Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Mısır’a F-16 savaş uçakları sevkiyatı
ABD Mursi'yi gözden çıkardı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
11-07-2013 10:34 - 1027 Okunma


ABD Savunma Bakanlığı sözcüsünün gazetecilere yaptığı açıklamaya göre, ABD Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin ordu tarafından görevden uzaklaştırılmasına rağmen Mısır’a F-16 savaş uçakları sevkiyatı planını uygulamaya karar verdi.

ABD hükümeti Mısır’da meydana gelen olayları resmi olarak darbe şeklinde nitelemezken, Amerika’nın savaş uçağı sevkiyatı Mısır’a yapılacak olan 1.3 milyar dolarlık askeri yardımın bir kısmını oluşturacak. Bu yardım daha önce 2010 yılında onaylanırken, Kahire’ye 20 adet F-16 savaş uçağı verilmesini öngörüyordu. Mısır 8 adet uçağı bu yılın ocak ayında teslim alırken, Washington tarafından alınan karar gereği diğer 4 savaş uçağı ağustos ayında, kalan 8 adet ise aralık ayında teslim edilecek.

Daha önce bir açıklama yapan Beyaz Saray yetkilileri Mısır’ın askeri dahil dondurulmuş durumunu teşvik etmenin Amerika’nın ulusal çıkarlarına uygun olmadığını belirtmişti.

Obama yönetimi, askeri müdahalenin ardından Mısır’da yönetimin en kısa zamanda demokratik yollardan seçilmiş sivil bir hükümete teslim edilmesi çağrısında bulunmuştu. Başkan Obama’nın bu açıklaması büyük tartışma yarattı. Çünkü açıklamada, yönetimin geçen yıl seçimle cumhurbaşkanlığına gelen Müslüman Kardeşler üyesi Muhammet Mursi’ye iadesinden söz edilmemişti.

Uzmanlar Washington’un Mursi’yi gözden çıkardığına inanıyor. Washington Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunun başkanı Robert Satloff, Amerika’nın bu tavrının ardındaki nedeni şöyle açıklıyor:

“Durumu daha da kızıştırmak istemiyoruz. Amerika, Müslüman Kardeşler ve uzlaşma yanlısı İslamcılar’ın, barışçı politikalarda bir rol oynayabileceğine, herkesin üzerinde uzlaştığı siyasi oyunun parçası olabileceğine inanıyor. Bu yüzden Amerika, Mursi konusunu daha da deşerek kendine bu siyasi kesimleri düşman etmek istemiyor. Başkan Obama’nın açık olduğu bir konu var: Obama, sivil yönetime dönüş çağrısı yaptı, sivil cumhurbaşkanına değil. Bunun içindeki mesaj, ¬geriye bakmadan ilerlemeye devam etmek gerektiği yönünde. Artık Muhammed Mursi dönemini geride bırakıp, yeni dönemde ilerlemek gerekiyor.”

Washington, Müslüman Kardeşler’in dışlanmasını istemiyor.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
11-07-2013 10:34 - 1027 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım