30-01-2013 tarihinde eklendi
Kutlu bir davaya gönül verenler -3-
İmam Rıza Camisi

 Caferiyol aylık bültenin “Kutlu bir davaya gönül verenler” başlığıyla yayınladığı camilerimiz ve kuruluş sürecini siz değerli okuyucularımızla paylaşmaya devam ediyoruz. İkitelli Hz. Ebu Talip Camii ve Tahtakale Zeynebi Kubra Camisinin ardından bu sayımızda Başakşehir –Şahintepe’de bulunan İmam Rıza Camisini sizler için tanıtmaya çalıştık.

İstanbul- Başakşehir- Şahintepe İmam Rıza Camisi

Ehli Beyt İmamlarının Sekizinci parlayan yıldızı Hz. İmam Rıza (as)’nın adıyla süslenen Caminin kuruluş serüvenini İmam Rıza Camii Dernek Başkanı Kemal Otay dernek lokalinde, yönetim kurulu üyeleri, geçmiş yönetimde görev alanların da hazır bulunduğu toplantıda şöyle anlatıyor:

1980 yıllarında bu bölgede bizlerden sadece birkaç hane vardı. O dönemlerde Cuma namazları için Zeynebiye Camiine gidip geliyorduk. İleriki yıllarda bize birkaç kilometre uzakta olan Tahtakale Zeynebi Kubra Camisi yapıldı. Bu kez yakın olduğu için oraya gidip gelmeye başladık. Bölgemizde hane sayısı artınca toplumumuzun ileri gelenleri bir araya gelerek, artık bu bölgede bir camiye ihtiyaç duyulduğunu ve en kısa zamanda bu konuda ciddi adımların atılması gerektiğine karar verdiler.

1995 yılında merhum H.Ali Tokaç eski İstanbul caddesinde yakın bir yerde iki katlı binasını 6 aylığına ibadet yeri olarak tahsis etmek istediğini söyledi. Bizler de Seyyid Celil Yalçın hocamızı getirdik ve böylece camiamızın ibadet konusundaki ihtiyaçlarını geçici de olsa bu binada gidermeye çalıştık. 

Burada bir yılı aşkın ibadetlerimizi günlük namazlarımızı eda ettik. Bu arada Cami yeri için sürdürdüğümüz çalışmalar da netice verdi ve 1996 yılında H.Cabbar Gülbetekin Başkanlığındaki dernek yönetimi önce 600 sonrada 200 metre kare daha alarak toplam 800 metre kare cami için arsa aldı ve temelini attık.

Camiamızın gayretli, vefakâr ve inançlı insanları, yediden yetmişe yaz kış demeden çalıştı. Herkes büyük bir özveriyle malıyla canıyla hizmet etti. Bağlı olduğumuz belediyeden, iş adamlarımızdan ve hayırsever halkımızdan büyük destek gördük. Bu süreçte Cami Hocamız Seyyid Celil Yalçın’la beraber Ş.Hasan Yazar hocamız da burada göreve başladı.

Camimizin arsasının alınmasında, toplumumuzun birlik ve beraberlik içinde hareket etmesinde, gençliğimizin bilinçli ve şuurlu olmasında en büyük desteği hiç şüphesiz değerli liderimiz Türkiye Caferileri lideri Sayın Selahattin Özgündüz hocamız verdi. Onun engin gayretleri ve bizlere verdiği ufukla güç bularak inşaatımızı hızla tamamlamaya çalıştık.

Bu güne kadar görev yapan hocalarımız görevden ayrıldıktan sonra 2005 yılında dernek yönetimi de değişti. Ben ve Hüdaverdi Elkatmış yönetiminde yenilenen İmam Rıza Camii Derneği göreve başladı. Camimizde görev yapmak üzere Seyyid Musa Atış Hocamız’a imamlık görevini verdik. Sürdürdüğümüz özverili çalışmalar ve halkımızın engin desteğiyle Camimiz 2007 yılının 7. Ayında ibadete açıldı.

460 metrekaresine cami, bitişiğine de bayanlara ve erkeklere ait olmak üzere her katı 140 metre olmak üzere iki katlı hizmet binası yaptık. Camimizin adını da Ehli Beyt İmamlarının sekizinci olan Hz. İmam Rıza (as)’nın adıyla süsledik.  Camimizde toplam 1200 kişi aynı anda ibadet edebiliyor. 10 yıl bize hizmet veren hocamız Seyyid Musa Atış’ta görevi bıraktıktan sonra Ş.Muhammed Karaduman hocamız Camimizde göreve başladı halende bu görevi sürdürmektedir.

İmam Rıza Camisi’de bir yıllık zaman diliminde yaptığımız faaliyetlere gelince: günlük ibadetlerin dışında, başta Hz. Peygamber (sav)’in kutlu doğumları ve vefatları olmak üzere 12 İmam’ın doğum ve şahadetleri anılır. Hz. İmam Rıza (as)’ın kutlu ve bereketli doğum günü ise bütün camilerimizin iştirakiyle büyük bir kutlama töreniyle anılır. Bunun yanında Nevruz bayramı kutlaması, asker uğurlama günleri, düğün ve kına geceleri, yaz dönemi Kur’an kursları da yaptığımız faaliyetler arasındadır. Ayrıca her Cumartesi günleri akşam Ş.Muhammed Karaduman hocamızın gençliğimize sohbetleri oluyor.

