Organ nakli konusunda uzunca bir zamandır merak edilen yanıt Ayetullah Hamanei ve Ayetullah Şirazi'den geldi.
İşte o soru ve yanıtları
Ayetullah Uzma Seyyid Ali Hamaney’e Sorulan Soru Ve Cevabı
Beyin ölümü gerçekleşmiş tedavisi ve yeniden hayata tutunmaları imkansız olan bazı hastaların bu hastalıklarının sonucu olarak tüm beyinsel faaliyetleri çalışamaz hale gelmiş ve tam bir koma haline girmişlerdir. Ayrıca nefes almaları, optik ve fiziksel uyarılara kayıtsız kalmaktadırlar. Bu tür durumlarda bahsi geçen çalışma fonksiyonlarının yeniden doğal durumuna dönmesi kesinlikle söz konusu değildir. Hastanın otomatik olarak kalp atışları geçici bir süreliğine atmakta, ancak bu yapay solunum araçları ile sürdürülebilmektedir. Bu durum birkaç saatliğine, yahut birkaç gün boyunca sürebilmektedir. Bahsi geçen durum tıp literatüründe “beyin ölümü” olarak adlandırılmaktadır. Bu durum, her türlü iradeye dayalı bilinç, his ve hareketin ortadan kaybolmasına neden olmaktadır. Öte yandan bazı hastaların canlarının kurtulması, beyin ölümü gerçekleşen hastaların organlarının nakline bağlıdır. Dolayısıyla ölecekleri kesin olan (beyni ölümü gerçekleşmiş) hastaların organlarının diğer hastaların canlarının kurtarılması için kullanılması caiz midir?
Cevap: Soruda belirtildiği şekilde (beyin ölümü gerçekleşmiş bu) hastaların organlarının diğer hastaların tedavisi için kullanılması durumunda onların ölümlerinin hızlanmasına, yahut onların yaşamlarının sona ermesine neden olacaksa caiz değildir. Bu (iki) durum dışında bu işin gerçekleşmesi hastanın önceden izniyle gerçekleşir, yahut muhterem bir canın kurtulması o organa bağlıysa bir sakıncası yoktur.
Ayetullah Uzma Mekerim Şirazi’ye Sorulan Soru Ve Cevabı
Soru: Eğer, birisi ölmeden önce ölümünden sonra organlarını, o organa ihtiyacı olan hastalara verilmesi için vasiyette bulunursa, acaba şahsın varisleri bu işe engel olabilirler mi?
Cevap: Varislerin, bu işe engel olmasının hiçbir etkisi yoktur. O organlar, eğer başka hastaların canlarının kurtulması için gerekliyse o organların alınması caizdir ve hatta eğer göz gibi önemli bir organın kurtulması için olsa bile.