20-05-2013 tarihinde eklendi
Fisk: Batı Suriye'de İran'la savaşıyor
'Kimyevi silah kullanımına dair kanıt yok'

 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi devletlerin iç savaşın nasıl sonsa erdirilebileceği hususunda anlaşamadıkları Suriye'de dengeler değişmeye başladı. Muhalif gruplar, hükümet kuvvetlerinin yanı sıra birbirleriyle de savaşarak zayıf düşerken, Suriye ordusunun muhalefet karşısında üstünlük kurmaya başladığı bildiriliyor. Öte yandan iç savaşın devletler camiasının müdahalesiyle sona erdirilebileceğini ve bu ortak girişim sayesinde yeni bir küresel güvenlik mimarisi kurulabileceğini savunan uzmanların sayısı artıyor.

 İngiliz gazetesi The Independent'in Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, Suriye izlenimlerini aktardığı Alman basınına, asilere silah yardımı yapılması ve İran'ın Suriye iç savaşındaki rolüyle ilgili olarak da şunları anlattı:

Kimyevi silah kullanımına dair kanıt yok'

Cephede izleme imkânını bulduğu Suriye hükümet kuvvetlerinin son derece kararlı ve acımasız olduğunu belirten İngiliz gazeteci Fisk, kendisine son günlerde 700 kadar asinin öldürüldüğünün anlatıldığını ve asker çizmesi altında yüzleri çiğnen yüzlerce cesedin video kaydının seyrettirildiğini belirttikten sonra, Suriye'de kimyevi silah kullanılıp kullanılmadığı şeklindeki soruyu şöyle yanıtladı:

"Suriye ordusunda kimyevi silah olduğu malum. Ancak muhaliflerin iddia ettiği gibi bu silahların kullanıldığına dair herhangi bir kanıt yok. Hükümetin, asilerin kimyevi silah kullandığı şeklindeki iddiası Birleşmiş Milletlerin tespitleriyle uyuşuyor. Kimyevi silahları sorduğum yüksek rütbeli bir subay bana, ‘havadan yaptığımız bombardıman çok daha etkili olurken neden kimyevi silah kullanalım ki?' dedi."

Batı İran'la savaşıyor

"Asilere silah yardımı yapılması iki buçuk yıldır Washington'un gündeminde. Amerikalılar bu opsiyonu sürekli dile getirdikleri takdirde, duruma seyirci kaldıklarının farkına varılmayacağını düşünüyorlar. Batı Hür Suriye Ordusu'nu desteklemek istiyor ama silahların İslamcı grupların eline geçmesinden endişe ediyor. Suriye'de desteklediği El Kaide bağlantılı gruplarla Mali'de savaşması, Batı açısından son derece çelişkili bir durum. İran'a gelince. Bu ülke Suriye iç savaşında önemli rol oynuyor. Çünkü söz konusu olan aslında Suriye değil, İran. Batı, İran'ın bölgedeki son müttefikini dize getirip Tahran yönetimini tecrit etmek istiyor. İran da bunu önlemek için Şam'ı destekliyor. Ama Suriye'ye yaptığı yardımın sembolik olduğu söylenebilir. Hiçbir yerde, komşu ülkeye gönderildiği iddia eden İranlı savaşçılara rastlamadım."

http://caferider.com.tr/fisk--bati-suriye-de-iran-la-savasiyor_h9376.html