26-02-2013 tarihinde eklendi
Rusya; 'Ulusal çıkarlarımıza yönelik tehditler yoğunlaştı
Rusya Akdeniz’e dönüyor

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Akdeniz’deki çıkarlarını koruyabilmek için Rusya’nın bu bölgede sürekli savaş gemilerini tutması gerektiğini belirtti. Bakan, yeni büyük deniz birliği komutanlığının oluşturulması talimatını verdi.

Rusya Savunma Birliği toplantısında Şoygu, “Rusya’nın Akdeniz’deki ulusal çıkarlarını korumak ve deniz kuvvetlerinin bölgede kalıcı varlığını sağlamak için Donanmanın büyük deniz birliği komutanlığını oluşturmak gerekir.” diye konuştu.

Rusya, Akdeniz’de daimi varlığını sağlayacak. Rusya Donanması Operasyonel Filosu, 2015 yılına doğru bölgede yerleştirilecek. Genelkurmay’dan yapılan açıklamaya göre birlik, Karadeniz ile Kuzey ve Baltık filoların gemilerinden oluşacak.

Yeni grup, SSCB Donanması Beşinci Operasyonel Filosu örnek alınarak oluşturuluyor. Asıl bu birlik, Soğuk Savaş döneminde Akdeniz bölgesinde görev yapıyordu. O yıllarda, bu birliğimize Amerika’nın Altıncı Operasyonel Filosu karşı koymaktaydı. Fakat Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bir yıl sonra Beşinci Filo da dağıtıldı.

Zaman, bu adımın aceleyle atıldığını gösterdi. Akdeniz bölgesi, önde gelen dünya devletleri çıkarlarının çatışma merkezi olarak kalıyor. Arap Baharı, Libya’da Kaddafi’nin iktidardan uzaklaştırılması, Suriye’de uzayan savaş gibi son yıllarda yaşanan olaylar, bunun en parlak ifadesidir. 20 Şubat’ta Karadeniz Filosu’nu ziyareti sırasında Rusya Savunma Bakanı, Akdeniz bölgesinde Rusya ulusal çıkarları için çok büyük tehdidin yoğunlaştığına işaret etti. Bu nedenle Rusya Donanması da dünya okyanusunun tüm bölgelerinde görev yapmalı.

Donanma karşısında gerçekten de ciddi bir görev bulunuyor. Filo için lojistik sistemin meydana getirilmesi gerekiyor. Günümüzde tek üs, aynı zamanda yabancı ülkelerde bulunan tek Rusya askeri deniz tesisi, Suriye’nin Tartus limanında bulunuyor. Ayrıca, 2-3 yılda Karadeniz filosuna ait gemilerin terkibi de yenilenmeli. Rusya Genelkurmay Başkanı Sözcüsü, eski Karadeniz Filosu Komutanı Amiral İgor Kasatonov şunu söyledi:

“Doğal olarak bunun için büyük harcamalar, yeni gemiler gerekiyor. Jeopolitik açıdan böyle bir birliğin kurulması, doğru bir adımdır. Sovyetler Birliği zamanında kurulan Beşinci Filonun aynısını oluşturmak için bütün kuvvetleri seferber etmek gerek.”

Grubun amaçlarının son derece açık olduğunu belirten “Eksport Voorujeniy” dergisinin Baş Editörü Andrey Frolov şunu anlattı:

“Her şeyden önce bunun bir bayrak gösterisi, uluslararası ölçüde Rus emellerinin sergilenmesi, herhangi bir soruna daha operasyonel bir şekilde tepki gösterme olanağı olduğunu düşünüyorum. Çoğu hallerde, gemilerin Sevastopol’dan denize çıkması, gereken yere varması 4-5 gün alır. Durum ise çok daha hızlı bir şekilde gelişebilir.”

Uzmanlar, donanmanın yenilenmesiyle ilgili sorunun çözülmesi için 2-3 yıllık bir sürenin oldukça reel olduğunu düşünüyor. Uzmanlara göre şimdilik bu görevi mevcut gemiler de başarıyla yerine getirebilecek. Genelkurmay’dan yapılan açıklamada, gelecekte oluşturulacak Akdeniz grubu kapsamındaki işbirliğinin, geçenlerde gerçekleştirilen tatbikatlar sırasında geliştirildiği bildirildi. Rusya filosunun bölgedeki tatbikatları ocak ayında düzenlenmişti.

http://caferider.com.tr/rusya--ulusal-cikarlarimiza-yonelik-tehditler-yogunlasti_h8712.html