23-10-2012 tarihinde eklendi
Almanya'nın Barış İçin Silah Doktirini
‘güvenilir’ ortaklara silah ihracatı

 Almanya Başbakanı Angela Merkel, tartışmalara yol açan ‘barış için silah’ doktrinine, Alman Ordusu’nun yıllık genel toplantısında açıklık getirdi. Merkel'in doktrini, güvenlik politikalarında ‘güvenilir’ ortaklara silah ihracatı ve askerî eğitim yardımlarına daha fazla ağırlık verilmesine dayanıyor.

Merkel, “Ortaklarımızı, bölgelerinde güvenlik ve barışın yeniden tesisi ya da korunmasında etkin bir şekilde çalışabilecek hale getirmek bizim çıkarımızadır” diye konuştu. Almanya Başbakanı, bölgesinde güçlenen ülke ya da devlet topluluklarına olası destek önlemi olarak askerî eğitim ve teçhizat yardımının önemine dikkat çekti. Merkel, “Kendisini barışın güvence altına alınması konusunda yükümlü hisseden ama dünyanın her yerinde aktif rol üstlenemeyenler, güvenilir ortaklara gerekli vazifeleri üstlenmeleri için yardım etmelidir” diye konuştu.

Merkel bu bağlamda NATO ve AB’nin bu tür destek önlemleri için ortak bir siyasi çerçeve çizmesi gerektiğini kaydetti ve insan hakları ve temel haklara saygının, silah ihracatı konusunda belirleyici kriter olarak kalması gerektiğini ifade etti. Merkel, desteklenebilecek güçler arasında Afrika Birliği, Arap Birliği ve şu an Mali’de bir askerî müdahale planlayan Batı Afrika Ekonomi Birliği Ecowas’ı gösterdi.
Alman hükümetinin NATO üyesi olmayan Suudi Arabistan, Katar, Endonezya gibi ülkelere çatışma silahları ihraç etmeyi planladığı haberleri geçtiğimiz aylarda yoğun tartışmalara yol açmıştı. Bu yöndeki haberler konusunda, gizlilik ilkesi gereğince resmî açıklama yapılmıyor.

Toplantıda konuşan Savunma Bakanı Thomas de Maiziere de ordunun yurtdışı görev sayısında artışa hazırlıklı olması gerektiğini belirterek, “Uluslararası topluluğun güçlü bir üyesi olarak, sorumluluk üstlenilmesi konusunda Almanya’ya yönelik talepler gelecekte daha da artacaktır. Bu askerî alanı da kapsıyor” diye konuştu.

Alman ordusunda reform planlarına da değinen de Maiziere, Alman ordusunu ‘Alman güvenlik politikalarının kilit araçlarından biri' olarak nitelendirerek, üst düzey ordu mensuplarını, reformlarla oluşan yeni çizgiyi aktif bir şekilde desteklemeye çağırdı. Reform kapsamında, 2015 yılına kadar ordunun 220 binden 185 bin askere küçültülmesi ve ülke çapında otuz üssün kapatılması öngörülüyor.

http://caferider.com.tr/almanya-nin--baris-icin-silah-doktirini_h7652.html