Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Baş Danışmanı Tom Donilon, Amerikan şirketlerine karşı yapılan siber saldırılardan Çin’i sorumlu tuttu.
Tom Donilon, Çin’in bilgisayar korsanlığı girişimlerinin, ulusal güvenliği tehdit etmenin yanı sıra, ekonomiyi de olumsuz etkilediğini söyledi. Asya Topluluğu’nda dün yaptığı konuşmada, Donilon, Amerikan şirketlerinin “gizli şirket bilgilerine karşı yapılan gelişmiş, hedefi belli hırsızlık” girişimlerinden dolayı endişeli olduğunu belirtti.
Ulusal Güvenlik Danışmanı Donilon, Çinli yetkililere bu konu üzerine yoğunlaşma çağrısı yaparken, bilgisayar korsanlığını durdurmak için ciddi soruşturma yapmaları ve Amerika ile siber suçlarla ilgili olarak irtibatta bulunmaları gerektiğini söyledi.
Apple, Facebook ve Twitter gibi büyük Amerikan teknoloji şirketleri bu yıl içinde sanal saldırıya uğramıştı. New York Times, Wall Street Journal ve Washington Post gibi gazeteler saldırıların Çinli bilgisayar korsanları tarafından gerçekleştirildiğini iddia etmişti.
Bir Amerikan internet güvenliği şirketi olan Mandiant, geçtiğimiz ay Çin ordusunu 150 Amerikan şirketinden önemli veriler çalmakla suçlamıştı.
Çin Savunma Bakanlığı, Mandiant’ın iddialarını yalanlamış, şirketin elinde yeterli kanıt olmadığını açıklamıştı. Ayrıca Çin hükümeti, Çin ordusuna ait bazı internet sitelerinin Amerika’dan siber saldırıya maruz kaldığını iddia etmişti.
Amerikalı yetkililer son zamanlarda Çin’in bilgisayar korsanlığı girişimlerini sıkça eleştiriyor. Ancak doğrudan Pekin hükümetini suçlamak yerine, hükümete bu konuyu diplomasi yoluyla çözmek için çağrıda bulunuyor.
Bazı Amerikalı Kongre üyeleri Amerikan şirketlerinin geçtiğimiz yıl çoğunluğu Çinli korsanlara olmak üzere, gizli ticari belgelerin çalınmasıyla 300 milyar dolardan fazla para kaybettiğini tahmin ediyor.
Amerika, geçtiğimiz ay bilgisayar korsanlığı ve siber suçlar ile mücadele etmek için yeni bir strateji belirlemiş, gizli ticari bilgiler çalmayı amaçlayanlara karşı yeni cezalar ve yaptırımlar açıklamıştı.