Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Fransa ve Afrika'nın Afirka’daki çıkarları
Büyük oyuncuların Afrika sevdası
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
13-12-2013 12:57 - 1239 Okunma

  
  Fransız askerleri, Orta Afrika Cumhuriyetine gelmeden önce başkenti Bangi’de durumu kontrol eden silahlı grupları silahsızlandırma operasyonuna devam ediyor. Fransa cumhurbaşkanı Fransua Oland l0 Aralık gecesinde kısa bir ziyaretle Bangi’ye vardı. Oland, Fransız askerlerine moral vermek için bu Afrika ülkesinde tehlikeli ancak gerekli bir görev yaptıklarını söyledi.



Fransız birlikler ilk can kayıpları verdi. Ancak can kayıpları operaslyon için tek bir risk kaynağı değil. Fransua Oland, Orta Afrika Cumhuriyetindeki eski durumun korunması halinde katliamı yaşama tehlikesini önlemenin, Fransa’nın bu ülkedeki başlıca görevi olduğunu askerlere hatırlattı.

Bu ülkenin cumhurbaşkanı Fransua Bozize geçen Mart ayında silahlı “ Seleka” grubu tarafından devrildi. Ayaklanmacılar cumhurbaşkanını rüşvetçiliğe karışmakla ve halkın tüm gruplarını eşit derecede korumak istememekle suçladı. Ancak gerçekleştirilmiş darbeden sonra ülke asayişe kavuşamadı. “”Seleka” grubuna destek gösterenlerin çoğu Müslümanlardır. Darbeden az zaman sonra d Hiristiyanlar kendilerine baskı yapılmasından şikayetçi oldu.

“Seleka” grubu iktidardan uzaklaştırılınca tekrar kargaşalıkların yaşanmasına meydan vermemek,Fransız askerlerinin bir görevidir. Gerçi bu sefer Hiristiyanlara baskılar yapılmasına meydan verilmemesi söz konusudur. 9 ve l0 Aralıkta Bangi’de Müslümanların dükkanları yağmalanmaya başladı. Fransız askerlerinin ülkede düzeni çabuk sağlayabilip bilemiyecekleri,şimdilik bilinmiyor.

Bir sıra gözlemciler, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin onayı ile Fransız askerlerinin uyguladıkları barış operasyonunun Orta Afrika Cumhuriyetini düzene kavuşturmaktan çok Paris’in eski sömürgelerindeki nüfuzunu arttırmayı amacladığı fikrinde birleşiyor. Avro-Atlantik Araştırmaları ve Uluslararası Güvenlik Merkezi başkanı Tatyana Zvereva bu konuya değinerer şunları söyledi:

Dünyadaki büyük oyuncuların tümü Afrika kıtasına ilgi gösteriyor. Kimin bu ilgisi büyük,kimin ise daha az .Birleşik Amerika,Avrupa ülkeleri,Çin söz konusu oyuncular. Pekin çoktandır Afrika’da oldukça güçlü mevzilere sahip. Avrupa ülkelerine gelince, eski sömürgeleri olan Afrika ülkelerinin birçoğuyla gelişmiş ilişkilerinin büyük bir tarihi var. Bu ülkelerden biri olan Fransa’nın Afrika ülkeleriyle ilişkilerinin geliştirilmesinde çıkarları var. Çünkü malları için sürüm piyasasına,,Afrika’daki doğal zenginliklere ihtiyacı var.

Günümüzde Orta Afrika’da istikrarsızlık hüküm sürüyor. Orta Afrika Cumhuriyetindeki olumsuz gelişmeler bunun tek bir örneği değil. Fransa’nın diğer eski sömürgesi Mali, geçen yıl yapılan iç savaş yüzünden az kaldı bölünecekti.. Mali’ye de Fransız askerleri acele olarak göndermek gerekmişti. Komşu Çad cumhuriyetinde de huzur yok.

Kaydetmek gerek ki, istikrarsızlık Afrika ülkelerinde neredeyse aynı zamanda yayılmaya başladı. Bu, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin 2011-de devrilip öldürüldükten sonra oldu. Bu politikacı vaktiyle Afrika Birliğinin kurulması için çok gayret harcadı ve ve uzun zaman içihde bu örgütün finansal dönörüydü. Kaddafi,Afrika’nın ekonomice güçlü, ihtiyaçlarını bizzat kendisi karşılayan bir kıta olmasını hayal ediyordu. Belli ki, Paris Batı’nın Libya’ya müdahale etmesinde başlıca rol oynadı. Bu müdahale, baskıcı diktötürlüğe son verme,özgürlük sağlama sloganları atında gerçekleştirildi. Bunun nasıl sonuçları olduğu günümüzde ortada.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
13-12-2013 12:57 - 1239 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım