Orta Doğu dörtlüsü toplansın
Moskova ile Washington, Orta Doğu Dörtlüsü’nün bir an önce toplanmasından yana. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD’li mevkidaşı John Kerry, “Sekizler Grubu” üye ülkelerin dışişleri bakanları düzeyinde yapılacak toplantı öncesinde bir araya gelerek bazı önemli ikili ve uluslararası problemleri görüştü. Taraflar, çoğu sorunu anlamada fikir ayrılığı olmadığı sonucuna vardı, mevcut çelişkiler ise kademeli olarak giderilmeli.
Diplomatlar, Londra’da çok karışık dönemde bir araya geldi. Kore Yarımadası’nda gerginlik, her geçen saat artıyor. İran’da, ülkenin Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması’ndan çıkacağı konuşuluyor. Suriye’de şiddet tehdit edici boyutlara ulaştı. Bakanlar, zor durumların çözümü için her şeyden önce uluslararası anlaşmalara uymak gerektiğini doğruladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, söz konusu anlaşmaların, Kuzey Kore durumunda BM Kararnamesi, Suriye için de Cenevre Anlaşması olduğunu kaydetti. Sergey Lavrov sözüne devamla şunu söyledi:
“ABD Dışişleri Bakanı, Suriye muhalefetiyle temaslarda, bizim de ısrarla muhaliflerden talep ettiklerimizi elde etmeye çalışacağına dair güvence verdi. Özellikle, hükümet heyeti ile görüşmeler için bir heyetin oluşturulması. Tarafların sonuna kadar savaşmaya karar verdiği şimdiki durumun kabul edilemez olduğu inancını paylaşıyoruz.”
Öte yandan, yalnız Suriye problemine ağırlık vermek de doğru olmaz. Rusya Dışişleri Bakanı, diğer Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde de durumun eskisi gibi gergin olduğunu belirtti. Filistin-İsrail diyalogu çıkmaza girdi. Eskiden bölgede başlıca rolü oynayan ve durumu etkileyebilen Mısır, bugün tüm gücünü iç sorunların çözümüne odaklamak zorunda. Sergey Lavrov sürecin oluruna bırakılmaması gereğine işaret ederek şunu söyledi:
“ABD Dışişleri Bakanı, Ortadoğu Dörtlüsü’nün dışişleri bakanları düzeyinde toplantının uzun bir süredir yapılmadığı gerçeğini kabul etti. Böyle bir toplantının bir an önce yapılması gereğini anlıyor. Ortadoğu Dörtlüsü çerçevesindeki görüşmelere Arap ülkelerinin de celp edilmesi çok iyi olur. Bu görüşmelerin, Filistinliler ve İsraillilerin katılımı ile gerçekleşmesi ise çok daha iyi olur. Çok fazla güvensizlik birikti. Filistin problemi çok uzun zamandır çözülemiyor. John Kerry, halihazırda tüm ilgiyi üzerine çeken Arap Baharı olaylarına rağmen Filistin-İsrail çözümünde derinleşen çıkmaza izleyici olarak kalmamamız gereğini de kabul etti.”
Önemli uluslararası konularda Moskova ile Washington arasında benzer pozisyonlar varsa da ikili ilişkilerde hala pek çok çelişki bulunuyor. ABD’nin füze kalkanını geliştirilmesi, iki ülke arasındaki çelişkilerden biri. ABD’nin, Avrupa füze sisteminin dördüncü aşamasını askıya almasına rağmen Rusya eskisi gibi, füze kalkanının kendisine yönelik olmadığı konusunda hukuki güvencenin verilmesinde ısrar ediyor.
|
|