Almanlar dünyanın en fazla altın rezervine sahip
Almanya Merkez Bankası, ABD ve Fransa'da bulunan milyarlarca euro değerindeki altın rezervlerini ülkeye geri getirmeyi kararlaştırdı.
ABD'nin ardından dünyada en fazla altın rezervine sahip ülkesi olan Almanya, Soğuk Savaş yıllarında Sovyet tehdidi nedeniyle altın rezervlerinin neredeyse tamamını ülke dışına çıkarmıştı.
Almanya Merkez Bankası'nın sahip olduğu ve çeşitli ülkelerde merkez bankalarının kasalarında saklanan 3 bin 391 ton altının değeri 138 milyar euroyu bulunuyor. Almanya'nın altın rezervinin yalnızca 1036 tonu ülke içinde korunuyor.
Altınlar yerinde mi?
Almanya'nın yurtdışında tuttuğu altın rezervi son aylarda Alman siyasetinde tartışma yaratmış, bunların güvenliği ve altınların yerinde olup olmadığı, kamuoyu gündemini meşgul etmişti. Alman Sayıştayı da yurtdışındaki altın rezervlerinin kapsamlı bir şekilde denetlenmediği eleştirileri üzerine harekete geçmiş ve düzenli kontrollerin yapılmasını talep etmişti.
Ekonomiye güven için
Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Carl-Ludwig Thiele, yurtdışındaki altın rezervinin bir bölümünün ülkeye getirilmesine gerekçe olarak, Soğuk Savaş'ın sona ermesinin ardından siyasi güvenlik durumunun değişmesini gösterdi. Altınları Almanya'ya getirerek “içeride güveni güçlendirmek istediklerini” vurgulayan Thiele, bu adımın ülke ekonomisine ve Avro'ya olan güveni daha da güçlendireceğine işaret etti.
Almanya Merkez Bankası'nın verdiği bilgiye göre ABD’deki altın rezervlerinin tamamı değil, 300 tonluk bölümü Almanya'ya geri getirilecek. Londra'da tutulan ve toplam rezervrin yüzde 13'ünü oluşturan 445 ton altın da burada kalacak.
Gelecekte dünya ekonomisinde yaşanabilecek gelişmelere göre, altın rezervlerini kısa sürede satıp paraya çevirebilmek isteyen Merkez Bankası, bu nedenle altınlarının bir bölümünü New York ve Londra'da tutmaya devam edecek.
Almanya Merkez Bankası, Paris'teki 374 ton külçe altının ise tamamını ülkeye getirecek. Buna gerekçe olarak, Fransa'nın da Euro Bölgesi'nde bulunması ve rezervleri Paris'te tutmanın işlevsel bir yönünün bulunmaması gösteriliyor.
Merkez Bankası, altınların Almanya'ya 2020 yılına kadar kademeli olarak getirileceğini açıklarken, taşıma işleminin nasıl yapılacağı,tarihi ve masrafı konusunda bilgi vermedi.
Taşıma işleminin tamamlanmasından sonra, Almanya Merkez Bankası'nın sahip olduğu altınların yaklaşık yarısı Almanya'da muhafaza edilecek.
|
|