Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından gazetecilere, "Önümüzdeki günlerde Roma’da batılı ülkelerin temsilcileri ile görüşmede bulunacak muhalefetin, diyalog yönünde görüş bildirmesini umuyoruz. Muhalefet daha önce bu konuda çelişkili ifadelerde bulunmuştu. Ayrıca, muhalefetin diyalog yönünde görüş bildirmesinin yanında görüşme takımını da açıklamasını bekliyoruz.” dedi.
Lavrov, Pazartesi günü Suriye Dışişleri Bakanı Valid Muallem’in Moskova’ya gerçekleştirdiği ziyareti sırasında, Suriye muhalefetiyle görüşmelerin bir an önce başlatılması konusu ele alındığını açıkladı. Bakan, “Şam’ın resmi temsilcileri bir görüşme heyeti belirlediklerini ve bir an önce görüşmelere başlamak için hazırlıklı olduklarını belirttiler “ dedi.
Rusya ve ABD, Suriye Yönetimi ve muhalefeti arasında bir an önce görüşmelerin başlatılabilmesi için tüm şartların oluşmasına yönelik ellerinden geleni yapmaya niyetli. Bu hususta Lavrov, “Suriye konusunda baskının devam etmesine tahammülümüzün kalmadığına ilişkin ortak görüş belirttik. Bu çok önemli. Ortak görüşümüzden yola çıkarak Rusya ve ABD, elinden gelen her şeyi yapmaya kararlı olduğunu ifade ettik. Tabii ki her şey bize bağlı değil, ancak Yönetim ve muhalefet arasında bir an önce diyalogun başlayabilmesi için şartların oluşmasına yönelik bizim yapabileceğimiz ne varsa her şeyi yapacağız. Suriyelilerin sorunlarını kendilerinden başka kimse çözemeyecek. Ancak bu kararın tartışılması için bir an önce görüşme masasına oturulması gerekir.” dedi.
ABD Başkanı Barack Obama yönetimi kendisinin Suriye’ye olan yaklaşımını gözden geçirecek.
İtar Tass Ajansı’nın bugün Amerikan medyasını kaynak göstererek bildirdiğine göre, Washington kısa bir süre içerisinde cumhurbaşkanı Beşar Esad’la savaşan Suriye muhaliflerine askeri yardım yapılması konusunda karar alabilir. Özellikle Washington Post’un dışişleri bakanı John Kerry kaynaklarına dayandırarak bildirdiğine göre, Amerika’nın Suriye’ye yönelik politikasındaki değişiklik ABD Dışişleri Bakanı’nın Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri turnesi sonuçlarına bağlı olacak. Washington Post’a açıklama yapan diplomat “Bu politikanın unsurları şu an tamamen onaylanmadı ve dışişleri bakanı John Kerry’in Avrupa ve Ortadoğu’daki müttefikleri ile görüşmelerinde ele alınıyor” dedi.
ABD şu ana kadar isyancılara silah hariç siyasi destek vererek ve onları iletişim araçları ile donatarak Suriye çatışmalarında sınırlı bir müdahale stratejisi izledi. Obama geçen yıl danışmanlarının Suriye muhalif birliklerine silah temin edilmesine yönelik önerilerini kabul etmedi. Bu şekildeli bir plan ABD Dışişleri Bakanlığı yönetimi, Pentagon, CIA ve ABD Genelkurmay Başkanlığı tarafından hazırlandı.