Hizbullah Genel Sekreteri Şeyh Hasan Nasrallah, El Manar kanalına yaptığı açıklamada insansız uçağın İran'da yapıldığını ve İsrail'de "hassas bölgeler" üzerinde uçtuğunu söyledi.
İsrail askeri uçakları, keşif uçağını, Akdeniz'e girmesinin ardından Negev çölünün kuzeyinde düşürdü.
Şeyh Nasrallah insansız uçağın İran'da üretildiğini ve parçalarının Lübnan'da birleştirildiğini söyledi. BBC muhabiri Jon Leyne, bunun "örgütün İran'dan askeri destek aldığına dair yaptığı nadir açıklamalardan olduğunu" söylüyor.
Şeyh Nasrallah "gelişmiş bir keşif uçağı Lübnan topraklarından gönderildi ve düşman sınırına ve işgal altındaki Filistin topraklarına girmeden yüzlerce kilometere uçtu" dedi.
Muhabirler Şeyh Nasrallah'ın "hassas" diye nitelediği bölgenin İsrail'in Demona nükleer santralı olduğunu belirtiyor.
Nasrallah, "Lübnan'da ve bölgede bir direniş hareketinin bu tür bir hava gücüne sahip olması tarihte bir ilk" dedi.
Nasrallah, Hizbullah'ın 2006 yılında İsrail ile savaşı sırasında gönderdiği insansız uçağı hatırlatarak, "bu ilk defa değildi, son da olmayacak. İsrail'in her tarafına ulaşabilirz" diye konuştu.
Mısır sınırına yaptığı ziyaret sınırında açıklama yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in "sınırlarını korumak amacıyla hareket ettiklerini" söyledi.
Netanyahu "Geçen hafta Hizbullah tarafından yapılan bir girişimi engellendi ve bütün tehditlere sert bir şekilde karşı vermeye devam edeceğiz " dedi.
Bu, Netanyahu'nun bu olaydan dolayı Hizbullah'ı açıkça suçladığı ilk açıklamaydı.
Patlayıcı taşımayan insansız uçak yerleşimin olmadığı bir bölgede düşürüldü. Uçak düşürülmeden önce İsrail'in 55 km içine kadar uçmuştu.
Bu, Hizbullah'ın İsrail'e gönderdiği en az üçüncü insansız hava aracı.
İsrailli yetkililer insansız uçağın nereden geldiğine dair bilgi vermezken, İsrail medyası uçağın Lübnan'ın liman şehri Sidon'dan gönderildiğine dair haritalar yayınladılar.
İsrail ordusu, uçağın, kara savunma sistemleri ile vurulduğunu ve vurulmadan önce İsrail jetlerinin etrafında uçtuğunu söyledi.
Bu olay İsrail'in, nükleer programı nedeniyle Hizbullah'ın yakın müttefiki İran'a saldıracağı yönünde endişelerin arttığı bir dönemde yaşanıyor.
Perşembe günü yaşanan bir başka gelişmede İsrail Başbakanlık yetkilileri genel seçimlerin 22 Ocak tarihine alındığını açıkaldı.
Seçimlerin erkene alınmasının nedeni Başbakan Netanyahu'nun koalisyon ortakları ile yıllık bütçe konusunda anlaşamamış olması.
Netanyahu'nun liderliğini yaptığı koalisyon hükümeti 2009 yılından bu yana iktidarda.