 Bunun yanında yardıma muhtaç ailelerimize de toplum olarak el tutuyor, yardımda bulunuyoruz. Bu arada camiamızın güzide kurumlarından olan Zehra Ana Derneğinin güçlendirilmesi konusunda bazı düşüncelerimiz var onu da ileriki günlerde hayata geçirmeye çalışacağız.

Unutmadan şunu da ifade etmek istiyorum Camimize ilmine, irfanına, dirayetine güvendiğimiz, birliğimizi ve dirliğimizi koruyacak, toplumsal bütünlüğümüzü pekiştirecek, liderimize bağlı ikinci bir hoca arayışımız da var önümüzdeki günlerde bunun da kararını almayı düşünüyoruz diyen dernek başkanı Kemal Otay’ın en büyük arzusunu da anlattı.

Otay: “Ben bir Caferi-Şii Müslüman olarak en büyük arzum Zeynebiye Camii ve Kültür Merkezinin açılışını görmektir.” Ben aynı zamanda Caferider’in yönetimindeyim. Buradan Caferider Başkanı Av. Sinan Kılıç’a ve yönetim kuruluna yaptıkları güzel faaliyetler için İmam Rıza Derneği ve toplumu adına teşekkür eder hayırlı çalışmalarında Allah’tan başarılar diliyorum. Caferiyol aylık bültende bize de yer ayırdığınız için sizlere de teşekkür ediyorum.

Dernek yönetim kurulundan H. İsmail Turan, Resul Akbal, Kurban Aymaz ve İmam Rıza gençliği de aynı duygu ve temennileri paylaşıyorlar. Duygularını anlatırken İmam Rıza Camii Derneğinin kıdemli emektarlarından olan; H.Allahverdi Aydeniz, H.Cabbar Gülbetekin, merhum Yusuf Kabak’ı da anarak yaptıkları hizmetlerin büyüklüğünden söz ederek ekliyorlar : “Bizim en büyük dileğimiz, toplumumuzun bir bütün olarak, birlik ve beraberliğini koruması ve sadece ülkemizde değil tüm dünyaya örnek teşkil eden faaliyetlerimizin daha güzellerini yaparak, her alanda büyük toplum olmaya devam etmemizdir.”

Hz. İmam Rıza Camisi’nden bahsederken İmam Rıza gençliğinden Cafer Yazar’ın Gül Gençlik adı altında kurduğu dernekten de söz etmek gerekiyor. Başakşehir Gül Gençlik Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Yazar bu derneğin kuruluş amacı hakkın da şunları söylüyor:  2010 yılında derneğimiz 2010 yılında Hüseyin Uçar başkanlığında kuruldu. Amacı da resmi kurum ve kuruluşlardan toplumumuzda yardıma muhtaç ailelere yardım alarak ulaştırmak ve ülkemizin kanayan yarası olan madde bağımlılığı illetinden gençliğimizi uzak tutmak idi. 2011 yılında ise dernek başkanlığına ben geçtim. Madde bağımlılığı konusunda özelde bizim toplumdan ve genelde içinde yaşadığımız toplumdan toplam 35 kişiyi bu tehlikeli bağımlılıktan kurtardık.

Şimdilerde ise cami derneğimizle bir sözleşme yaptık ve Caminin bodrum katını belediyemizin katkılarıyla yaptırıyoruz. Burası gençliğimiz için sosyal faaliyetlerin olacağı bir yer olacak. Burada seminerler, kutlama günleri, bilgisayarlı eğitim, tiyatro çalışmaları, aile ve toplumu bilinçlendirme toplantıları, düğünleri yapacağız. Ayrıca Başakşehir Halk Eğitim Merkeziyle işbirliği yaparak meslek edindirme kursları düzenlemeyi de planlıyoruz.

 Binin üzerinde bir gençlik potansiyelimiz var. 2 Bin üzerinde seçmen kaydımız var. Derneğimizin 380 kayıtlı üyesi var. Önümüzdeki aylarda daha aktif faaliyetler yapacağız. Amacımız gençliğimizin bilinçlendirilmesi ve toplumumuzun birlik ve dirliğini korumaktır. Sizin aracılığınızla iki konuya da işaret etmek isterim.  Birincisi değerli liderimizden ay da bir de olsa gençliğimizle bir araya gelmesini arzu ediyoruz. İkincisi de Dünya Caferi Alimler Birliğini yakın zamanda ziyaret etmeyi ve inançlarımız konusunda onlarla da daha sık bir araya gelerek faaliyetlerde bulunmayı arzuluyoruz. Bu arada Caferiyol’a  da  bize vakit ayırıp yer verdiği için teşekkür ediyorum.

http://caferider.com.tr/kutlu-bir-davaya-gonul-verenler--3-_h8460.html