Türk halkı yolsuzluk konusunda kimleri işaret ediyor?
Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün (Transparency International), bugüne kadar yolsuzluklar hakkında yaptığı en kapsamlı araştırmanın sonuçlarını açıkladı.
107 ülkede 114 bin kişi ile görüşülerek yapılan araştırmaya göre, dünya genelinde yolsuzluk problemi büyüyor. 2012 yılında her 4 kişiden 1'i kamu hizmetlerinden yararlanabilmek için rüşvet ödemek zorunda kaldı.
Yolsuzluklar, yoksul ülkelerde zengin ülkelere göre iki kat daha fazla. Rusya'da ankete katılanların yüzde 65'i, Meksika'da yüzde 51'i rüşvet talebiyle karşı karşıya kaldığını belirtirken, Almanya'da bu oran yüzde 11. Yolsuzlukların en çok olduğu 10 ülkeden 8'i Afrika kıtasında bulunuyor.
51 ülkede anket katılımcıları en çok siyasi partilerdeki yolsuzluklardan şikâyetçi oldu. Sanayileşmiş ülkelerde katılımcıların yüzde 59'u, hükümetlerin yolsuzluklara karşı yeterince mücadele etmediğini düşünüyor.
Berlin merkezli Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün “Dünya Yolsuzluk Barometresi” araştırmasında Türkiye hakkında da ilginç sonuçlar ortaya konuldu.
Türklerin şikayeti siyasi partiler
Türklerin yüzde 66'sı siyasi partilerin yolsuzluklara bulaştığını düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 56'sı medyada, yüzde 43'ü yargıda, yüzde 42'si kamu kurumlarında ve memurlar arasında, yüzde 41'i de dini kurumlarda yolsuzlukların olduğunu düşünüyor. Katılımcıların yüzde 38'i poliste, yüzde 30'u da orduda yolsuzlukların yaygın olduğuna inanıyor.
Türkiye'den ankete katılanların çoğunluğu, hükümetin yolsuzluklara karşı aldığı önlemlerin etkili olduğunu kaydediyor.
‘Yolsuzluklarla mücadele istiyorlar'
Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün raporu, yurttaşların yolsuzluklara karşı mücadeleden yana olduğunu gösteriyor.
Transparency International Başkanı Huguette Labelle, raporun sonuçlarını açıklarken, “Dünya genelinde rüşvetin düzeyi çok yüksek olmaya devam ediyor. Ancak diğer yandan insanlar yolsuzlukların önüne geçme konusunda güce sahip olduklarına inanıyor. Gizli anlaşmalar, gücün suistimali ve rüşvetle mücadele etmek isteyenler gerçekten çok ciddi sayıda” görüşünü kaydetti.
Türkiye'de de ankete katılanların yüzde 46'sı, vatandaşların yolsuzlukla mücadelede başarı sağlayabileceğini düşünüyor. Başarı konusunda daha kesin inanca sahip olanların oranı yüzde 22.
"Transparency International Başkanı Huguette Labelle, G20 ülkelerini, yolsuzlukla mücadelede daha aktif olmaya davet ederken, "Hükümetler, yurttaşlarından gelen yolsuzluklarla mücadele çağrısını ciddiye almayı. Bu taleplere yanıt vermek için somut adımlarla harekete geçmeli, şeffaflık ve hesap verilebilirliği güçlendirmeli" şeklinde konuştu.
|
|