ortaklaşa belirdikleri politikaların sonucu olarak İİT’nin tavrı ortaya çıkar.”
Çelik ve Bozdağ'ın İİT'ye sert eleştirisine İhsanoğlu'ndan anında yanıt: İslam Teşkilatı'nı toplantıya çağırmadınız bile
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri İhsanoğlu’nun Mısır sessizliğine iktidar partisinden “Erdoğan ile Gül’ün onun için gösterdiği çabaya yazık” tepkisi geldi. İhsanoğlu: “İİT sadece genel sekreter değil. Nasıl böyle kolay eleştiriyorlar!”
Hükümet, İslam Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmelettin İhsanoğlu’nun Mısır konusunda “sessiz kaldığı” düşüncesinde. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ , İİT’nin Mısır’daki zulüm karşısında sessiz kaldığını, bu kuruluşun kralların çıkarlarının değil İslam’ın teşkilatı olduğunu ifade etti. Eğer işbirliğine yanaşmazlarsa, çıkar derdim ki ‘Ben İslam adına böylesi bir işbirliği teşkilatının böylesi zulüm karşısında sessiz kalmasının onursuzluğunu taşıyamam.’ İstifamı basardım, oradan ayrılırdım. ”
İhsanoğlu’na bir eleştiri de AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’ten geldi. Çelik, İhsanoğlu’nu darbeye sessiz kaldığı gerekçesiyle çok sert ifadelerle eleştirdi. Twitter üzerinden açıklama yapan Çelik, “İhsanoğlu’nun ne iş yaptığını bilen var mı? Bu zat, darbeden sonra Mursi’yi suçlamıştı” ifadesini kullandı. Ekmelettin İhsanoğlu’nun İİT Genel Sekreteri seçilmesi için Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’ın büyük çaba harcadığını belirten Çelik, “Hatırladıkça ‘yazık’ diyorum“ şeklinde tweet attı.
Hemen yanıt geldi
Eleştirilere İhsanoğlu hemen yanıt verdi. İhsanoğlu 17 Ağustos tarihinde bir televizyona yaptığı açıklamaların gözden kaçtığını belirterek, şöyle konuştu:
“Mısır’da yaşananlar vahşettir. Böylesi bir kıyımın karşısında insanı kalbi dağlanıyor ve tüm vicdanınızla reddediyorsunuz. Mısır’da doğmuş ve büyümüş biri olarak benim hislerim, ortalama bir Türk vatandaşının hissiyatının çok ötesindedir. Göreve geldiğimiz günden beri sicilimizin ne olduğu meydandadır. Bunu takip etme imkânı olmayanlar, farklı kanaatler ifade ediyorlar. Olayların başlamasından bir gün sonra bizim yaptığımız açıklama, BM Güvenlik Konseyi’nin dün yaptığı açıklamanın gerisinde değildir. Bazı vatandaşlarımız ve dostlarımız bunun ötesinde ifadelerde bulunmamızı istiyorlar. Şahsen herkesin söylediğinden daha fazlasını söylemeye hakkı olan, ama bu pozisyonda bulunan biri olarak müşterek bir karar olmadığı sürece açıklama yapmak için devletlerin konsensusunu ve mekanizmaların harekete geçirilmesini beklemem lazımdır.”
İİT arabulucu olmak istedi Mısır reddetti
İhsanoğlu, darbenin yapıldığı 3 Temmuz’dan bir gün sonra Cumhurbaşkanı Mursi’nin serbest bırakılmasını talep ettiğini, bu süreçte Mısır idarecilerine İİT olarak arabuluculuk teklif ettiğini, ancak onların AB’yi tercih ettiklerini açıkladı. İhsanoğlu, şöyle devam etti: “Yeni hükümet kurulunca yeni bakana Mursi’nin serbest bırakılması yönünde taleplerimizi bir açıklama ile ifade ettik. Bütün bu olaylar ve açıklamalar ele alınmadan insanlar bizi nasıl böyle eleştirebilirler ve kolay hüküm verebilirler şaşırıyorum. 57 ülkenin üyesi olduğu İİT yapısı gereği sadece Genel Sekreter demek değildir. Her şeyden önce üye devletlerin ortaklaşa belirdikleri politikaların sonucu olarak İİT’nin tavrı ortaya çıkar.”
|
|