14-06-2013 tarihinde eklendi
Türkiye modeli hayali çöküyor


 2011’de Arap Baharı olarak anılan isyan dalgasının Mısır ayağının önde gelen eylemcilerinden Gigi (Gihan) İbrahim BBC Türkçe’ye verdiği röportajda son yaşanan olaylardan sonra Mısır’da ‘Türk modeli’ hayalinin çöktüğünü söyledi.



Arap Baharı sırasında dünya medyasında ünlü bir isme dönüşen, Time dergisinin 2011'deki 'The generation changing the world' (Dünyayı değiştiren kuşak) kapağında fotoğrafı yayınlanan ve kendisiyle röportaj yapılan İbrahim, Türkiye'deki Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetiyle Mısır’da Muhammed Mursi liderliğinde kurulan, Müslüman Kardeşler çizgisindeki hükümetin birbirine çok benzediğini belirtti.
İbrahim, “AKP ve Müslüman Kardeşler'in ikisi de, göstericilere karşı demir yumruk kullanarak, sadece kendileri ve kendilerine hizmet edenlerin çıkarlarını koruyan muhafazakâr sağ partiler” yorumunu yaptı.


Gigi İbrahim kimdir?

    Gerçekten adı Gihan ancak Gigi lakabıyla tanınıyor.
    Mısırlı gazeteci, blogcu ve eylemci.
    Time dergisi kendinden ‘Mısır devriminin liderlerinden’ biri olarak bahsetti.
    BBC, CNN, El Cezire’nin önemli programlarına birçok kez konuk oldu.
    Kendisini devrimci sosyalist olarak tanımlıyor.
    Tahrir’deki isyanlardaki rolü ‘Gigi’s Rvolution’ (Gigi’nin Devrimi) belgeselinde yayınlandı.

"Mısır'daki devrimden sonra Türkiye modeli birçok Mısırlı için bir rüyaydı” diyen İbrahim bugün bu anlayışın değiştiğini söyledi: “Birçok Mısırlı’dan defalarca ‘keşke Türkiye gibi olsak’ sözünü duydum. Erdoğan’ın kendi halkına gaz kullanmasından, barışçıl göstericilere aşırı şiddet uygulamasının ardından şu anda tüm bu güllük gülistanlık hayaller çöküyor.”

'Taksim'i görünce aklıma Tahrir geldi'

İbrahim, Mısır’da bugün birçok insanın Türkiye’de yaşananları 2011’deki Arap ülkelerinde yaşanan isyanlara benzer bir isyanın Türkiye’deki başlangıcı olarak gördüğünü de belirtti.

“Polise direnen göstericilerin ilk resimlerini gördüğümde ilk aklıma gelen 25 Ocak 2011’de Kahire’de yaşananlar oldu” diyen İbrahim Mısır’daki Tahir eylemleriyle Türkiye’deki Taksim eylemlerinin birçok benzerliğe sahip olduğunu söyledi.
Diktatör algısı

İbrahim şöyle konuştu: “Öncelikle aynı kültüre sahibiz bu yüzden eylemlerdeki mizah ve direniş yolları dahi birbirine çok benziyor. Resimlerde, polisle çatışmalarda bir kadının tazyikli su sıkan araca kafa tuttuğunu gördük. Bunun aynısını Mısır’da da bir adam yapmıştı. Türk göstericiler Mısırlı göstericilerle aynı itirazlara sahipler. Mısır’da bugün birçok devrimcinin Mursi’yi gördüğü gibi Türk göstericiler de Erdoğan’ı iktidarını neo-liberal politikalar ve kendi çıkarları için iktidarını kullanan bir diktatör olarak görüyor. İki rejimin de politik İslam ve reformist ideolojiden gelmesi Türkiye ve Mısır’daki göstericileri farklılıklardan çok benzerliklere sahip hale getiriyor.”

'Eylemler insanları politikleştirir'

İbrahim, Mısır’daki eylemlerin gösterilere katılımla politikleştiğini Türkiye’de de sürecin böyle işlediğini düşündüğünü de aktardı:

“Mücadeleler ister ekonomik, ister politik nedenlerle, ister hayat tarzına bağlı olarak başlasın sonunda politikleşir. İsterse bir park için isterse hayat tarzı için başlasın eylemler ilk biber gazı ateşlendikten sonra baştaki gibi olmaz. Aynı zamanda politik ve kişisel bir hal alır ve bunun bileşimi insanlara kişisel özgürlükleri ve politik haklarını talep ederken hiçbir zaman vazgeçmemek konusunda müthiş bir motivasyon verir.

http://caferider.com.tr/turkiye-modeli-hayali-cokuyor_h9586.html