‘Türkiye’ye Patriot gönderilmesin’
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin NATO'dan Patriot füzesi talebine ilişkin olarak, müzakerelerde son aşamaya gelindiğini belirtti ve "süreç, müracaat anlamında sonlandırılacak" dedi.
Suriye'den gelebilecek muhtemel saldırılara karşı Türkiye’nin savunulmasına katkıda bulunması için istenen modern Patriot’lar, NATO ittifakı içinde ABD dışında Hollanda ve Almanya’da bulunuyor. Libya’daki askerî müdahaleye katılmayan Almanya’nın uluslararası topluluğa bir kez daha 'Hayır' diyemeyeceği tahmin ediliyor. Almanya’dan 85 ila 170 asker ile Patriot sisteminin Suriye sınırına konuşlandırılması ihtimali, Almanya’da hararetli tartışmalara yol açtı.
Federal Savunma Bakanlığı Müsteşarı Christian Schmidt ise NATO karargâhında alınan hangi kararların meclisten geçmesinin gerektiğine dair tartışmaları şöyle değerlendirdi:
“Eğer yasal olarak Meclis’in görevi ise tabii ki Meclis’in onayına başvurulur. Şunu da çok açıkça belirtmeliyim ki, hâlihazırda sürdürülen ‘Meclis onayı gerekli mi değil mi’ şeklindeki tartışmalara anlam veremiyorum.
Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere, Alman Patriot füze savunma sistemlerinin Türkiye'ye konuşlandırılması durumunda, bunun uçuşa yasak bölge oluşturmak değil, NATO müttefiki Türkiye'yi savunmak amacıyla yapılacağını söylemişti. Patriot füzeleri ile uçuşa yasak bölge oluşturmanın kesinlikle mümkün olduğunu ifade eden Nouripour ise, “Eğer aynı zamanda ateş de edebiliyorsanız, bu füzelerin sadece savunma amaçlı olduğu söylenemez” dedi ve şunları ekledi:
“Bu sembolik bir adım da olabilir. Ancak Türkiye’nin Kürt sorunu ile de bir ilgisi olabilir. Tehlikeli olabilecek birçok durum var. O nedenle çok dikkatli olunmalı. Ama belirleyici olan bunların hiçbirini sınırlandırmanın mümkün olmaması ve bizim Suriye topraklarındaki gelişmelere karıştırılmamız için hiçbir uluslararası yasal temelimizin bulunmamasıdır.”
|
|