04-12-2012 tarihinde eklendi
Financial Times'ten İlginç Suriye Soruları
Savaşın galibine silah desteği

 Financial Times yazarlarından Gideon Rachman 'Suriye'ye müdahaleye doğru tehlikeli bir gidişat'tan söz ederek düşündürücü sorular yeneltiyor:

Yazar özetle şöyle diyor:

"Amerika Birleşik Devletleri'nde ve Avrupa'da 'Suriye konusunda bir şeyler yapılmalı' sesleri giderek yükselmeye başladı. Bu sesler o kadar yükseldi ki yakında gerçekten bir şeyler yapılabilir. İlk adım Suriye muhalefetinin silahlandırılması olacak. İkinci adım ise, hala değerlendirme aşamasında olsa da uçuşa yasak bölge oluşturulması olacak"

"Müdahale savaşı bitirir mi, yoksa Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'nın doğrudan dahil olacağı savaşı yeni bir boyuta mı taşır? Amerika'da Suriye'ye müdahaleyi savunan eski dışişleri bakanlığı kurmaylarından Anne-Marie Slaughter, Amerika'nın müdahaleden kaçınarak temsil ettiği değerlere ihanet ettiğini söylüyor ve müdahalenin on binlerce insanın hayatını kurtarabileceğini ve dengeleri değiştirebileceğini belirtiyor. Müdahale yanlılarına göre Esad'ın düşüşü kaçınılmaz. Eğer Batılı güçler, savaşın galibine silah yardımı yapmazsa savaş sonrası Suriye'yi şekillendirme konusunda sınırlı bir etkiye sahip olacaklar."

Yazı şöyle devam ediyor:

"Müdahale yanlıları jeopolitik açıdan da Esad'ın düşüşünün İran'a darbe anlamına geleceğini söylüyorlar. Bazı Amerikalılar, ABD'nin geride durarak bölgede nüfuzunu azaltacağını belirtiyor ve 'Küçücük Katar'ın nasıl olur da Suriye üzerinde dünyanın tek süper gücü ABD'den daha fazla etkisi olur?" diye soruyor. Ama müdahaleye karşı en önemli argüman sonuçlarının kestirilemeyecek olması. Batı'nın hava bombardımanı Esad rejiminin sonunu getirse bile, iktidara hangi güçlerin geleceği bilinmiyor. Bir de bombardımanın savaşın yönünü değiştirmesi riski var. Bu durumda Batı büyük bir istikrar gücü konuşlandırmak zorunda kalabilir bu da akıllara Irak ve Afganistan'ı getirir. "

http://caferider.com.tr/financial-times-ten-ilginc--suriye-sorulari_h7980.html