bu bir tehdittir, hem de tehlikeli bir tehdit. Erdoğan değişmeli. Yoksa Türkiye’yi Avrupa’dan ve Avrupa değerlerinden uzaklaştıracak” ifadelerini kullandı. Swoboda, AB’ye Türkiye’yle katılım müzakerelerinde 23 numaralı 'Yargı ve Temel Haklar' ve 24 numaralı 'Adalet, Özgürlük ve Güvenlik' başlıklarını açma çağrısında bulundu.

Karar tasarısı oylanacak

Gezi Parkı eylemleri konusunda AP’deki siyasi gruplar tarafından ortaklaşa kaleme alınan ve 13 Haziran Perşembe günü genel kurulda oylamaya sunulacak olan karar taslağında, Türk polisinin eylemcilere karşı kullandığı 'aşırı ve orantısız güç'ten duyulan 'derin kaygı' dile getirilip, Türk hükümeti barışçıl protesto gösterisi yapanlara karşı sert önlemler almaması konusunda uyarılıyor. Karar tasarısında 'kınama' sözcüğü kullanılmıyor.

Taslak metinde Başbakan Erdoğan’ın eylemler karşısındaki tutumu eleştirilirken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 'ılımlı yanıtı' ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın 'özrü' memnuniyetle karşılanıyor.

Medyada çoğulculuk ve ifade özgürlüğünün 'Avrupa değerlerinin vazgeçilmezleri' olarak tanımlandığı taslak metinde, Türk hükümetine yeni bir medya yasası hazırlaması çağrısında bulunuluyor.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
13-06-2013 08:59 - 865 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım